DOMINACIJA PARAZITA NA OSCARIMA

POTVRDILI GLEDATELJI, KRITIČARI I AKADEMIJA: Južnokorejski humoristični triler je film godine

 

Prvo je pomeo dodjelu nagrada na filmskom festivalu u Cannesu, zatim Zlatne globuse, a na kraju izdominirao i dodjelom Oscara. Naravno, riječ je o filmu južnokorejskog redatelja Bonga Joona Hoa "Parazit" koji je oduševio jednako kritiku i gledatelje.

 

"Parazit" se upisao u povijest kao prvi film koji je osvojio Oscara za najbolji film i Oscara za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski, a osvojio je titulu najboljega filma.

 

"Parazit" prati priču četveročlane obitelj Ki-taeka koja je iznimno bliska, ali potpuno nezaposlena. Pred obitelji je mračna budućnost, ali sve se mijenja kada sina Ki-wooa za dobro plaćeni posao podučavanja preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijedit će nezaustavljivi niz nezgoda…

 

Humoristični triler osvojio je publiku i kritiku diljem svijeta, a svoju je premijeru u Hrvatskoj imao početkom srpnja kada je prikazan na filmskom festivalu u Vukovaru u sklopu programa „Pobjednici Berlina i Cannesa“ gdje se za njegovu projekciju tražila karta više. Nakon toga uslijedile su projekcije na ostalim domaćim filmskim festivalima, a još uvijek ga možete pogledati u kinima u distribuciji Discovery filma i uvjeriti se zašto je toliko oduševio filmski svijet!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2021 01:41