IZA KULISA

Počinje verbalni boj Rusije i SAD-a u Zagrebu

Robert Kohorst
 Darko Tomaš / Hanza Media

Američki ambasador Robert Kohorst izjavio je u ponedjeljak da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija jer je Moskva “remetilački” čimbenik u regiji. Ruski ambasador Anvar Azimov jučer je izjavio da se Amerikanci miješaju u unutarnje poslove Hrvatske, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije.

Je li ovo uobičajena rasprava?

Ne. I tako nešto u Hrvatskoj nismo čuli još od doba američkog ambasadora Williama Montgomeryja, ali ni on tada nije ulazio u diskusiju s ruskim kolegom nego s hrvatskim političarima. No, situacija se iz izmijenila temelja. Rusija je u Zagreb poslala Azimova, ambasadora s respektabilnom karijerom, ali i vrlo živopisnim načinom istupanja u javnosti: stalno ćemo objavljivati njegovu sliku u uniformi tijekom razgovora s novinarima jer je jedinstvena (izazvala je čuđenje i u diplomatskom koru). Ambasador Kohorst je osobni odabir Donalda Trumpa, bez diplomatskog iskustva, ali očito s jasnom političkom zadaćom. I odlučnošću da je provede.

Što možemo očekivati?

Novi slični verbalni sukobi nisu isključeni. Azimov je odlučio u Zagrebu provesti u djelo Putinovu političku misiju - Rusija je velika svjetska sila koja ima interese u ovoj regiji. Ambasador traži od hrvatske Vlade tretman koji tome odgovara, a isto tako i od drugih ambasadora. Kako je lak na jeziku, ne treba dvojiti da će nastaviti u tom smjeru (kako je zabavno kad ruski ambasador govori o načelima slobodnog tržišta) i da će biti britkih izjava. Američki mu kolega sigurno neće ostati dužan jer iza njega stoji autoritet američkog predsjednika.

Osim toga, Kohorst ne smije dozvoliti da mu ruski kolega drži prodike ili da preuzme vodeću ulogu u javnom diskursu jer bi time potvrdio svoju ulogu drugog. Ambasador SAD-a na to ne smije i neće pristati. Tim prije što nije karijerni diplomat pa ga ne sputavaju pravila struke. Bit će, dakle, zabavno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:18