VLADAJUĆI SE PODSMJEHUJU

PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ Sorry Dario i Mario, pardon Stipe i Gorane, ali nedorasli ste, ovo su ipak malo drugačije utakmice

 Foto: Damir Krajac / CROPIX

Možda ste između sebe podijelili 315 nastupa za nacionalnu momčad i pritom zajedno zabili 25 golova, možda ste napucani iskustvima iz Intera, Milana, Chelseaja ili Valencije, ali sorry Dario i Mario, pardon Stipe i Gorane, nedorasli ste, ovdje je ipak riječ o nekim drukčijim utakmicama.

Tako bi u prijevodu na svakodnevni jezik glasila poruka HNS-ova Izvršnog odbora Dariju Šimiću i trojici njegovih pobočnika u predsjedničkoj kampanji.

Premda je u petak nakon skupštinske sjednice Zagrebačkog nogometnog saveza spuštala loptu na zemlju i najavljivala izbore u travnju, nogometna vlada Davora Šukera shvatila je da ne smije dopustiti rasplamsavanje predizborne utakmice. Opterećena hipotekom sudskih procesa Zdravku Mamiću i Damiru Vrbanovića za milijunsku pronevjeru, cijela bi godinama pomno građena infrastruktura u nekom trenutku mogla nekontrolirano planuti ako bi dopustila da se kampanja rastegne sve do travnja. Dariju Šimiću u tom slučaju izbori ne bi niti trebali, slavodobitno bi ušetao u DoubleTree by Hilton i objavio da preuzima kontrolu nad Savezom, dok bi ga oduševljeni članovi IO-a nesumnjivo zasipali laticama cvijeća, raspitujući se - pa gdje si dosad oslobodioče?

Odlukom IO-a od utorka proces je komprimiran u mjesec dana, idu u paketu i konstituirajuća i izborna Skupština, sve kako bi se s horizonta počistilo Šimića i saveznike. Vladajući se podsmjehuju; pobjedničku formulu 1+8 (županijskih saveza nužnih za ovjeru kandidature) Šimić je posljednji put vidio u Interovoj svlačionici, tamo je njegov suigrač Ivan Zamorano ovom kombinacijom brojeva na dresu prosvjedovao što nema pravo na ‘devetku’, a neće biti ‘devetke’ niti za Šimića.

Nemoguće je, naime, hametice pomesti teren, pridobiti većinu od tih dvadeset županijskih saveza na svoju stranu za tako kratko vrijeme. A nakon Šimićeve kapitulacije doći će već vrijeme za ‘unutarnju diferencijaciju’, kako bi stvar sažimali nekadašnji partijci dok su se pripremali za međusobne obračune i borbe za pozicije. Nije žvaka za medijsku upotrebu, postoji zaista i takva interpretacija priče prema kojoj je Šuker nagrađen ‘počekom’, vremenom za razmišljanje o karijernoj budućnosti. Prema ovom izvoru, najveći dio HNS-a već izvjesno vrijeme je na ratnoj nozi s Davorom Šukerom - njegova je vladavina, kažu, zaglavila u nekom autokratskom modu od kojeg svi pomalo strahuju - ali spreman je poslušati savjet Zdravka Mamića i birati Šukera na još godinu dana. Predsjednik bi dobio dovoljno lufta za častan uzmak i vjerojatno bijeg u nogometnu diplomaciju, a dotle bi vladajući za fotelju pripremali Marijana Kustića kao nasljednika.

Dario Šimić u međuvremenu će na terenu pokušati srušiti suparnikovu matematiku. Testirat će uživa li zaista podršku iz anketa na portalima, podršku koja kaže da ga više od 80 posto Hrvata želi na mjestu HNS-ova predsjednika. Hrabrost i volju da krene u borbu pokazao je odavno; prije točno tri godine, nakon neodigranog derbija Dinama i Hajduka, kao frontman skupine koja je željela drukčiji Dinamo javno je iskazao nezadovoljstvo ustrojem kluba, njegovim “tradicionalno praznim tribinama” i njegovom praksom da “ne poštuje vrijednosti koje su se godinama vezale uz Dinamovo ime i ime našeg grada”. Je li u međuvremenu nešto naučio, shvatit ćemo ubrzo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:38