MALENI REKORDERI

Ovo su najniži muškarac i žena na svijetu: Ona glumi u Bollywoodskim filmovima, a on je prvi put u životu napustio rodno selo

Guinness svakog tjedna zaprimi više od tisuću novih prijava za priznavanje rekorda
 Guinness World Records

Po prvi puta u zabilježenoj povijesti susreli su se najniži muškarac i najniža žena na svijetu, i to na snimanju za promociju 57. izdanja Guinnessove knjige rekorda .

Jyoti Amge (18) iz Indije visoka je svega 63 centimetra, a naslov najniže žene svijeta dodijeljen joj je upravo na 18. rođendan, u prosincu prošle godine. Chandra Bahadur Dangi (72) visok je 54.6 centimetra, čime je ujedno srušio rekord za najnižeg muškarca kojeg je prije njega držao Gul Mohamed iz Indije, visok 57.15 centimetara.

Iako ih razdvajaju generacije, Jyoti i Chandra dobro su zabavljali i šalili na snimanju. Unatoč malenoj građi, Jyoti ima velike snove i već se pojavila u nekoliko Bollywoodskih filmova. Obožava putovati i ispričala je da posebno sretna što joj je Guinnessov rekord omogućio putovanja po mnogim zemljama. Veseli se i odlasku u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje će sudjelovati na promociji novog izdanja knjige.

Za Chandru, koji je čitav svoj život proživio u selu Rhimkola, 400 kilometara udaljenom od Katmandua, putovanje u Katmandu na službeno mjerenje i susret s djelatnicima Guinnessa bilo mu je prvi puta u životu da je napustio svoje rodno selo.

- Jako sam sretan što će moje ime biti napisano u jednoj knjizi. To je velika stvar za moju obitelj, moje selo i moju zemlju, rekao je Chandra.

Guinnessova knjiga rekorda do sada je prodana u 120 milijuna primjeraka, a organizacija svakog tjedna zaprimi više od tisuću novih prijava za priznavanje rekorda u najrazličitijim područjima. U organizaciji stoga radi specijalizirani multilingvalni tim, čiji 'suci' neprestano putuju svijetom osobno se uvjeriti u i službeno potvrditi svjetske rekorde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:12