REZULTATI

POBJEDNICI PO MJERI BIRAČA Tko je sve ušao u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a tko je očekivao ući na takav način, a nije uspio

Stipe Mesić, Milan Kujundžić, Bruna Esih i Anton Kliman
 HANZA MEDIA

Preferencijalni glasovi desnoj struji HDZ-a definitivno su donijeli nekoliko saborskih mandata koji su, s obzirom na mjesta na kojima su se ti kandidati nalazili, realno bili nedohvatljivi.

Najzanimljivija situacija bila je na listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici, gdje su se nalazile perjanice desne struje stranke Zlatko Hasanbegović i Milijan Brkić. S time da je Hasanbegović bio u mnogo boljoj poziciji, s obzirom na treće mjesto na listi, za razliku od Brkića, koji se nalazio na posljednjem, četrnaestom mjestu. No, Milijan Brkić sa 13,91 posto, odnosno s više od 9.600 osvojenih preferencijalnih glasova, ulazi u Sabor. Na toj listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici najviše glasova osvojio je Zlatko Hasanbegović, koji je osvojio 11.898 glasova, što je više od broja glasova koje je osvojila prva na listi Ivana Maletić (11.242 glasa).

Iznenađenja HDZ-a

Iznenađenje je nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a Bruna Esih, koja je u prvoj izbornoj jedinici bila na 11. mjestu te je osvojila gotovo 10.500 glasova te je s gotovo 17 posto glasova ušla u Sabor.

U Sabor s neprolaznog 14. mjesta ulazi i Milan Kujundžić, povratnik u HDZ. On je u u desetoj izbornoj jedinici dobio više od 14 tisuća preferencijalnih glasova i tako ulazi u novi saziv Sabora.

Stevi Culeju, još jednoj perjanici desne struje HDZ-a, nimalo nije naštetio ispad prema kandidatu romske nacionalne manjine Veljku Kajtaziju, kada je na njegovom Facebooku napisao “Poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA, laže kao srpski ciganin i nije dio vas hrvatskih Roma u Hrvatskom saboru, iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota”. Culej je u petoj izbornoj jedinici bio na listi HDZ-a na 14. mjestu i s te pozicije ulazi u Hrvatski sabor. Uspio je osvojiti više od 9 tisuća glasova, odnosno 11,98 posto glasova.

Sa 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici u Sabor se uspio probiti i sadašnji ministar turizma Anton Kliman. On je osvojio 4135 preferencijalnih glasova, što mu je donijelo 11,56 posto glasova i na opće iznenađenje ulazi u parlament. Njega HDZ-ova baza u Istri nije željela na izbornoj listi te je ovo još jedan dokaz njegove popularnosti među biračima.

S iste liste u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima ulazi i HDZ-ova nova akvizicija, donedavni član HSP AS-a Ivan Kirin. Iako je bio pozicioniran relativno visoko, na petom mjestu, to mu za ulazak u ovoj izbornoj jedinici ne bi bilo dovoljno, ali osvojio je 4588 preferencijalnih glasova te se tako ipak probio u Sabor.

Nagrada HNS-u

S druge strane, u lijevoj koaliciji preferencijalni glasovi najviše su donijeli mandata Hrvatskoj narodnoj stranci. Anka Mrak Taritaš drugi je put preko preferencijalnih glasova ostvarila ulazak u Hrvatski sabor. To joj je uspjelo na prošlim izborima te je isti uspjeh ponovila i na ovim. Na listi Narodne koalicije u drugoj izbornoj jedinici bila je na osmoj opoziciji i osvojila je daleko najviše preferencijalnih glasova, skoro 3 tisuće više od prvog na listi Gordana Marasa. Mrak Taritaš tako je dobila 23,81 posto preferencijalnih glasova, što u apsolutnim brojkama iznosi preko 16 tisuća glasova.

U Sabor je sa 14. pozicije na listi u trećoj izbornoj jedinici ušao i Milorad Batinić, također član HNS-a, koji je osvojio više od 12 tisuća glasova, odnosno 13,45 posto.

Prema neslužbenim rezultatima DIP-a, u Sabor nije uspio ući bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je u prvoj izbornoj jedinici dobio nešto više od pet tisuća glasova, što mu je nedovoljno da na temelju preferencijalnih glasova uđe u parlament. Njegov izborni slogan “Kako je lijepo vidjeti te opet” očito nije prošao kod glasača.

Test za Most

Preferencijalni glasovi određeni su test popularnosti glasača na izborima. Na temelju njih može se sastaviti top lista najpopularnijih političara, koji su se našli na listama.

Zanimljivo je da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u direktnom obračunu s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem osvojio više preferencijalnih glasova, ali ni to mu nije pomoglo u osvajanju vlasti. Donio je podršku 42.265 birača, u odnosu na Plenkovića, kojega je preferencijalno zaokružilo 33.265 građana.

Zanimljivo je da je drugi prema popularnosti u HDZ-u, odmah iza svog šefa Damir Krstičević, koji je u desetoj izbornoj jedinici skupio 32.572 glasa.

Milan Bandić, čovjek koji se daleko prije početka izborne kampanje samoproglasio novim hrvatskim premijerom, skupio je tek nešto više od 9.600 preferencijalnih glasova. Daleko manje od svih drugih šefova vodećih stranaka.

U inozemstvu prema popularnosti, odnosno prema broju skupljenih preferencijalnih glasova među glasačima je daleko najpopularniji Željko Glasnović. Tek iza njega dolazi kandidat HDZ-a. Potpuni debakl doživio je Miroslav Ćiro Blažević, koji je osvojio tek oko 260 preferencijalnih glasova i Milanu Bandiću nije osigurao niti jedan mandat.

Zanimljivo je kako je u devetoj izbornoj jedinici Miro Bulj kao kandidat Mosta sam osvojio više preferencijalnih glasova negoli što je skupio cijeli Živi Zid u toj izbornoj jedinici.

Petrov, Sinčić i Hajdaš Dončić

Čelnik Mosta Božo Petrov u 10. izbornoj jedinici osvojio je 19.478 preferencijalnih glasova ili 53,43 posto, predsjednik Život zida Ivan Vilibor Sinčić osvojio je u 7. izbornoj jedinici 11.262 preferencijalna glasa ili 61,14 posto.

U 3. izbornoj jedinici na listi Narodne koalicije najveći broj glasova osvojio je nositelj Siniša Hajdaš Dončić (22,43 posto), zatim četvrti na listi Matija Posavec (15,92 posto) i zadnji na listi, već spomenuti Milorad Batinić (13,45 posto).

Tomislav Tolušić osvojio je najviše 18,48 posto preferencijalnih glasova na HDZ-ovoj listi u 4. izbornoj jedinici, a iza njega je sa 15,50 posto ostao nositelj liste Miroslav Tuđman. Na listi Narodne koalicije najveći broj glasova dobio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak (17,94 posto), a drugi je nositelj liste Domagoj Hajduković (12,15 posto).

Glavaš i Glavašević

Branimir Glavaš je kao prvi na listi HDSSB-a i Hrvatske konzervativne stranke osvojio 20,21 posto glasova.

U 6. izbornoj jedinici u zastupničke klupe ulazi Bojan Glavašević koji je kao sedmi na listi Narodne koalicije uspio osvojiti 11,42 posto preferencijalnih glasova.

Mostovac Nikola Grmoja, drugi na listi, pretekao je po broju preferencijalnih glasova (22,08 posto) nositeljicu liste Jasnu Matulić.

Koalicija predvođena Živim zidom u toj izbornoj jedinici dobiva jedan mandat i njega je sa 15,66 posto glasova osvojio posljednji na listi Ivan Pernar, dok je prvi na listi Juro Martinović dobio 10,89 posto preferencijalnih glasova.

S liste Koalicije za premijera Milana Bandića u Sabor neće ući nositelj Miodrag Demo (10,71 posto) jer ga je po broju preferencijalnih glasova prestigao drugi na listi Darinko Dumbović sa 23,01 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 07:38