Počelo prvo javno suđenje za silovanje u okupiranom Vukovaru

VUKOVAR - Prvim javnim suđenjem za silovanje, okvalificiranim kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 15 godina nakon agresije na Vukovar, danas je na vukovarskom Županijskom sudu otvorena još jedna ratna tabu tema.



Dvojicu "srpskih teritorijalaca" iz Vukovara, Radeta (53) i Dušana Ivkovića (45), optužnica vukovarskog ŽDO tereti da su u jesen '91. silovali tada 23-godišnju sugrađanku Snježanu M. Zlostavljanje je potrajalo više od mjesec dana, do pada Vukovara. Današnji iskaz Snježane M. prekidalo je jecanje i plač.



Dugogodišnju šutnju ta je danas 38-godišnja udana majka troje djece prekinula prije godinu i pol kada je svoju šokantnu priču iz pakla ratnog Vukovara odlučila ispričati za Jutarnji i suočiti se s reakcijom male sredine u kojoj živi.



Svoje mučitelje policiji je prijavila 2000. godine kada ih je srela u reintegriranom Vukovaru, no optužnica je podignuta tek dvije godine kasnije.



Jedan od njih, Dušan Ivković, koji se danas pojavio na suđenju i brani se slobode, tada je bio policajac u MUP-u i već je četiri godine suspendiran, dok je Rade u međuvremenu pobjegao u Srbiju. Nakon čitanja optužnice Dušan Ivković danas je izjavio kako se ne osjeća krivim.



Strah i trauma

- Zbog silovanja u Domovinskom ratu pred sudom u Vukovaru dosad je bio samo jedan kazneni postupak (nije bio javan)



- Istražitelji znaju da je takav zločin '91. bio većih razmjera



- Žrtve silovanja vrlo se teško odlučuju na prijavu jer to znači da će ponovno morati sve proživljavati



- Unatoč teškoj traumi silovane šute i u strahu od osude okoline



- Istražna tijela rade na nekoliko slučajeva silovanja koja su se prije 15 godina događala u okupiranim selima uokolo Vukovara



M. Obrenović;S. Butigan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:57