KOMENTAR JELENE LOVRIĆ

Pred nama je dosad najneizvjesnija utrka za predsjednika. Kolinda može pobijediti Josipovića

 Goran Mehkek/CROPIX

Može li HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima krajem godine pobijediti aktualnog šefa države Ivu Josipovića? Da se ne lažemo - može. Bit će to vrlo vjerojatno dosad najneizvjesnija predsjednička utakmica. Bez obzira što je sadašnji stanar Pantovčaka i dalje u vrlo pristojnoj prednosti. Ali Josipović više ne može računati da će se komotno prošetati kroz izbore, kako se to još donedavno činilo. Glavna konkurentica postiže vrlo respektabilne rezultate, a da, kako to kaže njen stranački šef Tomislav Karamarko, još nije ni progovorila.

Natjecanje između gospođe Grabar Kitarović i predsjednika Josipovića sigurno će obilježiti predsjedničke izbore. Teško je očekivati da kraj njih dvoje bilo tko drugi može imati značajniju ulogu. Također, već sada je jasno da će njihova utakmica biti nadmetanje malih razlika. Ali upravo zato može ispasti vrlo žestoko. Oba su kandidata vrlo sličnog profila. Oboje visoko civizirane, pristojne i umjerene osobe. Povezuje ih i sličnost hendikepa. Oboje će najveći problem imati sa strankama koje ih kandidiraju. U nizu stranaka koje će poduprijeti Josipovića glavni je, naravno, SDP. Koji mu u ovom trenutku predstavlja težak uteg na nogama. Kolinda Grabar Kitarović imat će velikih problema u svome sinhroniziranju s HDZ-om.

Za Ivu Josipovića radi činjenica da starta s pozicije šefa države. Onaj tko brani mandat uvijek je u prednosti pred izazivačem. Pobjeda mu se smiješi i zbog vrlo visoke popularnosti koju konstantno uživa. Javnost očito smatra da svoju funkciju predsjednika dobro obavlja. Nije nevažno da se u silno podijeljenom i histeriziranom hrvatskom društvu uspio nametnuti kao integrirajući faktor. Ta široka prihvaćenost postaje posebno važnom s obzirom na vrlo realnu opasnost da se luzerski imidž, stvoren oko vladajućeg SDP-a, prelije i na njega.

Suprotno očekivanjima da će šef države svojom pobjedom povući prilično grogiranu stranku, moglo bi se dogoditi da SDP, odnosno negativan odnos javnosti prema aktualnoj vlasti, utopi Ivu Josipovića. Za njegovu je kampanju sretna okolnost da ga javnost ne identificira sasvim sa strankom iz koje dolazi. Predsjednik ima vlastitu agendu, pa tako i potporu koja je daleko šira od SDP-ova biračkog korpusa. Popularnost mu je trostruko veća od SDP-ove. Njegov se bazen ne ograničava samo na ljevicu. Svoje glasače ima i na desnici, pa i u HDZ-ovim redovima.

Kako ne bi postao kolateralna žrtva SDP-ova propadanja, Josipovića nagovaraju da po drugi mandat na Pantovčaku ide kao nezavisni kandidat. Premda ni takva mogućnost nije isključena, radikalnom otklonu od SDP-a predsjednik ipak nije sklon. Iz načelnih, ali i praktičnih razloga. Svojih se socijaldemokratskih uvjerenja ne odriče.

Ne može ni svojih stranačkih korijena. Bez obzira na to što je SDP trenutno u golemim problemima: neuspješan, nepopularan i vrlo nestabilan. Osim toga, teško je u izbore bez jake stranačke infrastrukture. Netko kampanju treba i platiti, netko odraditi… Kolinda Grabar Kitarović imat će sličan problem sa svojom strankom.

HDZ joj u ovom trenutku može osigurati jak vjetar u leđa. Stranka je u usponu, na europskim izborima dva puta pobjednik, a ni na lokalnim nije loše prošla. Problem je što se HDZ-ova kandidatkinja pokazuje neuklapajućom, disonantnom u odnosu na stranački imidž.

Po svemu što se o njoj zna, gospođa Grabar Kitarović hrvatsko je izdanje onoga što se razumije kao modernity conservative. Politički desni centar, ali moderna, europski profilirana pozicija. Uvijek je nastupala kao kompetentna i kultivirana osoba, politički odmjerena, demokratski tolerantna i vrlo komunikativna. Neće se ona ceriti Kevinim jamama, vjerojatno ni naganjati jugo-aveti, neće trabunjati o slobodi govora isključivo za po doma i partijski, od HDZ-a, oktroiranim istinama na javnoj sceni… Sve što se njenom stranačkom šefu stalno događa. Baš kao što će se Josipović morati čuvati da se u kampanji ne pojavljuje sa silno nepopularnim Zoranom Milanovićem, tako će i gospođa Grabar Kitarović, želi li uspjeti, morati eskivirati nastupe rame uz rame s Tomislavom Karamarkom. Ako misli biti percipirana kao neki drugačiji, umiveni HDZ.

Za pretpostaviti je da će Kolinda Grabar Kitarović igrati na fenomen novog lica. Premda je dugo u hrvatskoj politici, ona danas može djelovati svježe jer je godinama bila negdje po strani, u diplomaciji, sada u NATO-u.

Ivo Sanader napravio joj je veliku uslugu nikad obrazloženim smjenjivanjem. Odjek koji danas ima u hrvatskoj javnosti govori da je prihvaćena kao politički nepotrošena ličnost. U tom je pogledu u boljoj poziciji od Josipovića.

Usto, gospođa Grabar Kitarović više se doživljava kao diplomatkinja, manje kao političarka. S razlogom. Teško se sjetiti bilo koje njene političke izjave. Njeni su stavovi o političkim temama uglavnom nepoznati. U tom pogledu tek će se morati predstaviti javnosti.

Ali u njene kapacitete ne treba sumnjati. Dosad je vrlo uspješno gradila karijeru. O svom je kandidiranju na predsjedničkim izborima razgovarala na vrlo važnim adresama. Ništa ne prepušta slučaju. Svjesna je, tvrde njeni prijatelji, da se s predsjednikom Josipovićem u političkim sadržajima ne može nositi. Stoga joj duga utakmica nikako ne odgovara, pa će, ne samo zbog obaveza u NATO-u, u kampanju tek najesen.

Hoće li s javnošću u Hrvatskoj dotad komunicirati samo slikama, kao što je to dosad signalizirala? Možda se čini efektnom, no, ta strategija nije bez rizika. Nema sumnje da Kolinda Grabar Kitarović vrlo lijepo i šarmantno izgleda, ali na taj način samu bi sebe mogla stilizirati kao političku Barbiku. Što ozbiljnosti funkcije na koju pretendira nikako ne bi odgovaralo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 19:55