KOMENTAR

Predstava koja neće utjecati na izbore

Donald Trump
 Yuri Gripas / REUTERS

Politika, Bogu hvala, sve više postaje prostor na kojem žene imaju sve snažniji utjecaj. Kad se malo bolje pogleda, zemlje gdje nema žena u vrhu politike u pravilu su autoritarne - nema uz Putina mjesta za ženu iako mu je guvernerica Središnje banke Elvira Nabjuljina spasila ekonomiju pod sankcijama - ili teokracije: Vatikan bjesni i od same pomisli da bi Papa mogao ženama dati pravo da budu đakonice, a u Iranu muškarci u dugačkim haljama vode glavnu riječ.

Utoliko je interesantnije kad se dvije žene s dva politička ideološka pola suglase u stavovima: kod muškaraca je to gotovo nemoguće. Nikki Haley, bivša uspješna američka ambasadorica u UN-u sadašnje administracije, oštro se protivi procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa. Istog je stava i Nancy Pelosi, predsjednica Kongresa, demokratkinja. Uzroci njihova protivljenja opozivu ideološki su dijametralno suprotni, ali se, u srži, mogu svesti na sljedeće: potrošit će se dragocjeno vrijeme, a očekivani će rezultat izostati. Pelosi se od povratka na čelno mjestu u Kongresu, prije godinu dana, snažno protivila demokratskom tajfunu koji je tražio Trumpov opoziv.

Smatrala je, s pravom, da je bolje graditi demokratske politike koje će omogućiti da se na izborima 2020. godine sačuva Zastupnički dom, možda osvoji i Senat, a svakako Bijela kuća. No, “slučaj Zelenski” je naprosto onemogućio kontrolu tog tajfuna. Iako je sasvim jasno da će republikanci u Senatu sačuvati Trumpa. Riječ je o običnim kalkulantima kakav je Lindsey Graham - Trumpov kritičar dok je John McCain bio živ. A zatim se uvukao u Trumpov anus.

Proces opoziva bit će javni cirkus koji će imati dvije sigurne posljedice: ojačat će protivljenje Trumpu među njegovim protivnicima te istodobno ojačati podršku Trumpu među njegovim pobornicima. Sportskim rječnikom: neriješeno. Samo neko veliko, neočekivano otkriće (koje se ne očekuje) moglo bi promijeniti ovaj ishod. Na glas neodlučnih, o kojima ovisi izborni rezultat 2020. godine, utjecat će samo i isključivo stanje ekonomije. Zbog toga je pao i jedan George W. H. Bush.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:16