Papa dozvolio snimanje 'Omena', don Sanader ne

ZAGREB - Snimanje remakea poznatog horora "Omen" ("Pretkazanje") o dolasku antikrista na zemlju u režiji poznatog redatelja Johna Moorea, čiji su dijelovi u studenom prošle godine trebali biti snimani u Splitu i Solinu, ali je ekipa otjerana iz Hrvatske jer se protiv snimanja na solinskom groblju pobunio solinski župnik don Vinko Sanader, završeno je prošli tjedan.



Zanimljivo je da su se neke scene snimale nedavno u Rimu, Vatikanu i Materi, gdje se snimala "Pasija", što je sam Moore u razgovoru za Jutarnji list nazvao ironičnim.



- Rim niti bilo koji drugi grad u kojem smo snimali nisu nam pravili probleme zbog snimanja 'Omena' poput onih koje smo imali u Hrvatskoj.



 Hrvatsku smo morali napustiti jer je netko rekao da je riječ o sotonama i da se takav film ne može snimati na groblju
Ironično je da smo dobili dozvolu za snimanje u Vatikanu, a Hrvatsku smo morali napustiti jer je netko rekao da je riječ o sotonama i da se takav film ne može snimati na groblju.



Doduše, cijela situacija kod vas je u to vrijeme bila prilično kaotična, napose zbog događanja povezanih s Antom Gotovinom. Međutim, bez obzira na sve, Hrvatska mi je i dalje vrlo draga zemlja u koju ću se sigurno vratiti jer tu imam puno prijatelja.



Šteta, jer je to mogla biti dobra promocija za vas - rekao je John Moore. Moore kaže da je razočaran što na kraju nije mogao snimati dijelove filma kod nas jer smatra da u Hrvatskoj postoje odlične lokacije za filmsku industriju.



- Osim fenomenalnih lokacija, snimanje u Hrvatskoj je i financijski isplativo, jer su troškovi puno manji nego u nekim drugim zemljama. Split i okolica bili su nam idealne lokacije, a te smo scene na kraju snimali u Pragu, gdje je najveći dio filma snimljen. Nismo imali većih novčanih gubitaka zbog pobune u Solinu, jer na sreću, nismo bili ni počeli snimati - nastavlja Moore.



Poput njega, i čelnici producentske kuće Fox koji su ga angažirali za remake razočarani su načinom na koji ih je Hrvatska primila i kako je reagirala.



- U Foxu nisu očekivali da će se ovakvo nešto dogoditi i bili su neugodno iznenađeni. Možda vam se čini da je Hollywood veliko mjesto, ali kada se treba pročuti neka priča, onda je to vrlo mali grad. Vrlo brzo se u Hollywoodu pročulo što nam se dogodilo i mnogo se o tome govorilo - istaknuo je Moore.



Iako se pričalo da je Fox nakon incidenta u Solinu Hrvatsku stavio na crnu listu zemalja koje treba izbjegavati, Moore tvrdi da baš nije tako. Naime, Moore kaže da nitko službeno nije izjavio da je Hrvatska isključena iz cjelokupne buduće Foxove filmske produkcije, ali navodi da Hollywood pamti takve stvari.

- Hollywood je mjesto u kojem nisu baš svi inteligentni i naravno da je ova priča Hrvatskoj stvorila određene probleme u Hollywoodu. Ali ja svima objašnjavam da je to bila provokacija jednog pojedinca - zaključuje Moore.



Svjetska premijera "Omena" održat će se znakovitog datuma, 6. lipnja 2006. (06/06/06), a nositelji glavnih uloga su Julia Stiles, Liev Schreiber i Mia Farrow. Damiena glumi Seamus Davey-Fitzpatrick.





Merita Arslani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:22