PINK PANTHER

PLJAČKAŠ DIJAMANATA Smatra se jednim od važnijih članova bande, a vrijeme između pljački provodio je  skromnoj kući u Harmici, nadomak Zagreba

 
 Marko Todorov / CROPIX

U srijedu 7. studenog zagrebačka policija u tajnoj akciji uhitila je jednog od najtraženijih svjetskih pljačkaša dragulja, koji je godinama mirno živio na širem području Zagreba, državljana Hrvatske i BiH, Vinka Tomića (60).

No, ni nakon njegovog hapšenja u njegovom domu u Bregovitoj ulici u Harmici, 30-ak kilometara od Zagreba pokraj slovenske granice, gdje je živio sa ženom i djetetom, hrvatska policija, kao ni brojne druge policije svijeta, nije posve sigurna u njegov stvarni identitet, jer ga razne policije traže pod različitim identitetima kojima se tijekom fascinantne kriminalne karijere služio. Posljednjih godina bio je Vinko Tomić, prije toga Vinko Osmakčić, a još prije Jure Markelić. To je ono što se zna, a sumnja se da se koristio i drugim identitetima.

MUP tvrdi kako je njegov pravi identitet Vinko Tomić i da je Hrvat iz Brčkog u BiH, a kako je njegovoj majci mladenačko prezime Osmakčić. To bi moglo biti rješenje za jedan od njegovih identiteta. No, bosanskohercegovački mediji svojedobno su objavili podatke njihove policije po kojima mu je pravo ime Juro Markelić i Hrvat je iz Zvornika u BiH. Britanski Independent upozorio je da ni to nije nužno njegov pravi identitet jer je američkoj Domovinskoj sigurnosti svojedobno rekao kako je u tri navrata ušao u SAD s vizama dobivenim korištenjem krivotvorenog bosanskog pasoša.

Britanski Scotland Yard u svibnju ove godine objavio je njegovu fotografiju, odnosno snimku na kojoj je Vinko Osmakčić, i proglasio ga je jednim od najozloglašenijih članova zloglasne kriminalne bande Pink Panther koji je sudjelovao u gotovo svim njihovim najvećim pljačkama.

Brčko ili Zvornik

U Zagrebu je uhićen po nalogu talijanske policije zbog pljačke teške tri milijuna dolara u siječnju ove godine u Veneciji. Istovremeno, traže ga švicarska policija zbog krađe u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. u Baselu, te britanska policija zbog pljačke vrijedne dva milijuna engleskih funti u srpnju 2017. u Londonu.

Vinko Tomić (60): Dovodi ga se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja po Europi u sklopu bande Pink Panther

O Vinku Tomiću/Vinku Osmakčiću/Juri Markeliću sa sigurnošću se može reći veoma malo. Pretpostavlja se, dakle, da je rođen 10. kolovoza 1958. u Brčkom ili Zvorniku u BiH. U jednom od sudskih postupaka koji se protiv njega vodio u SAD-u njegov tadašnji odvjetnik ispričao je da se u prvoj polovici 90-ih borio u ratu u BiH, a da su u to vrijeme njegova obitelj, majka i braća, prebjegli u Hrvatsku. Nakon što je u ratu u BiH ranjen, otišao je u Njemačku u potrazi za poslom. Nije uspio naći posao koji bi ga zadovoljio, pa se prema vlastitom priznanju kriminalom počeo baviti u drugoj polovici 90-ih, kako bi, kako je tvrdio, osigurao svoju obitelj o kojoj je jedini brinuo. Član je bande Pink Panther od njezina nastanka 1999., prvo je postao poznat po odlučnim i drskim provalama pajserom, a kasnije se specijalizirao za rezanje stalka i izvlačenje dijamanata hvataljkom. Za svoje kriminalne akcije suradnike je nalazio i u Zagrebu, kako prije 16, 17 godina za pljačke u Americi, tako i za pljačku u Veneciji na samom početku ove godine.

Pink Panther je kriminalna organizacija, koju nazivaju i terorističkom, labavo povezana mreža pljačkaša dragulja s područja bivše Jugoslavije, koja neobičnim akcijama diljem svijeta od 1999. baca u očaj mnoge svjetske policije. U 19 godina postojanja u više od 30 zemalja izvršili su više od 380 oružanih pljački u kojima su ukrali dragocjenosti vrijedne 500 milijuna dolara. Glavni cilj su im draguljarnice u bogataškim oazama poput Monaca i Saint-Tropeza te elitna predgrađa Pariza, Ženeve, Tokija… Sve njihove akcije izvedene su drsko, u filmskom stilu i uvijek računaju na faktor iznenađenja.

Ime po kultnoj filmskoj franšizi, u kojoj se Peter Sellers kao nespretni inspektor Clouseau bori protiv bande pljačkaša dragulja, 2004. dali su im britanski policajci nakon najveće pljačke dijamanata u povijesti Britanije “teške” 35 milijuna eura iz draguljarnice Graf u londonskoj četvrti Mayfair, kada su kod člana bande Milana Jovetića u kremi za lice pronašli 600 tisuća eura vrijednu ogrlicu od plavih dijamanata, što je scena iz filma Blakea Edwardsa “Povratak Pink Panthera” iz 1963.

Interpol je procjenjivao da organizacija ima nekoliko stotina članova, no posljednjih godina prevladava teorija prema kojoj ih je oko 60, većinom starih od 40 do 55 godina, te da pri pljačkama uvijek surađuju s lokalnim kriminalcima.

Dosta članova bande Pink Panther danas je u zatvoru, no stalno se regrutiraju novi mladići i djevojke od kojih su mnogi iz beogradskog naselja Karaburma, ali i s drugih područja bivše države.

Smatralo se da je Pink Panther nastao na jugu Srbije, a New Yorker je svojedobno objavio kako je banda nastala od mafijaškog klana iz Cetinja, koji se s vremenom širio na ratne veterane s područja bivše Jugoslavije, danas kriminalce iz Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske. Američki mediji tvrdili su da banda Pink Panther ima zaštitnike u vrhu crnogorske države. Prema New Yorkeru, operativni dio posla obavljaju Balkanci, ali preprodaja ukradene robe otprilike za trećinu cijene obavlja se preko ljudi iz Italije, Nizozemske i Izraela. Poznavatelji njihovih aktivnosti pretpostavljaju kako ukradeni briljanti završavaju u Antwerpenu, ukradene satove se do kupaca u Rusiji ili Srbiji prevozi sakrivene u automobilima, a dio ukradenog novca završava kod obitelji pljačkaša, većim dijelom u Srbiji i Crnoj Gori, a manjim i u BiH i Hrvatskoj.

Tim tragom, nakon višemjesečne suradnje s talijanskom policijom, a temeljem europskog uhidbenog naloga, 7. studenog hrvatska policija, u koordiniranoj akciji zagrebačke i istarske policijske uprave, uz Vinka Tomića - kojeg svjetske policije traže i pod imenima Vinko Osmakčić i Jure Markelić – uhitila je i Zvonka Grgića (43), Vladimira Đurkina (48) i Želimira Grbavca. Na graničnom prijelazu Tovarnik 8. studenog uhićen je 54-godišnji državljanin Republike Srbije.

Talijanska policija Vinka Tomića osumnjičila je kao organizatora pljačke nakita vrijednog više od tri milijuna dolara 3. siječnja ove godine u Veneciji, a ostale uhićene kao njegove pomagače.

Iznimno vrijedan nakit - par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti većoj od dva milijuna dolara - navodno je osobno Vinko Tomić ukrao iz Duždeve palače u Veneciji s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata neprocjenjive vrijednosti katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija. Dinastija al-Tani vlada Katarom i jedna je od najbogatijih obitelji na svijetu.

Međunarodna potraga

Naša policija nastavlja kriminalističko istraživanje, a protiv petorice uhićenih 9. studenoga određen je ekstradicijski pritvor do predaje Italiji, jer se protiv njih vodi kazneni postupak pred sudom u Veneciji. Tomić je odbio izručenje i porekao djelo, a doznajemo kako talijanska i hrvatska policija za ponedjeljak ili utorak, 12. ili 13. studenog, u Veneciji pripremaju veliku zajedničku konferenciju povodom njihova uhićenja u Hrvatskoj i izručenja u Italiju gdje će im se suditi.

Za Vinkom Tomićem međunarodnu potragu raspisala je i Švicarska zbog krađe nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. u Baselu na sajmu satova, nakita i dragog kamenja “Baselworld 2011”. U krađu je bilo uključeno pet osoba. Vjeruje se da su trojica odvukla pažnju trgovca dok su druga dvojica iz staklenog izloga ukrali četiri dijamanta. Vlasnik je krađu primijetio tek nakon 15 minuta, što im je dalo dovoljno vremena da mirno otiđu.

Britanski Scotland Yard u svibnju 2018. identificirao je i osumnjičio Vinka Osmakčića za pljačku tri prstena s briljantima vrijedna dva milijuna engleskih funti 4. srpnja 2017. na sajmu umjetnosti Masterpiece London u Domu za umirovljenike Kraljevske bolnice Chelsea, koju je izvršio s nepoznatim suradnikom. Provalili su u kabinet Doma za umirovljenike, ukrali prstenje, izašli iz Kraljevske bolnice, ušli u taksi u centralnom Londonu i - nestali.

Šef istrage u Londonu detektiv Chris Taylor u svibnju 2018. upozorio je da se Vinko Osmakčić možda krije pod imenima Vinko Tomić ili Jure Markelić.

Kroz međunarodnu policijsku suradnju doznalo se da je 2002. iz draguljarnice u sklopu casina u Las Vegasu s četvoricom suradnika bez ikakvog nasilja ukrao najvredniji predmet, milenijsku ogrlicu od 96-karatne platine, rijetkih zapadnokaripskih crnih koralja i 2000 dijamanata, vrijednu milijun dolara. Naime, jedini pripadnik Pink Panthera koji je uhićen za pljačku u Las Vegasu bila je osoba pod imenom Jure Markelić. Na ispitivanju je rekao da je kuhar iz Bosne koji zarađuje 1500 dolara mjesečno, priznao je da je tog dana bio u draguljarnici, ali ne i da je ukrao ogrlicu. Američka policija povezala ga je s krađama u Kaliforniji i na Havajima te u Hong Kongu, Švicarskoj i Tokiju. Angažirao je izuzetno skupog odvjetnika Johna Momota (umro je u travnju ove godine), koji je branio poznate američke ubojice, te se na njegov prijedlog nagodio te dobio godinu dana zatvora i kaznu od 125.000 dolara.

Dok je služio zatvorsku kaznu, kalifornijske vlasti tražili su njegovo izručenje zbog optužbe za krađu u vrijednosti od 50 tisuća dolara iz trgovine Cartier u gradiću Costa Mesa. Izručen je Kaliforniji, priznao je krivnju i dobio samo sedam mjeseci zatvora. Za vrijeme odsluženja ove kazne došao je zahtjev za njegovo izručenje s Havaja, čije vlasti su ga teretile za krađu Piaget satova ukrašenih dijamantima vrijednih milijun dolara iz draguljarnice u Waikikiju. Izručen je i na Havaje, i tamo je priznao krivnju, osuđen je na 21 mjesec, ali je pušten nakon osam mjeseci.

Zatim je u lipnju 2009. s dva pripadnika bande Pink Panther uhićen u Monte Carlu nakon što je nekoliko dana iz automobila “snimao” ulaz u draguljarnicu smještenu u kockarnici. Monegaška policija sumnjičila ga je i za pljačku pariškog draguljara Harryja Winstona iz 2008., a prema podacima Interpola, bio je uključen u nekoliko pljački u Tajlandu, Japanu, Hong Kongu i Švicarskoj. U Monte Carlu također je u zatvoru proveo svega nekoliko mjeseci.

Kao i mnogi drugi članovi bande Pink Panther, često je bio zatvaran, ali kako uglavnom pljačkaju bez oružja, uvijek je brzo izlazio na slobodu.

Banda Pink Panther tako je izvela najveću pljačku u povijesti kada su 2003. iz draguljarnice u belgijskom Antwerpenu ukrali nakit vrijedan 100 milijuna eura, zatim 2003. najveću pljačku dijamanata svih vremena u Britaniji, najveću pljačku u povijesti Japana te spektakularnu pljačku u pariškom Louvreu.

Koordinirana akcija

Za Pink Panther šira je javnost prvi put čula krajem 2004., kada je na londonski sud izveden kosovski Srbin Nebojša Denić. Proglašen je krivim za sudjelovanje u najvećoj pljački dijamanata u Britaniji u svibnju 2003., kada su iz draguljarnice Graf u londonskoj četvrti Mayfair Milan Jovetić i Peđa Vujošević odnijeli 35 milijuna eura nakita.

Najspektakularnijom pljačkom Pink Panthera smatra se prepad na zlatarnicu u trgovačkom centru Genya u središtu Tokija u ožujku 2004., kad su Aleksandar Radulović iz Beograda, Đorđije Rašović iz Arilja, Snežana Panajotović iz Niša i Britanka Dorothy May Fassola ukrali nakit vrijedan 28 milijuna eura. Tu su bili rijetki žuti dijamanti i ogrlica “Kontesa od Vandoma” sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom koja je kasnije vraćena. Pljačkaši iz Tokija uhićeni su u lipnju 2005. u Beogradu, troje srbijanskih kriminalaca specijalni sud u Beogradu osudio je na ukupno 16 godina i osam mjeseci zatvora, a Fassola nije osuđena jer Velika Britanija ne izručuje svoje državljane.

U prosincu 2008. u Parizu četiri člana bande, maskirani u žene, uletjeli su u draguljarnicu Harry Winston i pobjegli sa oko 100 milijuna dolara plijena. Za tu pljačku nitko nije osuđen, a britanska policija sumnjičila je Vinka Tomića, odnosno Vinka Osmakčića ili Juru Markelića.

U Hrvatskoj je 3. lipnja 2015. uhićeno šestero članova bande - tri državljana Srbije, dva BiH i jedan Crne Gore, nakon što je tajnim mjerama policija utvrdila da planiraju napad na blindirano vozilo s novčanom pošiljkom, za što su trebali koristiti moćne automobile, odore specijalne policije i oružje koje je kod njih pronađeno.

Posljednja uhićenja u Zagrebu i u Istri rezultat je dobro koordinirane akcije hrvatske i talijanske policije, ali i svih europskih policija i Interpola kojima su članovi Pink Panthera u posljednje vrijeme prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:30