Poništava se ugovor s Montmontažom

ZADAR - Četiri godine nakon što je tadašnja zadarska gradonačelnica Ana Lovrin potpisala ugovor sa zagrebačkom Montmontažom o gradnji pogona MBO (mehaničko biološki otpad), sadašnji će gradonačelnik Živko Kolega morati poništiti taj ugovor.



- Promijenile su se okolnosti (druga lokacija), i mi ćemo vjerojatno ponoviti natječaj za MBO, na koji se Montmontaža može ponovno javiti. Morat ćemo i obeštetiti tu tvrtku za ono što je do sada napravila na pripremi tog projekta - rekao je gradonačelnik Kolega.



Voditelj tog projekta u Montmontaži Slobodan Časl nije upoznat s namjerom zadarske vlasti da se raskine ugovor.



- Posljednji je dogovor bio da će se, s obzirom na novu lokaciju za MBO, sa Županijom potpisati dodatak postojećem ugovoru za koncesiju čiji je rok 15 godina - zaključio je Časl.



Zadarski MBO trebao je biti prvi takav pogon u Hrvatskoj, ali su ga pratile brojne neprilike.



- Pogon je bio planiran na Bokanjcu, gdje Grad Zadar nije imao riješene vlasničke odnose - podsjetio je Časl. Potom je usvojena strategija zbrinjavanja otpada u RH, kojom se prešlo na regionalno zbrinjavanje otpada. U Zadarskoj županiji dugo su se lomila koplja struke i politike o izboru lokacije, a na kraju je odlučeno da to bude u kamenolomu kod Biljana.



Zbog toga je Montmontaža studiju za zaštitu okoliša morala prenamijeniti na novu lokaciju. Ta je tvrtka angažirala inozemne partnere, tvrtke Synmet, Ensorga te francusku Veoliju, koje imaju iskustvo s tehnologijom MBO.



- Ugovor će se morati poništiti i zbog toga što je nositelj svih poslova budući Županijski centar za zbrinjavanje otpada koji može raspisati natječaj za MBO, a može ga i sam graditi, kao što je to slučaj u Istri - objasnio je Dino Perović, budući direktor Županijskog centra za zbrinjavanje otpada 'Eko'.



Grad Zadar, Zadarska županija i Grad Benkovac ovih će se dana, prema najavi gradonačelnika Kolege, dogovoriti o vlasničkom udjelu u novoj tvrtki, što će pratiti i novčano sudjelovanje.



Pogon MBO bit će prvi koji će se graditi u sklopu novog centra koji će imati i sanitarno odlagalište te pogon za reciklažu. Projekt zbrinjavanja otpada Zadarske županije, koji se procjenjuje na 26 milijuna eura, trebao bi biti u funkciji za dvije godine.


Dijana Mijatović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:34