KOMENTAR

Pismo biskupa je opravdano, no što će na njega reći papa Franjo

 Goran Mehkek / CROPIX

Je li hvarski biskup Petar Palić u svojoj nedavnoj propovijedi najavio novi smjer kojim će ići hrvatski biskupi?

Rekao je, podsjetit ću, “udobnost i konformizam, nedostatak svjedočke spremnosti za Isusa Krista dovela je kršćane u Europi pa i u Hrvatskoj u situaciju da se moramo sustezati jasno i javno izreći svoje mišljenje i svoje stavove...”

Pismo koje su poslali patrijarhu Irineju, upravo plastično opisuje taj smjer. Pismo pisano pod egidom “Ako je i od patrijarha Irineja, previše je”, naši biskupi poslali su o obljetnici pada Vukovara.

Datum je znakovit, baš kao što je znakovito da su sam sadržaj pisma objavili uoči blagdana blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Patrijarh Irinej, nije neki lokalni pop. On je vjerski vođa jedne crkve i godinama je uistinu udarao ispod pojasa, prozivao u dnevno-političke svrhe, pa i nakon što se pokazalo da suradnja između SPC-a i Katoličke crkve na primjeru rada Mješovite komisije vezane za blaženog Stepinca može biti poprilično kvalitetna i uz obostrano uvažavanje obiju strana.

I biskupi su uglavnom šutjeli. Do jučer kada su javno objavili sadržaj pisma. Razlog je bio nedavni govor patrijarha Irineja na službenoj televiziji SPC-a TV Hram gdje je ponovio dio onoga što su mu naši biskupi pobrojali u pismu, a to je očito bio triger da naši biskupi u ormaru ostave političku korektnost kada se radi o odnosima sa SPC-om.

Pozvali su naši biskupi na dijalog, na smirivanje situacije, na “evanđeoski put”, no slanjem pisma odlučili su kako drugi obraz više neće okretati vrhu SPC-a.

No iako je pismo opravdano, postavlja se pitanje kako će na njega gledati papa Franjo koji je tražio iskreni dijalog sa SPC-om po pitanju kanonizacije Stepinca.

Jer cijenu otvorenog garda biskupa sa Ksavera, mogao bi platiti upravo voljeni blaženik čiji blagdan slavimo u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:22