IPAK ZNA GUBITI

Pistorius izgubio zlato, optužio pobjednika da su mu duže proteze dale prednost - i odmah se ispričao

'To je bio Alanov trenutak i želim da se i službeno zna koliko ga poštujem'
 AP

Svih 80.000 gledatelja na stadionu u Londonu utihnulo je kad je 'Blade Runner' Oscar Pistorius zauzeo drugo mjesto u paraolimpijskoj utrci na 200 metara. Publika se šokirala jednako koliko i sam Pistorius, koji je bio apsolutni favorit za zlato. Ipak, za Alanom Fontelesom Oliveirom zaostao je sedam stotinki sekunde.

Iako je svom protivniku čestitao, odmah se i požalio na "nepravednu prednost" koju su Oliveiri dale duže proteze "zbog kojih mu je korak automatski automatski bio duži" od Pistoriusovog. Rekao je i da Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) uporno odbija poslušati njegove prigovore na ovaj problem.

- Ne želim umanjiti Alanov uspjeh, on je izvrstan sportaš, ali je viši i ne možete se natjecati protiv nekoga s dužim protezama, izjavio je Pistorius, inače jedini sportaš koji se natjecao i na Olimpijskim i na Paraolimpijskim igrama.

Ipak, već u ponedjeljak je izdao priopćenje u kojem se ispričava zbog tempiranja svojih izjava i naglašava da mu nije bila namjera umanjiti Oliveirinu pobjedu.

- Smatram da se ovaj problem treba riješiti i bit će mi drago o tome raspraviti s IPC-em, no svjestan sam da nije bilo u redu potegnuti to pitanje čim sam prešao cilj. To je bio Alanov trenutak i želim da se i službeno zna koliko ga poštujem.

Pistorius je rođen bez fibule u obje noge, kosti koja se proteže čitavom potkoljenicom. Njegovi roditelji stoga su donijeli tešku odluku da mu se obje noge amputiraju ispod koljena. Šest mjeseci nakon operacije dobio je svoj prvi par proteza, s kojima se vrlo brzo snašao. Sada je jedan od najpoznatijih sportaša na svijetu i uzor mnogima s tjelesnim poteškoćama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:19