Otkriven planet nalik na Zemlju

Nakon što je 2007. pronađen planet na kojem postoji tekuća voda, ovih je dana kraj iste zvijezde udaljene oko 20 svjetlosnih godina pronađen najmanji egzoplanet, samo dva puta teži od Zemlje.



Manji planet zove se Gliese 581e i najlakši je dosad otkriven planet izvan sunčevog sustava.

Nažalost, njegova orbita oko matične zvijezde Gliese 581 u zviježđu Vage previše je mala da bi na njemu moglo biti života. Registriran je 3,6 metarskim teleskopom u La Silli u Čileu.



Otkriven prvi planet izvan Sunčeva sustava pogodan za život



ZNANOST
više iz rubrike
„To je daleko najmanji planet koji je ikada otkriven“, rekao je član tima Michel Mayor iz opservatorija u Ženevi. „Ovo je još jedan korak u potrazi za Zemljinim blizancem. U početku smo uglavnom otkrivali planete poput Jupitera, nekoliko stotina puta veće mase od Zemljine, međutim, sada imamo nove instrumente kojima možemo otkriti vrlo male planete nalik na naš“, dodao je.



Francuski su astronomi u veljači objavili da su pronašli još manji planet mase 1,7 puta veće od Zemljine. Međutim, stručnjaci smatraju da su podaci prikupljeni o Glieseu 581e znatno pouzdaniji.



U orbitama oko iste zvijezde otkrivena su ukupno četiri tijela. Kao i u ranijim slučajevima Gliese 581e je zabilježen indirektnom metodom koja je pratila utjecaj njegove gravitacije na matičnu zvijezdu – kolebanje na putanji nebom. Dosadašnji rekord držao je planet čija je masa bila četiri puta veća od Zemljine.



Budući da Glieseu 581e treba samo 3,15 dana za obilazak oko zvijezde, znanstvenici su zaključili kako se ne nalazi u tzv. nastanjivom području koje nije ni prevruće ni prehladno za postojanje vode u tekućem stanju. Unatoč tome što je zvijezda Gliese 581 znatno manja i hladnija od Sunca, na tako maloj udaljenosti s njega je vjerojatno odavno isparila sva voda i ostala samo kamena pustinja.



Međutim, stručnjaci ističu kako se drugi planet - Gliese 581d, otkriven 2007., kreće u toj zoni i smatraju da vjerojatno ima velik i dubok ocean, odnosno tekuću vodu, što je temelj za postojanje života. Nova promatranja potvrdila su da se nalazi u nastanjivom području.



Intenzivira se potraga za 'svemirskom braćom'



NASA je nedavno lansirala svoj teleskop Kepler koji će nebeska tijela tražiti drugačijom metodom – malim padom sjaja zvijezde tijekom prolaska planeta ispred nje (iz perspektive Zemlje).



„Apsolutno sam uvjeren da ćemo kroz godinu do dvije pronaći planet Zemljine mase u nastanjivoj zoni“, rekao je Mayor.



Istovremeno se kraju privodi proces dizajniranja Europskog ekstremno velikog teleskopa (E-ELT) koji će se sastojati od pet golemih zrcala, a imat će izuzetno preciznu prilagodljivu optiku koja će kompenzirati distorzije uzrokovane atmosferom. Njime bi se uskoro mogli izravno snimati planeti mase slične Zemljinoj. Nova tehnologija omogućit će i analizu sastava ovih tijela. Izgradnja E-ELT-a trebala bi započeti 2011., a njegova lokacija bit će odabrana do kraja 2009.



Nenad Jarić Dauenhauer
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:12