KOMENTAR

PIŠE ANTUN HAUSWITSCHKA Vau, vau revolucija je krenula da bi Grad dobio nove izbore

 Nikša Duper / CROPIX

U Dubrovniku je krenula Vau, vau revolucija. Kuću dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića u utorak ujutro opkolilo je pedesetak prosvjednika tražeći njegovu ostavku jer su državni veterinarski inspektori i šinteri iz Splita, Šibenika, Pakraca i Pule uz pomoć interventne policije pod okriljem noći iz nelegalnog azila na Žarkovici odvezli 75 pasa. I to po odluci Ministarstva poljoprivrede koje nije uvažilo činjenicu da je gradnja novog, legalnog azila nakon potpisivanja ugovora s izvođačem pitanje dana.

Članovi Društva prijatelja životinja, okupljeni branitelji, protivnici golfa na Srđu uz bivšeg profesionalnog koordinatora za izgradnju azila za napuštene životinje koji do penzije nije izgradio, pojačani prošlogodišnjim Vlahušićevim neuspješnim protukandidatima na izborima za gradonačelnika, Mara Kristića iz KLBG Srđ, Grad i Hrvoja Kukuljicu iz Živog zida poslijepodne su se preselili pred Gradsku vijećnicu.

Istina, pred sobom Stradunom nisu nosili plinske boce, no vičući gradonačelniku “lopove” i “ubojico”, tražili su da se prekine odvoženje pasa sa Žarkovice. A da će baš takvu odluku predložiti Gradskom vijeću, dva dana prije najavio je Maro Kristić koji je ulogu prosvjednika to poslijepodne zamijenio onom gradskog vijećnika. I Gradsko vijeće, nadglasano povicima s ulice i lavežom pasa, usvojilo je takvu odluku.

Iako se s njom jedino može pokupiti pseći izmet sa Straduna, jer Gradska vijeća ne mogu poništavati odluke državnih tijela. Možda ljubitelji životinja, okupljeni branitelji, protivnici golfa i Andra Vlahušića to ne znaju. No Maro Kristić kao županijski pročelnik koji je želio biti gradonačelnik, njegovi kolege i partneri iz HDZ-a u vladajućoj većini u Gradskom vijeću to su jako dobro znali. No očito im je trebao cirkus kako bi odvukli pažnju s puno važnijeg problema.

Skidanja proračuna za iduću godinu s dnevnog reda, čime kreće repriza prošlogodišnjeg scenarija rušenja HNS-ova gradonačelnika kojem su sada “prišili” i odluku države o odvođenju pasa. Dubrovnik već poslovično niže rekorde. U broju turista, u zarađenim eurima, u cijenama stambenog kvadrata, u bogatom gradskom proračunu...

Dubrovnik je rekorder i u psima. Onim napuštenim. Ni kilometar od Straduna na vjetrometini Žarkovice u nelegalnom je azilu u nehumanim uvjetima smješteno više od 300 pasa iz cijele županije. A hrane ih i cijepe samo Dubrovčani iz svog proračuna. Vau, vau revolucija je krenula, a Dubrovnik će izgleda postati i rekorder u prijevremenim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:22