KOMENTAR

Otkrivamo sve više planeta sličnih Zemlji, ali što ako nam se jave izvanzemaljci?

Planeti slični Zemlji posljednjih se godina češće otkrivaju zbog razvoja tehnologije, teleskopa na Zemlji i u svemiru, superračunala te brzog interneta
 NASA

Otkriće sustava od sedam egzoplaneta oko zvijezde TRAPPIST 1 izazvalo je prošli tjedan veliko uzbuđenje diljem svijeta. To je i razumljivo jer otkriveni se planetarni sustav nalazi u našem svemirskom susjedstvu na udaljenosti od oko 40 svjetlosnih godina.

K tome, tri od sedam netom otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati oceane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvjezdanom sustavu. - To je nevjerojatan planetarni sustav: ne samo zato što smo otkrili tako puno planeta nego i zato što su svi iznenađujuće svojom veličinom slični Zemlji - izjavio je voditelj studije Michael Gillon iz Instituta STAR Sveučilišta Liege u Belgiji.

Dok znanstvenici na prava pitanja oko sedam novih planeta tek trebaju odgovoriti, mnogi se ljudi pitaju zašto se zadnjih godina učestalo otkrivaju “Zemljini blizanci”. Prošle godine je to bio planet Proxima b, a 2015. godine Kepler 452. I oba puta je vladalo veliko medijsko uzbuđenje kao prošlih dana.

Razlog zbog čega se posljednjih godina otkriva sve više Zemlji sličnih planeta krije se u razvoju tehnologije. Mreže teleskopa, interferometrija, astrometrija, sateliti, teleskopi na Zemlji i u svemiru, sve to omogućava mnogo preciznija mjerenja i bolju razlučnost, a otkrićima egzoplaneta uvelike pomaže i razvoj superračunala i brzog interneta. Iako su znanstvenici još prije mnogo godina vjerovali u postojanje planeta izvan Sunčeva sustava, tek je napredak tehnologije 1990-ih godina omogućio otkriće prvih egzoplaneta.

Stoga je u studenome 1995. velika medijska senzacija bila vijest da su znanstvenici Sveučilišta u Ženevi otkrili kako oko zvijezde 51 Pegasi, slične našem Suncu, kruži planet 150 puta veći od Zemlje. Sve dok 2009. NASA nije lansirala 600 milijuna dolara vrijedni svemirski teleskop Kepler, praktički svi otkriveni egzoplaneti bili su planetarni divovi poput Jupitera na kojima nije bilo šanse za razvoj života. No, taj je svemirski teleskop dosad otkrio 2331 egzoplanet (i gotovo isto toliko kandidata za egzoplanete), od čega 21 svemirsko tijelo nalik našoj Zemlji.

Idućih godina otkrića Zemljinih blizanaca dodatno će se intenzivirati, čime će svakako pridonijeti lansiranje NASA-ina svemirskog teleskopa James Webb koje se očekuje iduće godine.

- Do 2040. godine otkrit ćemo izvanzemaljsku inteligenciju - ustvrdio je prije nekoliko godina Seth Shostak iz poznatog Instituta SETI (Search for Extraterrestrial Life) u Kaliforniji. Program SETI obuhvaća brojna istraživanja u kojima se uz pomoć radioteleskopa proučavaju obližnje, ali i udaljene zvijezde u potrazi za signalima što upućuju na inteligentni život.

Potraga za inteligentnim životom u svemiru 2015. dobila je novi poticaj jer je ruski milijarder Jurij Milner pokrenuo 100 milijuna dolara vrijedan projekt “Breakthrough Listen”, “lov na izvanzemaljce”. Milner je najavio i nagradu od milijun dolara pojedincu ili instituciji koja osmisli najbolju poruku što bi je zatim čovječanstvo poslalo izvanzemaljskoj inteligenciji. No, što ako se E.T. javi na poruku?

Međunarodna astronautička akademija objavila je protokol prema kojemu “ne bi trebalo odgovarati na signal ili druge znakove izvanzemaljske inteligencije dok se ne poduzmu odgovarajuće konzultacije na međunarodnoj razini”. Prema proceduri, o E.T.-jevoj poruci trebalo bi najprije obavijestiti glavnog tajnika UN-a koji bi tu vijest priopćio cijelom svijetu. Zatim bi međunarodna zajednica sastavila odgovor u ime cijelog čovječanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:48