PRIMJER TOLERANCIJE

OVA FOTOGRAFIJA S BEOGRADSKIH ULICA DIRNULA JE SVE Samo naizgled obična, ova se fotka proširila internetom, evo i zašto

 Sonja Stojanović Gajić / Twitter

Parada ponosa 2016. održana je u nedjelju u Beogradu pod motom ‘Ljubav mijenja svijet’ bez incidenta, ali uz angažiranje jakih snaga policije. To je prvi puta da nije bilo velikih napetosti kakve su pratile dosadašnje mimohode pripadnika LGBT populacije u srbijanskom glavnom gradu, a koje su iz sigurnosnih razloga bile odgađane ili su završavale velikim neredima i krvavim obračunima protivnika Parade i policije.

I dok su incidenti izostali, korisnici društvenih mreža dijelili su pozitivne strane povorke.

Tako je jedna korisnica Twittera objavila fotografiju na kojoj jedan policajac i jedan mladić nose neke vrećice, a iza njih hoda gospođa u godinama. Tek nakon što se pročita opis fotografije postaje jasno o čemu se radi:

‘Aktivist i policajac pomažu ženi kojoj je pozlilo da odnese stvari s pijace.’

Fotografija se hitro proširila društvenim mrežama i korisnici je smatraju svjetlim primjerom zajedništva i tolerancije.

Takav bi prizor trebao biti uobičajena scena, a ne rijetkost kakva se ne viđa.

Belgrade pride 2016. dolaskom su podržali šef delegacije Europske komisije u Beogradu Michael Davenport, glumica i aktivistica za ljudska prava Mirjana Karanović koja je otvorila mimohod, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, prva javno deklarirana gay ministrica u srbijanskoj vladi, šefica Pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević, povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović, predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke, te mnog drugi predstavnici civilnog sektora, nevladinih udruga i nekoliko međunarodnih organizacija, piše Hina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37