Prekasno naplatili državi pa propadaju

SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Aparatima d.d. prijeti stečaj ako se realizira odluka Vrhovnog suda o povratu 6,5 milijuna kuna ovrhom naplaćenog MORH-ova duga za 10.000 isporučenih granata.



Aparati d.d. time su se bavili od 1995. do 1996. godine, a posao su od MORH na temelju presude Visokog trgovačkog suda 2006. godine uspjeli naplatiti ovrhom. MORH-ova je revizija utvrdila da je dug utužen šest mjeseci nakon što je istekla zastara naplate od tri godine.



Nakon što je Ministarstvo obrane uložilo žalbu na presudu, Vrhovni je sud presudio da se naplaćeni novac mora vratiti. Đuro Đaković Aparati zbog toga su tužbu proslijedili Ustavnom sudu.



- Neupitno je da je zbog propusta naše tadašnje uprave MORH zakonski u pravu, ali posao je odrađen, a nije bio naplaćen. Očekujemo da će Ustavni sud  prihvatiti da je bilo pošteno da nam se plati. Ne miješamo se u pravosuđe i posao Vrhovnog suda, no smatramo da je u našem slučaju ipak trebalo razdvojiti pravo i pravdu - rekao je Zlatko Hrkač, direktor Đuro Đaković Aparata d.d.



Ne bude li pravde, kojoj se ipak nadaju u Aparatima d.d., moglo bi se dogoditi da u vrlo kratkom razdoblju ta tvrtka ponovno ode u stečaj iz kojeg se izvukla prije pet godina. Postavlja se pitanje što bi time dobila država i nije li i za nju bolje da plati ono što joj je isporučeno, pa makar to bilo i nakon zastare. A budući da je riječ o iznosu koji znatno premašuje visinu temeljnog kapitala tvrtke, ne nađe li se kompromis, pedesetak radnika morat će na ulicu.




Franjo Lepan/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:39