Popovići pola stoljeća netaknuti

BISKUPIJA - Stručnjaci su bili zapanjeni i zatečeni ljepotom i očuvanošću za mnoge potpuno nepoznatog napuštenog sela Popovići smještenog na istočnom rubu Dalmatinskog kosova polja kada im ga je nedavno pokazao načelnik Općine Biskupija Dane Berić.



Kako i ne bi kad ih je suočio sa živom prošlošću, sa selom koje je kao u bajci doslovno zamrznuto u vremenu. Kuće, staje i ulice obrasle bršljanom i kupinama sačuvane su u izvornom obliku do posljednjeg detalja. Sve izgleda kao da su se njegovi žitelji tek povukli na popodnevni počinak, a ne kao da je tu život stao prije više od pola stoljeća! U napuštenim kućama osebujne ruralne arhitekture građenim na više katova još ima i namještaja i osobnih predmeta njegovih davnih žitelja, u podrumima i konobama još ima buradi i poljodjeljskih alata, pa čak i odjeće!



Otkriće Popovića prvorazredna je senzacija jer je riječ o potpuno nepoznatoj baštini koja se nalazi jedva dva kilometra od prometnice Drniš -Knin.



O selu Popovićima nema nigdje ni slova. Povjesničari pretražuju arhive. Selo sa 30-ak kuća nije nigdje registrirano i pravo je čudo kako je ostalo nedirnuto i kako ga do sada nisu otkrili pljačkaši etnografskog blaga i ruralne kamene stolarije koji posljednjih nekoliko godina pustoše dalmatinsku baštinu.



Prema škrtim pisanim izvorima i oskudnim pričama starijih ljudi iz susjednih sela, na tom se mjestu navodno 1689. godine naselila obitelj Popović čijih je 48 članova tu doselilo iz Glamoča. Priča kaže da je Popoviće tu doveo glamočki harambaša Radovan Prijić. Zadnji Popović iz Popovića koji se spominje bio je izvjesni Onisim Popović kojega su Austrijanci streljali u Sinju 1914. godine. Pleme Popovića vjerojatno se naselilo na mjestu gdje je i prije njihovog dolaska postojalo naselje jer je u blizini živio starosjedilački rod Bukarovića. Kako se tu nalazi izvor zdrave pitke vode, a plodna polja u podnožju natapa rijeka Kosovčica, izvjesno je da tu postoji kontinuitet života od pradavnih vremena.



Popovići su po svemu sudeći sve do naših dana živjeli kao zatvorena i izolirana rodbinska zajednica. Stariji žitelji Biskupije ispričali su nam da su Popovići bili ponosni, vrijedni, ali i škrti pa i okrutni prema susjedima. Da je najveći dio pripadnika te neobične zajednice o kojoj premalo znamo bio bogat, nema nikakve sumnje. Naime, kuće u Popovićima, čak i one manje, građene su o fino klesanog kamena, sve imaju vrlo čvrste konstrukcije, u pravilu su građene na nekoliko katova, opremljene su brižno izrađenom drvenom stolarijom, a sve ulice su vrhunski popločane i imaju izvrsno napravljen sustav odvodnje oborinskih voda.





Stižu prve ponude za kupnju sela



Dane Berić, načelnik Biskupije, kaže da je Općina svjesni povijesne vrijednosti sela, ali i njegovih turističkih potencijala.



- Takvu ljepotu svatko bi želio vidjeti. U okvirima naših skromnih mogućnosti za prvu smo ruku očistili ulice Popovića od raslinja, ali dalje ne možemo sami. Pokazali smo Popoviće stručnjacima i sada bi oni morali nešto poduzeti. U svakom slučaju siguran sam da su Popovići hrvatsko nacionalno blago i da svojom vrijednošću nadilaze lokalne interese - kaže Berić. Iako još nitko nije objavio vijest o otkriću sela Popovića, već se javljaju bogataši koji žele kupiti cijelo selo. Općina Biskupija nastoji to spriječiti jer smatra da je riječ o nacionalnom blagu koje mora biti istraženo i sačuvano za buduće naraštaje.

Dane Berić







Joško Ćuzela, konzervator Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela Šibenik zadužen za područje Knina, zapanjen je otkrićem Popovića.



- Riječ je o nevjerojatnom blagu za koje nismo znali. Pravo je čudo kako je u Popovićima sve dobro sačuvano. To je vrhunski ruralni lokalitet. Ne znam da igdje postoji nešto slično. Naš konzervatorski odjel odmah je reagirao. Općini Biskupija predložili smo da se bez odlaganja javi Ministarstvu kulture i natječe za novac iz fonda za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara. Mislim da bi se bez odlaganja Popoviće moralo zaštititi i odmah pristupiti izradi konzervatorskih elaborata i istraživanjima o tom mjestu koje nigdje nije registrirano i za koje nitko nije znao ni da postoji. Stručnjaci bi morali u akciju odmah - kaže Ćuzela.
'Stručnjaci   u akciju!'



Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 20:45