LABIRINT POLITIKE

POLITIČARI U ZATVORU? MOŽETE IM STAVITI SOLI NA REP Nikakvo pritvaranje neke samozvane kninske kraljice neće promijeniti nepovjerenje građana u sustav

 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatska je dobila novu aferu, u kojoj su uhićene članice i članovi HDZ-a, što, zapravo i nije neka vijest. Ipak, najnoviji skandal otvara dva bitna pitanja: Prvo, hoće li uhićenje Josipe Rimac i ostalih utjecati na rezultate parlamentarnih izbora? I drugo, znači li to što je gospođa Rimac sada u pritvoru, da je Hrvatska ozbiljna pravna država?

Moš’ mislit.

Prije točno deset godina, u proljeće 2010. policija je uhapsila Damira Polančeca, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik HDZ-ove Vlade i jedan od najvažnijih političara u državi. Prije Polančeca, Hrvatsku su mjesecima potresali korupcijski skandali u HEP-u, Hrvatskoj pošti, HŽ-u, Hrvatskim cestama…

Na kraju te godine, uhapšen je bivši premijer Ivo Sanader, dok je pokušavao pobjeći iz zemlje, a na neko vrijeme je iza rešetaka završio njegov cjelokupni enturage, Mladen Barišić, Ratko Maček, Nevenka Jurak, biznismen Robert Ježić.

Tih je godina, super utjecajnog ministra Božidara Kalmetu, USKOK optužio kao člana zločinačke organizacije, a nekadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković se nagodio, pa umjesto u zatvoru, neko vrijeme morao obavljati društveno koristan posao kao što je guljenje krumpira. Onda je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, optužen za korupciju i kriminal, i vjerojatno, ni on ne zna točan broj procesa koji se vode protiv njega. Niti ljevica nije bez grijeha, uostalom, jedan od apsurdnijih pravosudnih procesa koji još uvijek traju, je onaj protiv Tomislava Sauche, koji je kao šef ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, optužen da je, kao zadnji šibicar, krao dnevnice.

Ovo je samo ovlaš nabrajanje korupcijskih skandala u kojima su sudjelovali vodeći političari, a da nismo niti spomenuli šefove javnih poduzeća, lokalne kabadahije ili desetak ministara u vladi Andreja Plenkovića, kojima su mediji otkrivali mutne poslove i sumnjivo stečene nekretnine.

A kakvi su rezultati?

Petar Čobanković sa sinovima ima uspješnu vinariju, Kalmeta je i dalje jedan od glavnih HDZ-ovaca u Dalmaciji, a Bandić je capo di tutti capi metropole, i svima poručuje da mu mogu staviti soli na rep. Polančec ima svoj hotel u Starigrad Paklenici, nakon što ga je sud oslobodio krivnje u aferi Spice, baš kao što je Vrhovni sud ukinuo trogodišnju zatvorsku kaznu rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću pa ovaj sada kao svjedok utapa Sanadera. Čak ako bude osuđen, Saucha će zadržati pravo na povlaštenu mirovinu. I zar nakon svega, netko stvarno misli kako će pritvaranje jedne Josipe Rimac, pokazati kako je Hrvatska pravna država u kojoj se proganjaju kriminalci?

Jednostavno, hrvatski građani, danas, upravo kao i prije jednog desetljeća, nemaju povjerenje u političare i u državne institucije, i ne vjeruju da će sadašnje istrage i procesi završiti osuđujućim presudama. S punim pravom, jer važne osobe su zaštićene. Od cijele satnije dužnosnika i dužnosnica protiv kojih su prethodno desetljeće i pol podizane optužnice, jedino je Ivo Sanader na malo duži rok završio na remetinečkoj kuhinji, a svi ostali su ubrzo izišli na slobodu i danas kupujete njihova vina ili ljetujete u njihovim apartmanima. Iako se o tome često pisalo, javnost nikada nije dobila decidiranu informaciju je li bivša predsjednica Republike, slavila rođendan u društvu, tada osumnjičenika, a danas bjegunca, Zdravka Mamića. Napokon, možda je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković stvarno slučajno nedavno naišao na Ratka Mačeka, ali takvi slučajevi samo pojačavaju opći dojam o sprezi vlasti i kriminala.

Hrvatska je posljednja tri desetljeća duboko premrežena spregom korumpirane politike i pravosuđa, i nikakvo pritvaranje nekakve samozvane kninske kraljice neće promijeniti nepovjerenje ljudi u sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:14