TURISTIČKA PATROLA

Plitvice: Biser koji zaslužuje bolju ponudu i uslugu

Ured za kontrolu kvalitete za Jutarnji list recenzira turističko odredište i ocjenjuje sve elemente ponude www.ukk.hr

Uređenost, izgled i čistoća mjesta

Za razliku od okolnih mjesta koja su posljednjih godina sve uređenija i puna cvijeća, u samom nacionalnom parku još postoje uništeni objekti koji čekaju obnovu i uključivanje u ponudu. S druge strane, park i staze su uredno održavani, premda nedostaje koja klupa za odmor. Sanitarni čvorovi su uglavnom čisti, iako neke treba obnoviti. Tijekom glavne sezone opuštanje u parku je otežano zbog velikog broja gostiju.

Informiranje turista

Snalaženje po parku je relativno jednostavno, iako su putokazi mjestimično zbunjujući. Niz je mogućnosti za razgledavanje jezera, a pomoći mogu i djelatnici parka. U ljubaznosti se ne ističu djelatnici na brodovima i u nekim ugostiteljskim objektima NP-a. Zahvaljujući dobroj signalizaciji, nije problem pronaći privatni smještaj u okolici Plitvica, baš kao ni ostale okolne atrakcije.

Smještaj

U samom parku su tri hotela, doduše ne toliko atraktivna kao i samo odredište. Premda Plitvicama nedostaje visokokvalitetan smještaj, ponudu upotpunjuju brojni privatni iznajmljivači u okolici, koji ljubaznošću nadmašuju mnoge svoje kolege na obali. Smještaj stoji već od 80-ak kuna naviše, ovisno o lokaciji, razdoblju i tipu objekta. Osim noćenja, u privatnom je smještaju često moguće dogovoriti i obroke, pogotovo doručak. Jedini problem turistima bez automobila može predstavljati udaljenost od parka. Za turiste željne bliskijeg kontakta s prirodom dobra varijanta su kampovi.

Ugostiteljska ponuda

Gastronomska ponuda u parku se temelji na lokalnim specijalitetima i jednostavnim jelima te je cjenovno nešto viša u odnosu na ponudu u okolici. Tako je, primjerice, u pastrvi sa žara moguće uživati za 80 kuna, a u teletini ili janjetini ispod peke za 110 kuna po porciji. I cijene pića više su nego u okolici te su na razini tzv. jadranskog prosjeka: pivo od 0,33 litre stoji 15 kuna, baš kao i sok, a za kavu s mlijekom treba izdvojiti deset kuna. Na više lokacija u parku moguće je kupiti domaće štrudle po cijeni od 15 kuna za komad. Neugodno iskustvo, od strane osoblja, moguće je doživjeti u jednom tradicionalnom restoranu unutar parka. Za razliku od toga, bolju uslugu, podjednaku kvalitetu hrane i cjenovno povoljniji obrok lakše je pronaći u restoranima izvan parka.

Ljetno osvježenje

Budući da je u samom parku zabranjeno kupanje, osvježenje je u vrućim ljetnim danima najbolje potražiti na obližnjim kupalištima na Korani.

Rekreacija, sport, ponuda izleta

S brojnim šetnicama park predstavlja odličan izbor za ljubitelje prirode. Neovisno o tome dolazite li u vlastitom ili agencijskom aranžmanu, ovdje se možete baviti raznim aktivnostima: planinarenjem, biciklizmom, spuštanjem niz Koranu, obilaskom Baraćevih špilja, aktivnostima na sportskim terenima, a zimi i skijanjem. Ipak, izlete orijentirane isključivo na istraživanje lokalnog područja preporučljivo je isplanirati unaprijed. No, s obzirom na velik prirodni potencijal, plitvička je ponuda skromna.

Kupnja i ponuda suvenira

Osim tzv. jestivih suvenira poput domaćih sireva, meda i rakije, u ponudi su i “klasični” suveniri, odnosno predmeti s otiscima plitvičkih motiva. No, tu su i plišane životinje, razni drveni predmeti i ukrasi, tkanine s elementima nošnje, lička kapa i suveniri s motivom medvjeda. U tome moru suvenira uistinu je teško zaključiti što bi trebalo predstavljati autohtoni plitvički suvenir.

Kulturni sadržaji, događanja i manifestacije

Koliko su Plitvice bogate prirodnim ljepotama, toliko su oskudne kada je riječ o događanjima, manifestacijama i kulturnim sadržajima. Uistinu šteta jer godišnje kroz njih prođu tisuće turista željnih novih doživljaja.

Zabavni i noćni život

Budući da ponudu temelje isključivo na uživanju u prirodnim ljepotama, u večernjim satima turistima ne preostaje drugo osim večere i spavanja. Alternativa može biti jedino odlazak u neki od kafića ili restorana mirnijeg ugođaja.

Odnos cijene i kvalitete

Ljubitelji prirode, kao i oni željni mirnog odmora, na Plitvicama će doći na svoje. Uz to, povoljniji smještaj i prehranu mogu lako pronaći u okolici parka. Cijena jednodnevne ulaznice u sezoni za odraslu osobu iznosi 110 kuna, odnosno 180 kuna za dvodnevni posjet, a za parkiranje treba izdvojiti sedam kuna po satu. Doda li se tome i trošak hrane, riječ je o ne tako malom iznosu. Ipak, za ovakvu je atrakciju odnos cijene i kvalitete prihvatljiv, čak i u vrijeme sezonskih gužvi. S druge strane, u okolici bi dobrodošao organizirani prijevoz za lakše kretanje “nemotoriziranim” posjetiteljima.

Količina osmijeha

Osnovna zamjerka odnosi se na dio djelatnika u parku koji su ili neljubazni ili potpuno nezainteresirani za turiste. Sličan je odnos moguće doživjeti i od osoblja u spomenutom tradicionalnom restoranu. Sliku, srećom, popravlja gostoljubivo lokalno stanovništvo i većina djelatnika parka.

Odredište koje se “mora vidjeti”

Ne samo na hrvatskoj, nego i na europskoj turističkoj karti to je “must see” odredište, odnosno mjesto koje tijekom života obavezno morate vidjeti. Zbog neopisive ljepote i jedinstvenosti prirode turisti iz svih krajeva svijeta posjećuju ih tijekom cijele godine. No, ipak su možda najljepša u proljeće kada sve prolista i kada se ljepota zelenila odrazi u njihovim kristalno čistim jezerima o kojima su hvalospjeve napisali brojni pjesnici, a kistom ih pokušali dočarati još brojniji slikari. U nastavku ćemo ih i mi opisati, doduše na malo drugačiji način. Riječ je, pogađate, o Plitvičkim jezerima

ISTIČEMO:

PLUS: prirodne ljepote, ponuda tradicionalnih specijaliteta, odlične mogućnosti za miran odmor

MINUS: neljubaznost pojedinih djelatnika, nedostatak kulturnih događanja i manifestacija

UKUPAN ZBROJ - 83 od 110

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:31