SEKSOPOLIS

PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ Zašto princeze (i vojvotkinje) ne smiju glumiti?

 REUTERS

Djevojka koja nešto skriva, krade, uzima lažne identitete, plaši se crvene boje i grmljavine, ima majku s kojom je u napetim odnosima te ulazi u složenu vezu sa svojim bogatim šefom filmofilima je poznata pod imenom Marnie. Ne treba biti ni previše duboko upućen u film kako bi se znale dvije stvari: ključna je scena filma kada glavnu junakinju na medenom mjesecu siluje vlastiti suprug - igra ga Sean Connery te da je u tom Hitchcockovu filmu djevojku trebala glumiti ni manje ni više nego Grace Kelly, omiljena Hitchcockova hladna plavuša.

Međutim, kako je ona u međuvremenu postala monegaška princeza, bez obzira na njezinu dobru volju da sav zarađeni novac podijeli u dobrotvorne svrhe, narod je minijaturne državice odlučio: naša princeza neće glumiti u filmu tog starog seksista!

Jer ne samo što je Marnie poremećena, već ona i seksualno opći, čak i bude silovana, što je potpuno nedopustivo za reputaciju Grimaldijevih, koji su, doduše, od jedne opskurne europske obitelji postali ugledni rod prinčeva prije svega zahvaljujući kockarnicama. I tako je prije pedeset i pet godina premijerno prikazana “Marnie” s Tippie Hedren u glavnoj ulozi, a Grace Kelly preostalo je samo da se pita bi li ona bila još bolja i luđa od Tippie. Međutim, kako povijest nije pretjerano maštovita, a u samoponavljanju nekad pokazuje i smisao za humor, priča o Grace Kelly, Alfredu Hitchcocku i Marnie ponovila se, obrazac je isti, premda već odavno nema ni Kellyjeve ni Hitchcocka, samo je Tippie još živa.

Glavna junakinja sada nije princeza, već je vojvotkinja, a popularnošću nadmašuje možda i samu Grace Kelly. Riječ je o Meghan Markle, koja je prije udaje u obitelj Windsor bila poznata po svojoj ulozi u seriji “Suits”. Nitko tu ne kaže da je Meghan isto što i Grace, a “Suits” da je po bilo čemu usporediv s “Marnie”. Svakako, producenti serije ponudili su trudnoj Meghan golem novac da barem nakratko osvane u njoj. Radilo se o minutama. Novac bi, kao u slučaju Grace Kelly, odmah bio upućen u karitativne svrhe.

Kraljevska obitelj malo je o tome promislila, a onda se začuo niječan odgovor. Istina je da o tom pitanju kraljevska obitelj nije ni promislila: jer nepojmljivo je i blasfemno da supruga mlađeg brata budućeg kralja glumi u tamo nekoj seriji tamo neku žensku osobu koja je trudna s nekim trećim, a ne s princem Harryjem. I koliko god se kraljevska kuća “modernizirala” pa, eto, nema nikakvih problema s već razvedenom Amerikankom, “Suits” ipak ostaje u zoni tabua, makar nudili milijune za minutu, snimanje u Engleskoj i tko zna kakve još pogodnosti.

Nakon što se udala za fiktivnog partnera u šestoj sezoni, Meghan je napustila seriju da bi se udala u stvarnosti, na neizmjerno glamuroznijem vjenčanju od onog kojeg su joj priredili producenti. Stvarnost je, kad se sve zbroji i oduzme, ispala čarobnijom od najluđih snova pripravnice iz serije. Pa ipak, i na takvoj stvarnosti pojavile su se ozbiljne pukotine: već četvrta osoba iz najužeg kruga njezinih zaposlenika odlučila je otići od Meghan.

Sve je više priča o vojvotkinjinoj nemogućoj naravi i suludim zahtjevima kojima obasipa svoje ljude već od pet ujutro. Iza lijepog lika kao da se krije nelijepa osoba: konfliktna i razmažena, nalik na poprilično ludu vojvotkinju iz “Alice u zemlji čudesa”. Oni koji pokušavaju obraniti Markleovu kažu da joj se teško priviknuti na složen život uređen dvorskim protokolom, s malo ili nimalo slobode, premda je nedavno objavljeno kako sama zamalo stoljetna kraljica obnaša dvaput više protokolarnih obveza nego mladi članovi kraljevske obitelji.

Neki kažu da bi se Meghan mogla provesti loše poput svoje svekrve Lady Di, pokojne već 20 godina. To mi se čini nemogućim: jer ona baš ničim ne ostavlja dojam žrtve, pa tako ni kraljevskih životnih uvjeta. A da se nešto čudno događa kod Meghan i Harryja, u to više nema nikakve sumnje. Srećom da imamo svojih briga i problema pa ne trebamo dublje ponirati u Windsore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:15