ADIVA

Otpuhnite alergiju

Ožujak – mjesec savjetovanja građana o alergijama

ADIVA ljekarnici tijekom ožujka u 127 ADIVA LJEKARNI provode savjetovanja za građane o alergijama te savjetuju kako ublažiti simptome alergija poput kihanja, kašljanja, curenja nosa i suzenja očiju. ADIVA LJEKARNE koje provode ova savjetovanja mogu se prepoznati po posteru “Otpuhnite alergije“ na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne.

Proljeće je već u zraku, a s prvim proljetnicama, stiže nam i sezona alergija i alergijskog rinitisa koji uzrokuju pelud trava, korova i stabala. Simptomi dišnih alergija mogu biti neugodni – u gornjem dišnom sustavu razvijaju se simptomi slični prehladi, rijedak, vodenasti iscjedak iz nosa praćen kihanjem i svrbežom, a može se javiti i nadražaj očiju i grla te suzenje očiju. U donjim dišnim putevima može se javiti stalni podražaj na kašalj. Ako osjećate simptome alergije , svakako se obratite ADIVA ljekarnicima koji će vam tijekom ožujka odgovoriti na sva vaša pitanja o alergijama.

Za uspješno liječenje alergija preduvjet je izbjegavanje alergena. No, to nije uvijek moguće pa se u liječenju koriste lijekovi. Kod blažih alergija, npr. rinitisa, primjenjuju se antihistaminici koji imaju sistemsko djelovanje i ublažavaju samu alergijsku reakciju te dekongestivi koji smanjuju curenje iz nosa i oteklinu nosne sluznice. Teži oblici alergija liječe se bronhodilatatorima koji olakšavaju disanje i kortikosterodima koji liječe upalu. Ponekad se primjenjuju postupci hiposenzibilizacije – unošenja malih količina alergena, čime se izaziva tolerancija na alergen i izostaje alergijska reakcija. Kod alergije na pelud važno je pratiti alergijsku prognozu, smanjiti izlaske i zatvarati prozore ujutro i navečer te nakon povratka kući skinuti svu odjeću koja je bila izložena alergenima. Ako je osoba alergična na grinje kućne prašine treba ukloniti zastore i tepihe i koristiti antialergijsku posteljinu. Kod alergije na plijesan treba smanjiti vlažnost zraka, izbaciti sobne biljke i dobro čistiti kupaonicu. Postoje i medicinski proizvodi, poput proizvoda koji sadrže ektoin , koji na prirodan način sprečavaju kontakt sluznice nosa s alergenima i tako smanjuju mogućnost nastanka alergijske reakcije.

Popis ADIVA LJEKARNI koje tijekom ožujka provode savjetodavnu kampanju „Otpuhnite alergije“ dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na web stranici www.adiva.hr.

O programu ADIVA

ADIVA – SAVJETOM DO ZDRAVLJA ljekarnički je program koji ima za cilj kvalitetniju ljekarničku uslugu, veću sigurnost pacijenata te promociju ljekarnika u sustavu zdravstvene zaštite.

U posljednjih 6 godina ADIVA ljekarnici proveli su opsežne edukativne kampanje za pacijente o rinitisu – upali nosne sluznice, grlobolji, zdravlju očiju, atopijskom dermatitisu, prehladi i gripi, želučano-crijevnim bolestima, povišenom krvnom tlaku, terapiji boli, inkontinenciji, alergijskom rinitisu i astmi, zdravoj trudnoći, ginekološkim bolestima, vitaminima i mineralima, tegobama novorođenčadi, Alzheimerovoj bolesti, liječenju pretilost i ozljedama mišićno-koštanog sustava.

Popis ADIVA LJEKARNI koje u ožujku provode savjetodavnu kampanju dostupan je u posebnom prilogu časopisa ADIVA PLUS „Moja ADIVA LJEKARNA“ i na web stranici www.adiva.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 05:29