Premijerkino novo ruho i ista politika

Okupit ću ljude sa znanjem i energijom - tako je Jadranka Kosor najavila navodno skore kadrovske promjene u svojoj Vladi. Mediji javljaju da će promijeniti i stan. Nije, dakle, točno da premijerka ništa u državi ne mijenja.

Ali njeno novo ruho previše podsjeća na staro pravilo političkog preživljavanja: mijenjaj suradnike ako ne želiš biti promijenjen! Mijenjaj nevažno da bi krucijalno ostalo isto!

Premijerkino novo ministarsko ruho teško da će dati željenog ploda. S rekonstrukcijom Vlade debelo je zakasnila. To se ne radi u završnici mandata. Odnosno, ako se ekipa mijenja u finišu, onda je jasno posrijedi predizborno manevriranje.

Taj je potez mogao funkcionirati prije godinu dana. Da se lani riješila nesposobnih i aferama uprljanih ministara, javnost bi joj to sigurno honorirala.

Sada su inovacije u postavu Banskih dvora tek prelijevanje iz šupljeg u prazno. Niti će eliminacijom dvoje, troje ministara radikalno popraviti Vladin rejting. Niti bi to bilo kojom dostupnom akvizicijom mogla postići.

Jadranka Kosor ne može dovesti nikoga sposobnog da proizvede pozitivan šok. Njeno je umijeće okupljanja danas nikakvo. Na početku mandata angažirala je vrsne ekonomske savjetnike, ali nije ih poslušala, nego zloupotrijebila. Poruka svima čiju bi pomoć još mogla zatražiti!

S preslagivanjem Vlade je zakasnila i zato što za javnost glavni problem više nije tek u nekompetentnim ministrima, nego prije svega u njihovoj šefici. Oni su nesposobni, ni ona se nije dokazala. Danas se premijerka u tom pogledu ne izdvaja od ostatka Vlade.

Njen prethodnik svoju je važnost dugo uspijevao bildati na minornosti svojih suradnika. Ivo Sanader i njegova četa patuljaka! Ne može se reći da Jadranka Kosor na takav način nadvisuje svoju ekipu. Izdvaja se tek superiornošću funkcije.

Javnost nema povjerenja u gotovo sve ministre, ali isto tako nema povjerenja ni u premijerku. Zato se rekomponiranjem Vlade pod njenom dirigentskom palicom više ništa značajno ne može promijeniti ni postići.

Jednako je i sa stanom gospođe Kosor. Ni tu presvlačenje u novo ruho ne može dati željeni rezultat. Ako je zaista glavni motiv da se preseljenjem iz stana, obilježenog tragičnom sudbinom obitelji Drobac, premijerka riješi neugodnih repova i u izbornu kampanju uđe bez fleke, onda se to promjenom adrese neće postići.

Na taj se način ne može poništiti činjenica da je svojedobno zbrinuta iz Šuškove kvote etničkim čišćenjem pribavljenih stanova. Mnogo bi više napravila isprikom. Još više da je preživjelim članovima oštećene obitelji ponudila neku satisfakciju.

Mogla se barem potruditi da se iz vlastitog stana izbačenoj žrtvi, čovjeku koji već godinama živi u nehumanim, ponižavajućim uvjetima i na rubu egzistencije, osigura pristojan život.

Morala je to napraviti i da nije u slučaj osobno involvirana, već slijedom svoje funkcije.

Najgore, kadrovskim i stambenim novim ruhom premijerka ne može umanjiti fatalni izostanak onih promjena koje su Hrvatskoj uvjet preživljavanja.

Minornim i nevažnim zahvatima, novim ljudima u ministarskom sastavu i novim stanom kani popraviti rejting svoje Vlade i osobnu biografiju. To znači da ide samo za preslagivanjem ograničenog dometa, isključivo u funkciji izbora.

Sve je ostalo na čekanju. Reforme bez kojih će zemlja tonuti sve dublje ostale su prazno obećanje. Ali, prigodnim šminkanjem teško da će prevariti javnost.

Spinovi više ne prolaze. Sanader je na njima godinama jahao, ali raspukli su se kao mjehur od sapunice. Nitko to više neće skrpati. Jadranka Kosor ništa ne može postići ako danas vrlo skeptičnoj publici nudi tek reprizu propale predstave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:18