ŠTO NAKON IZBORA?

PREDIZBORNI INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ 'Velika koalicija bila bi smrt i za HDZ i za SDP'

Velika koalicija, uvjereni su u dvije najveće stranke, bila bi smrt za njih. Idealan scenarij bio bi nestanak Mosta i stvaranje većine s drugim strankama i manjincima
 Marko Todorov / Emica Elveđi / Hanza Media

"Most bi najbolji rezultat ostvario da su izbori bili u srpnju: SDP bi tada osvojio izbore, a mi bismo imali najviše mandata, kapitalizirali bismo rušenje Karamarka, kojeg se danas više nitko ne sjeća, jer je novi predsjednik Andrej Plenković u kampanji HDZ sasvim udaljio od postojeće Vlade, i mi smo ostali jedini koji zapravo branimo tu Vladu...”, komentira naš sugovornik iz vrha Mosta rezultate posljednjih anketa koje uoči izbora predviđaju pad podrške Mostu u odnosu na izbore iz 2015. godine. Prisutan je, naime, trend njihova pada u svim izbornim jedinicama, a prema posljednjim anketama, očekuje se da bi od osvojenih 19 mandata na prošlim izborima, sada mogli osvojiti tek 10 do 12 mandata.

Vjerovati anketama?

No, u Mostu, pak, ankete tumače u vlastitu korist tvrdeći da se oni samo stabiliziraju na svojoj poziciji.

“Proljetos su nam ankete davale još manju podršku, stoga ne možemo govoriti o padu podrške, rastemo u odnosu na travanj. Nisu za usporedbu ovi rezultati anketa s rezultatima ostvarenim na prošlim izborima, jer Most je trenutno na vlasti, više ne osvajamo protestne glasove, ovo su sada birači Mosta”, tvrdi naš sugovornik u vrhu Mosta.

U SDP-u i HDZ-u, pak, naši sugovornici priželjkuju još veći pad Mosta: u HDZ-u to žele potajice, a u SDP-u ne skrivaju očekivanja, naravno istu želju gaje i međusobno jedni za druge. Ovaj put ankete pokazuju rast Narodne koalicije koja bi mogla biti relativni pobjednik prijevremenih izbora, no ni HDZ ne zaostaje toliko koliko se isprva mislilo, pa bi se opet moglo dogoditi, govore predviđanja, da Most bude ključan za formiranje Vlade. Stoga smo tjedan dana uoči izbora razgovarali sa sugovornicima iz tri vodeće opcije, pa i njihovim partnerima, kako bi donekle rekonstruirali u kojem bi se smjeru mogli odvijati pregovori nakon izbora. Je li Most zaista bliži HDZ-u? Što u Mostu zamjeraju Plenkoviću? Što SDP-ovci misle o Petrovu? Zašto Milanovićevi kadrovi napadaju Most te kako u velikim strankama prihvaćaju poruke o novim uvjetima iz Mosta?

“Most će sigurno osvojiti desetak mandata, bez njih neće biti moguće formirati Vladu, situacija će biti slična kao i prošli put, a posljednji uvjeti iz Mosta mi se čine prihvatljivima”, komentira naš izvor blizak HDZ-u, koji već dulje vrijeme govori da HDZ ni ovaj put bez Mosta neće imati dovoljno ruku za formiranje Vlade. Zato je samom šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću savjetovao da ih u kampanji poštedi čega se, čini se, predsjednik stranke pridržava. Međutim, često ističe da s njima neće pregovarati o funkciji premijera jer da se ovaj put HDZ neće povući s te pozicije.

Bez entuzijazma

“Most sada raste jer ga HDZ ne napada, zato što se u kampanji ponašaju oportunistički”, kritizira ih naš drugi sugovornik također blizak HDZ-u. Ako HDZ osvoji manje od 60 mandata, Plenkovića u stranci čekaju teška vremena, dodaje. “Osvoji li manje od Karamarka, pitanje je uopće kako će to objasniti članovima, jer prisjetimo se da teren nije bio oduševljen listama”, kaže naš sugovornik blizak HDZ-u.

Što se tiče Mosta, naš sugovornik analizira tezu je li Božo Petrov iskoristio potencijal preuzimanja barem dijela HDZ-ovih birača? Naš sugovornik iz Mosta smatra kako u tome nisu uspjeli jer, tvrdi, “nisu kapitalizirali rušenje Karamarka”. “Da su izbori bili u srpnju, situacija bi bila drugačija, Plenković se još ne bi profilirao, i to bi bila šansa za Most, ali ne bi bilo korektno prema biračima, jer tko bi tada, usred ljeta, izašao na izbore, i kakva bi to onda bila Vlada koju je podržalo toliko malo glasača”, komentira naš sugovornik iz vrha Mosta.

Kad govori o datumu izbora, također smatra da bi 11. rujna mogao biti loš datum za, primjerice, Živi zid, čiji su birači mlađa populacija koja se, smatra, “sigurno neće vraćati s mora, kako bi glasala”. U Mostu gaje nade da bi se možda moglo dogoditi da manje opcije kao što su Bandić i Živi zid ne uspiju prijeći prag jer tada bi, smatraju, Most ugrabio veći dio kolača.

“Onda bi se svi glasovi zapravo dijelili na tri opcije: Most, Narodnu i HDZ”, priželjkuje naš izvor iz Mosta.

No, naš drugi sugovornik blizak SDP-u kaže da se to neće dogoditi te da je istina da su Milan Bandić i Živi zid prema anketama na rubu, ali tvrdi da ih se još ne može otpisati. Međutim, ni HDZ, ni SDP, nisu entuzijastični kad se govori o suradnji s Mostom, koji je u kampanji već dva puta reterirao od uvjeta koje su javno zahtijevali. Nikola Grmoja je u intervjuu za tjednik Globus na početku kampanje izletio s idejom da neće podržati ni Milanovića, ni Plenkovića za premijera, a ovih je dana najavio pet zakona, koji će biti uvjet Mosta za suradnju, no, šef Mosta Božo Petrov dan kasnije se javno ogradio rekavši: “To nije ultimatum...”.

“Oni glavinjaju, nisu ni stranka, niti razumiju ljude koji za njih glasaju”, komentira naš sugovornik iz SDP-a.

U HDZ-u komentiraju kako je vidljivo da mostovci u ovoj kampanji ne znaju u kojem smjeru idu.

“Imali su veća očekivanja: na početku kampanje razgovarali su o čak 30 mandata, no desetak dana vjerovali su u 20, a danas se nadaju brojci od 15. Razlika između 15 i 30 je velika, pa su zbunjeni. Neki od njih javno su komunicirali zaoštravanje i s jednima, i s drugima, u stilu da nitko neće moći bez njih, ali kako ulazimo u finiš kampanje reteriraju od svojih uvjeta. Pa njihove reforme su čisti populizam. HDZ ovaj put neće prihvaćati ucjene, no bit će spreman za razgovore”, poručuju izvori bliski HDZ-u. Naš sugovornik u vrhu Mosta priznaje da su se povukli što se tiče nekih poruka s početka kampanje, misleći pritom na uvjet da neće pristati da premijeri budu Plenković i Milanović.

“Sve će ovisiti o rezultatu izbora”, govori naš izvor iz vrha Mosta te pojašnjava što Petrov misli kad govori da spomenuti uvjeti nisu ultimatum.

“Most je, naime, svoju kampanju bazirao na obrani postojeće Vlade, jer smo zapravo u toj Vladi ostali sami, HDZ se ponaša kao da u njoj nije ni bio. Isprva smo znali da kampanju nećemo moći graditi na novim obećanjima, nego samo na obrani postojećih. Mi smo i s HDZ-om, i SDP-om odradili pregovore, te smatramo da oni poslije ovih izbora više neće biti potrebni. Postoje, podsjetimo, sporazumi koje smo potpisali s obje strane, mi ih smatramo važećima, u njima smo ispregovarali smjernice, znamo što obje strane žele, i naravno da ćemo s tih pozicija razgovarati i s jednima, i s drugima”, tvrde u Mostu.

Nove okolnosti

No, izvor blizak HDZ-u komentira da su se okolnosti sada ipak promijenile te da ono što su ispregovarali s bivšim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom nikako ne može biti na stolu i u razgovorima s Plenkovićem. Naravno u Mostu, doznajemo, ne misle na pregovore oko kadroviranja, već u programskom dijelu, pa i u reformskom.

“HDZ ima novo vodstvo, nema iste koalicijske partnere, SDP također ima nove suradnike, naravno da će se opet pregovarati, pa i mi ćemo imati uvjete”, poručuje izvor blizak HDZ-u. U SDP-u se, pak, još uvijek nadaju da s Mostom neće morati ni razgovarati, a kamoli pregovarati.

“Nadam se da će Most osvojiti manje od deset mandata, vidljivo je da padaju, očito ih građani smatraju odgovornima za stanje u državi, za sav taj kaos”, komentira naš sugovornik u SDP-u, koji smatra da im u kampanji snimka susreta Milanovića s braniteljima neće naštetiti, a gubitak Milorada Pupovca ne tumači kao veliki udarac. “Postavlja se pitanje koliko zapravo Srba u Hrvatskoj glasa za Pupovca? I koliko Srba koji žive, primjerice, u Zagrebu briga što Vučić govori?” komentira naš izvor u SDP-u. U Mostu nisu sigurni tko je pustio snimku u javnost, a naš sugovornik komentira da “ako Milanović opet bude premijer, sljedeće četiri godine odnosi sa susjedima zasigurno neće biti dobrosusjedski”.

U HDZ-u također zaziru od Mosta, ali ga javno ne kritiziraju. “Želimo formirati Vladu bez Mosta”, kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a te dodaje: “Ali u stranci ima i onih koji promišljaju da to neće biti moguće, pa razmišljaju i o toj varijanti. Opcija broj jedan je da HDZ osvoji barem 60 mandata, ili barem jedan više od Milanovića te bez Mosta složi većinu..”.

U SDP-u još uvijek očekuju više od 65 mandata.

“Za nešto ozbiljno moramo imati barem 65 mjesta, no ne sviđa mi se što HDZ nije još više pao. Što se tiče Mosta, želio bih da ovi izbori budu početak njihova kraja...”, komentira naš sugovornik u SDP-u. U HDZ-u bi najviše voljeli kad bi Vladu mogli formirati “sa osam manjinaca, Bandićem, HDSSB-om te IDS-om, ali bez Mosta”, koji, čini se, kako se bliže izbori, ne odbacuju ni mogućnost suradnje s Milanovićem.

‘Sam se srušio’

“Pa ako ćemo imati ispod deset nećemo moći tražiti poziciju premijera, ali ako se približimo brojci od 20-ak mandata, i ta opcija je otvorena, ipak Petrov sad ima više iskustva, no u tom slučaju Jambo ne može biti ministar poljoprivrede, to im je valjda jasno”, komentiraju u vrhu Mosta. Ograđuju se od spekulacija da im je “rušenje” Milanovića sljedeći izazov, jer ga drže iskusnijim političarem od Karamarka. “Pa Karamarka zapravo nije srušio Most, sam se srušio”, komentira naš sugovornik iz Mosta. HDZ-ovci što se tiče rezultata anketa drže da je moguće da se brojke na izborima ipak okrenu još više njima u korist jer smatraju da je “HDZ, kao prvo, u anketama minimalno dva posto slabije zastupljen, drugo, one ne obuhvaćaju dijasporu, i kao treće, drže da imaju bolji koalicijski kapacitet od SDP-a”. U Mostu nadalje prognoziraju odumiranje manjih stranaka, hvale Plenkovića jer je na izbore izašao sam, bez koalicijskih partnera te kritiziraju Milanovića zato što “stalno za sobom vuče HNS”. U SDP-u naši izvori, ipak, drže pozitivnim što je Milanović privukao HSS. “Baš sam ovih dana slušao govor šefa HSS-a Beljaka, odličan je, bombarderski tip”, komentira naš sugovornik iz SDP-a, koji drže da će im koalicijski partneri sigurno priskrbiti nekoliko mandata, baš onoliko koliko će im možda trebati za prevagu.

Ideološka udica

U HDZ-u svoju snagu prepoznaju upravo u tome što na izbore izlaze samostalno te dodaju da su fokusirani na program i posao koji buduća vlast treba odraditi. “Ako građani to ne prepoznaju, mi nećemo mijenjati naš stav, nećemo se hvatati za ideološke udice. Pa ovi ultimatumi Mosta su potpuno apsurdni: prvo Most postavi uvjete, pa HNS odgovori sa svojim uvjetima... Ne ostvaruje se partnerska suradnja na taj način, Most će s takvom retorikom samo izgubiti, to su apsurdni stavovi, oni nisu spremni za velike odluke i važna upravljanja. Bilo bi dobro da se može sastaviti stabilna Vlada s ozbiljnim partnerima, koji će raditi partnerski, mislim da će posljednji tjedan ankete pokazati još veću razliku”, kaže naš sugovornik u vrhu HDZ-a, koji na pitanje o velikoj koaliciji odmahuje: “Ne dolazi u obzir s Milanovićem, pa on ima potpunu zbrku u glavi”. I u SDP-u govore da se o velikoj koaliciji ne priča, jer drže da bi ona bila zapravo ‘smrt’ za dvije velike stranke. “Ona bi samo stvorila plodno tlo za jačanje neke treće opcije, jer bi se svi nezadovoljni s velikom koalicijom prebacili njima”, smatra naš izvor iz SDP-a. U Mostu sad najviše zaziru od velike koalicije te drže da ona nije realnost na ovim izborima. “Možda na sljedećim izborima...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 05:15