KOMENTAR

PIŠE JURICA PAVIČIĆ Ta slika, s Kustošije, jasan je politički portret. I to ne BBB-a ili Kustošije - nego hrvatskog konzervativizma

 AFP

U nogometu - inače - jedni navijaju za bijele, drugi za modre, treći za crvene. Osim u Hrvatskoj. U Hrvatskoj, svi nogometni navijači, izgleda, navijaju za dres iste boje - crne.

Prošle jeseni, navijači su splitskog Hajduka inaugurirali novi ne-bijeli “look” kad su na Rujevici na utakmici protiv Rijeke odjenuli crne majice s natpisom “novinari crvi”. Tijekom pandemije, u maloj su kampanji prebojili gradske zidove muralima na kojima je jako malo bijele, ali zato puno crne.

A crni dres je - čini se - najmiliji i navijačima zagrebačkih “modrih”. Skupina njih fotografirala se na Kustošiji, unisono odjevena u crne dresove.

Na fotografiji mašu zastavom stranačke paravojne formacije, a na toj je zastavi nacistički slogan. I, da - kao da to nije dosta - navijači drže natpis “jebat ćemo srpske žene i djecu”. S obzirom na to kakvo je trenutno ozračje u navijačkoj supkulturi, u cijeloj je priči samo jedna stvar iznenađenje. Sasvim neočekivano, naime, transparent je lektoriran (dakle, ne “jebaćemo”).

Nakon “navijačkog obračuna” u Uzdolju, u kojem su od bejzbol palica stradavale žene i djevojčice, nakon tolikog “mjerenja kukuruza” ispred klupskih grbova, dočekali smo - ukratko - sad i ovo: navijače koji pred objektivom fotografa silovanjem prijete nečijim suprugama i kćerima.

U cijeloj toj priči manje su čudni kvartovski dripci žedni publiciteta - pa makar kakvog. Oni kojima se ne mogu načuditi jesu hrvatski konzervativci. Inače su - kad je seks u pitanju - strašno senzibilni. Užasavaju ih prostota u lektiri i čokoladni vampirski zubići iz Lidla. No, kada desno orijentirana horda idiota javno najavljuje da će jebat nečije supruge, kćeri ili majke, njihov povišeni prag osjetljivosti na nemoral najednom i neobično zataji.

Ta slika, s Kustošije, jasan je politički portret. I to ne BBB-a ili Kustošije - nego hrvatskog konzervativizma. Konzervativizma koji je konzervativan koliko i Berlusconijeve televizije, konzervativan koliko i Trumpov budoar, koliko i Kerumov privatni život. Za taj konzervativizam, zubići od čokolade su ozbiljan problem, ali “jebat ćemo žene i djecu” nije. Taj sustav vrijednosti krenuo je svisoka, od konzervativnih aktivista, katoličke crkve i visoke politike. Da bi se postupno kapilarno spuštao, kroz školu, župu i navijačku okuku. I sad je tu, u svojoj kristalnoj jasnoći, na jednoj kustošijskoj terasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:20