ROBERT KOPAL

PLENKOVIĆEV SAVJETNIK KOJI JE PRVI SPOMENUO 'CRNOG LABUDA' OBJASNIO KOLINDIN PORAZ Crni labud je neponovljiv, ovdje imamo jednadžbu s više nepoznanica

 
Robert Kopal
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Robert Kopal, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost i šef HDZ-ovog Odjela za analitiku i članstvo, izjavio je uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kako se na predsjedničkim izborima nije dogodio 'crni labud' te da u slučaju poraza Kolinda Grabar-Kitarović postoji više nepoznanica.

"Predsjednički izbori su specifični jer su individualizirani i građani biraju kandidate ne samo prema stranačkim, već i prema osobnim preferencijama. Poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju", tvrdi Kopal.

"Ovakav tip kampanje kakva je vođena, a kako u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda na neki način mobilizira lijevo biračko tijelo, zna se da HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo", kaže Kopal, prenosi N1.

Novinari su upitali Kopala je li Kolinda Grabar-Kitarović izgubila jer su se u njezinu kampanju uključili Milijan Brkić i Milan Bandić.

"Složio bih se s izjavom gospodina Božinovića da treba tražiti razloge i ustanoviti ih, a ne krivce. Ovdje imamo jednadžbu s više nepoznanica", poručio je Kopal.

Kaže da je HDZ na europskim izborima pobijedio.

"Da, očekivali smo pet mandata, ali pobijedili smo. Ovdje je sad rezultat takav kakav je, ali nemojte smetnuti s uma da je ovo ipak specifičan vid izbora bez obzira na to što stranke stoje iza kandidata. Primjerice, za kandidatkinju HDZ-a nisu glasali samo HDZ-ovci, nego i drugi birači", kaže premijerov savjetnik.

Očekivano, novinari su pitali Kopala je li se i na predsjedničkim izborima dogodio 'crni labud', no Kopal smatra da je objašnjenje za ovaj rezultat jednažba s više nepoznanica.

"'Crni labud' nije nepredvidljiv, nego neočekivan. I on se može dogoditi samo jednom. Sve ostalo nisu 'crni labudovi'", poručio je Kopal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:43