KOMENTAR

Predsjednica si zbog vlastite obrane dopušta omalovažavati državne institucije

 Srđan Vrančić / CROPIX

Nataša Novaković i njezin tim u Povjerenstvu za sukob interesa prošli su tjedan digli ruke od predsjedničina novogodišnjeg puta u SAD. Namučilo se sa slučajem predsjedničina američkog putovanja na prijelazu iz 2016. u 2017. i Povjerenstvo Dalije Orešković pa ga je, iščekujući odgovore, ostavilo u naslijeđe sadašnjem.

Ni nakon 15 mjeseci čekanja Povjerenstvo od Ureda predsjednice i Ministarstva vanjskih poslova nije dobilo sve tražene odgovore i dokumente pa su mu bitne okolnosti njezina zimskog putovanja u SAD ostale skrivene. Zato im nije niti preostalo drugo nego da konstatiraju kako na temelju prikupljenih informacija ne mogu nedvojbeno utvrditi da je ona državnim novcem platila privatno putovanje.

Međutim, i iz tako nepotpunih odgovora koje je Povjerenstvo dobilo od Ministarstva vanjskih poslova isplivali su detalji koji ilustriraju stil vladanja Kolinde Grabar-Kitarović. Iz odgovora tadašnjega ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera doznali smo da je predsjednica posjet SAD-u (koji je naknadno proglašen radnim) najavila tek 27. prosinca 2016., dakle samo četiri dana prije nego što će sa zagrebačkog aerodroma poletjeti u SAD. Neviđeno je u međudržavnim odnosima da se predsjednički posjet drugoj državi najavljuje u zadnji čas. Ma koliko nastojao zaštititi predsjednicu,

Davor Ivo Stier je u očitovanju Povjerenstvu priznao da se prije njezina puta u SAD na kolegijima njegova Ministarstva, na kojima je redovito sudjelovao i predsjedničin savjetnik za vanjsku politiku, njezina namjera da posjeti SAD uopće nije spominjala. To dokazuje da je ideja o tom putu postojala samo u glavi predsjednice. Stier je Povjerenstvu poslao i bilješku s popisom osoba s kojima se predsjednica u SAD-u sastala, ali je na tu bilješku udaren pečat tajnosti pa njezin sadržaj Nataša Novaković nije mogla podijeliti s novinarima. Stier je u svom odgovoru Povjerenstvu naveo i da tadašnji hrvatski veleposlanik u Washingtonu, Joško Paro, u trenutku odlaska na dopust, 15. prosinca 2016., nije imao pojma o predsjedničinu novogodišnjem putu u SAD.

A kako i bi kad je predsjednica taj put najavila tek 12 dana poslije? To, međutim, šeficu države nije omelo da, pritisnuta prozivkama nakon povratka iz SAD-a, Joška Para javno napadne jer nije bio na radnome mjestu u vrijeme njezina posjeta. Taj napad na veleposlanika vlastite države, zbog kojega se nikada nije ispričala, više od svega ilustrira njezinu sklonost da zbog vlastite obrane omalovaži državne institucije. Kao što je uskratom niza traženih dokumenata omalovažila Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:12