PRO ET CONTRA

PIŠE IVANKA TOMA Skupi kosturi koji sada ispadaju iz ormara nose Sanaderovo odijelo

Upravo otvoreni blok sisačke termoelektrane proizvodit će gubitak. To je projekt Sanaderove vlade
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ivo Sanader ne prestaje izazivati emocije. Kada je ne znam koji put po redu odbijena jamčevina za njegovo puštanje iz Remetinca, i to uz izliku da nekretnine koje odvjetnici, supruga i prijatelji daju u zalog nemaju sve potrebne papire, bivši premijer mi je počeo dobivati obrise žrtve. Nakon što su sve presude kojima je osuđen za najgori korupcijski kriminal ikada počinjen u Hrvatskoj pale, Županijski sud u Zagrebu odlučio je prati obraz režirajući predstavu oko puštanja iz pritvora. Kao da je bitno hoće li Sanader spavati u svom krevetu ili u Remetincu. Ako su glavne osuđujuće odluke poništene, nestaje svaki smisao da se čovjeka i dalje drži u istražnom zatvoru.

U prvom redu to nije fer prema njemu osobno, a s druge strane kod građana stvara pogrešan dojam da na njegovoj glavi i dalje stoji olovna ruka hrvatskog pravosuđa. To je privid, a jedine relevantne činjenice su da je Ustavni sud poništio odluku po kojoj je Sanader bio kriv jer je za 10 milijuna eura mita Inu prepustio mađarskome MOL-u, kao i osuđujuću presudu zbog debele provizije od kredita za gradnju veleposlanstava koju si je strpao u džep, te da je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu za kraljicu svih korupcijskih afera - Fimi-Mediju.

Da stvari budu još apsurdnije, isti sud koji stalno nalazi nove razloge da Sanadera ne pusti iz istražnog zatvora istodobno mu gleda kroz prste i dopušta da manipulira vođenjem procesa za aferu Planinska. Baš svaki put kada dođe dan ročišta za Planinsku, bivši šef Vlade ozbiljno se razboli. I svaki put to prođe. Tako je bilo i u srijedu, kada je bivši premijer dobio proljev, pa se opet nije pojavio u sudnici. Nisu svjedočili ni ministri u njegovoj Vladi Gordan Jandroković i Ivan Šuker, nego su odrađivali svoje obaveze u predizbornoj kampanji.

Razlog više za pitanje kome koristi taj igrokaz? Zar ne bi bilo poštenije Sanadera pustiti iz istražnog zatvora i omogućiti mu da ostatak optužbi pobija sa slobode, kao i većina onih koji su se našli u sličnoj situaciji?

Ako ništa drugo, javnost, odnosno mediji imali bi priliku makar pokušati komunicirati s njim i postaviti mu niz pitanja koja su do danas ostala bez odgovora. Svakodnevno ispadaju kosturi što ih je ostavio u ormarima, a fotografije mu se objavljuju gotovo istim tempom kao u danima dok je bio u sedlu.

Prije tjedan dana je otkriveno da se ne trebamo previše veseliti rastu BDP-a jer bi nas on mogao koštati 1,8 milijardi kuna, za koliko bi se podigla osnovica plaće javnih i državnih službenika. A to je posljedica sporazuma koji je Sanaderova Vlada 2009. i 2011. godine potpisala sa sindikatima jamčeći povećanje plaća od šest posto ako rast BDP-a za dva tromjesječja uzastopno bude dva ili više posto. Bilo bi zanimljivo od Sanadera osobno čuti što ga je motiviralo da pristane na takav aranžman sa sindikatima i ima li nešto u pozadini što ne znamo.

U utorak je puštena u promet najskuplja cesta u Hrvatskoj. Dionica autoceste Zagreb - Sisak od Jakuševca do Velike Gorice duga je 11 kilometara, gradila se devet godina, a koštala je 20 milijuna eura po kilometru. Radovi na toj dionici otvoreni su 2006. godine, a svečanosti toga čina pridonio je i dolazak tadašnjeg premijera Sanadera. Bilo bi dobro kada bi ga se danas pitalo zašto je toliko dugo trajala gradnja i zašto je cesta toliko plaćena. Ministar prometa iz njegove Vlade Božidar Kalmeta trenutno je fokusiran na predizbornu kampanju i sigurno neće dati objašnjenje, no možda bi Sanader s vremenskim odmakom nešto i pojasnio.

Isto je s termoelektranom Sisak. U srijedu je pušten u rad novi blok sisačke termoelektrane, a odmah je jasno da će HEP-u proizvoditi gubitak. Radi se o projektu Sanaderove Vlade u koji je bio uključen sporazum s Rusijom da se dio klirinškog duga riješi kroz opremu za termoelektranu. Na kraju je elektrana stajala 240 milijuna eura, inicijalni trošak gradnje je premašen za 40 milijuna, a cijena struje koju će proizvesti bit će 20 posto viša od tržišne.

Tadašnji ministri vanjskih poslova, gospodarstva i financija koji bi o svemu morali nešto znati sada su u kampanji i ne bave se više tim stvarima. Uostalom, nitko ih i ne pita. Možda bi Sanader imao što reći? Nakon toliko vremena u pritvoru je morao o svemu razmišljati. Svi kosturi koji ispadaju iz ormara imaju Sanaderovo odijelo na sebi. No, je li Sanader mogao baš za sve biti sam zaslužan? Preduvjet da doznamo je da ga sud pusti iz Remetinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:44