IZ MAKSIMIRSKE ŠUME

Probudi se, Kruno Jurčiću

Ima igrače s radijusom kretanja bacača diska, a pravi se da je sve u redu
 Ronald Goršić / Cropix

Da je prošle subote neko dijete prvi put došlo na maksimirski stadion i gledalo meč Dinamo - Zadar, definitivno bi zamrzilo nogomet! I nikad više ne bi kročilo na Dinamovu utakmicu. Bilo je to toliko negledljivo i bijedno da je i glavni menadžer modrih Zdravko Mamić izdržao samo 20 minuta, grčevi u želucu od nejestivog nogometa otjerali su ga sa stadiona. Priznao je čak i Kruno Jurčić da je to bilo vrlo slabo, zbog loše igre crvenjeli su se i neki igrači, inače najbolje plaćeni u ligi. A nekima je vjerojatno bilo svejedno!

Što reći nakon loše igre u Osijeku, gdje je Dinamo samo “uz Božju pomoć” došao do bodova, a sedam dana kasnije nije uspio slomiti ni otpor skromne zadarske momčadi? Što reći nego - probudi se, Kruno! Da sam na mjestu trenera Dinama, bez obzira na Mamićeva obećanja o nedodirljivosti, ne bih bio spokojan kada bi mi glavni menadžer tako često “bježao” s utakmice. Mamić na ovu “bijedu od nogometa” troši 20,000.000 eura godišnje, trenera plaća 10.000 eura mjesečno i nije mu svejedno kad njegov “United” izgleda tako jadno. Znam da u njemu kuha, znam da se grize, ali očito je nemoćan...

Kruno Jurčić nije Felix Magath ili Harry Redknapp, koji su sa svojim najnadarenijim igračima također imali velikih okapanja. Ali, “stari mačak” Felix Magath je od Ivana Rakitića istesao najboljeg igrača Schalkea, a Harry Redknapp je još u Portsmouthu “vadio mast” Niki Kranjčaru, sve dok nije postao “Twiggy” i zaprijetio malom debeljku - ili ćeš trčati, ili te neće biti! I Kranjčar danas trči više nego ikada, pun ga je teren. Na žalost, Kruno Jurčić ne može svog Rakitića, odnosno Kranjčara dovesti u red. Jer, Sammir je predodređen da bude u momčadi, pa kada bi ga Jurčić i bacio na klupu, njegov mentor iz svečane lože smrtno bi se uvrijedio. Sammir je zaštićen kao bjeloglavi sup i ako je netko u Dinamu nedodirljiv, onda je to Sammir.

Jurčić bi trebao posegnuti za metodama Felixa Magatha, pa kada se neosporno talentirani Dinamov Brazilac lijeno i beskrvno vuče po terenu, poslati ga u svlačioncu. A u sljedećoj utakmici uvesti ga u 80. minuti i tijekom tjedna ga “kaliti” s rezervnom Dinamovom momčadi na prijateljskim utakmicama u Ogulinu ili Babinoj Gredi. Ne bude li na taj način gradio autoritet, Kruno Jurčić će brzo stradati od Mamićeve ruke, koja zna biti teška kada osjeti da gubi tlo pod nogama. I zato će Jurčićev Dinamo, koji nas ovog proljeća uopće nije impresionirao, danas u Koprivnici i idućeg tjedna u polufinalu kupa protiv Hajduka biti na teškom iskušenju. Očito nešto u momčadi ne štima, očito su neki igrači precijenjeni, većina je preplaćena, a ono što nude tek je na rubu prosječnosti.

Znam da je Kruno Jurčić nogometni fanatik, koji zasigurno gleda utakmice Lige prvaka i upija svaki potez koji vuku Pep Guardiola ili Jose Mourinho. OK, nije on ni Mourinho ni van Gaal, on nema ni približno igrače te klase, ali u igri njegove momčadi nema ni mrve entuzijazma i energije. I previše je povlaštenih. Nejasno mi je da Sammira u Osijeku hvataju grčevi, a radijus kretanja mu je kao u bacača diska, nejasno mi je da su oscilacije u igri jednog Tomečaka tako velike, iako ga je iskusni Tomislav Ivić “gurao” Biliću u A selekciju. Još ako Mandžukić zakaže, a i njemu se zna zalomiti loš dan, onda Dinamo strahuje i od - Cibalije! A kamoli ne od probuđenog Hajduka...





Sudbinu Krune Jurčića će odrediti meč protiv Hajduka. Teško je vjerovati da Vinkovčani mogu prestići momčad s budžetom od 20 milijuna eura, jer najbolji Dinamov nogometaš Mario Mandžukić zarađuje više nego cijela momčad Cibalije. Ali, taj Hajduk, s kojim Jurčić baš i nema naročit score, mogao bi ga koštati glave, Zdravko Mamić bi mu teško oprostio poraz. Mamićev mač visi nad Jurčićevom glavom i ma koliko se glavni direktor kleo da mu neće pasti vlas s glave, sve se može promijeniti u jednoj jedinoj minuti. Takvi su nogometni zakoni. Branko Ivanković je s Dinamom porušio sve rekorde, osvajao titule i dobio je otkaz, jer je zakazao u Europi. Ovo je proljeće u kojemu se Dinamo, tko zna koji put, priprema za Ligu prvaka.

No, bez razigranog, ozbiljnog i naspavanog Sammira, koji se za svih ovih godina već i mogao adaptirati, bez pravog Tomečaka i bez klasnog centarfora, Dinamo nema što tražiti u kvalifikacijama za najelitniju od svih liga. Kruno Jurčić zna da će na ljeto vrlo vjerojatno ostati bez Marija Mandžukića, za kojim će, iako neće biti u izlogu Svjetskog prvenstva, posegnuti neki klub. Jurčić mora više minuta dati mladom Kramariću, kojemu bi ovo proljeće trebala biti sezona pune afirmacije i koje bi trebalo pokazati živi li u njemu “killer instinkt” ili mu još treba vremena za prilagodbu. I zato, probudi se, Kruno, jer, ako Mamić u 10. minuti zbog indolentnog nogometa zatraži “octa i vode”, a u 20. minuti ode sa stadiona, ne piše ti se dobro. Posebno ako se to dogodi na utakmici s Hajdukom...

Veliki novinar Anton Samovojska

U Karlovcu je u četvrtak izabran sportski novinar godine. Broj jedan i ove godine je komentator Sportskih novosti Anton Samovojska.

U obrazloženju piše: “Postoje novinari koji izvrsno pišu, postoje novinari koji izvrsno osjećaju bilo sporta i sportaša o kojima pišu, postoje novinari koji svojim pravovremenim reakcijama upozoravaju na probleme i nude rješenja. Takav novinar je Anton Samovojska...”

Čestitam “Vojski” na objektivnom izboru i jedino mi je žao što je najavio da će ove jeseni u mirovinu. Bilo bi prerano, još nema ni 60 godina. U najzrelijim je novinarskim godinama, iako i on osjeća da ga tempo današnjeg novinarstva drobi i uništava mu unutarnji mir, do kojega je uvijek držao.

Osim što je vrstan novinar, Samovojska je prvoklasni šahist, a da ga u ranoj mladosti nije pokosila bolest, napravio bi i veliku nogometnu karijeru.

No, godinama je bio jedan od najboljih zagrebačkih haklera malog nogometa, u čemu se moglo uživati kao i danas u njegovim tekstovima...

Mourinho je već u polufinalu?

U mnoštvu nogometnih slatkiša u završnici Lige prvaka bit će i sudar Bayerna i Manchester Uniteda, Louisa van Gaala, kojega je Tomislav Ivić proglasio najvećim nogometnim taktičarom nakon Josea Mourinha, te Sir Alexa Fergusona, najdugovječnijeg trenera današnjice. A bit će to i nadmetanje najboljeg hrvatskog igrača Ivice Olića i “engleskog Pelea”, kako otočni novinari tepaju Wayneu Rooneyju. Ivica Olić je preskroman da bi engleski arogantno rekao: “Dovedite mi tog Rooneyja...”

Arsenal nije imao sreće, Eduardo da Silva ide na noge Barceloni i Lionelu Messiju i to je za “topnike” najvjerojatnije završena priča. Iako, najzanimljiviji će biti sudar ideologa Wengerove momčadi Cesca Fabregasa protiv mozga Barcelone Inieste i Xavija, inače kolega iz španjolske reprezentacije. Najlakši put do polufinala ima Inter, Jose Mourinho je prevelik taktičar da bi se “smrznuo” u Sibiru. Iako Rusi nisu za podcjenjivanje, u ovom slučaju su, ipak, autsajderi.

Trojica Hrvata u nemogućoj misiji

Trojica hrvatskih reprezentativaca u Tottenhamu bore se da “Spursi” nakon dugog posta ostvare plasman u Ligu prvaka.

No, za Luku Modrića, Niku Kranjčara i Vedrana Ćorluku to će, ipak, biti nemoguća misija, jer ih u 8 preostalih susreta čeka i sudar s trojicom favorita za naslov engleskog prvaka.

Najteže će biti od 10. do 24. travnja, kada zaredom igraju s Arsenalom na White Hart Laneu (10. 4.), kod kuće će dočekati i Chelsa (17. 4.), a 24. 4. gostuju na Old Traffordu, kod Manchester Uniteda. Uz to ih još čekaju “lakše” utakmice na domaćem terenu protiv Portsmoutha i Boltona, te odlazak u goste Stoke Cityju, Sunderlandu i Burnleyu. Iako je Harry Redknapp jedan od najboljih engleskih trenera, iako ima izvrsnu momčad u kojoj su i trojica hrvatskih “mušketira”, a u vrhu napada Jermaine Defoe, mala je mogućnost da uđu u krug velikih.

Za vrat im puše Manchester City, klub s budžetom od milijardu funti, koji također mora na noge Arsenalu na “Emirates” i omraženom susjedu na Old Trafford. No, u svakom slučaju u rijetko zanimljivom raspletu Premierlige “Crotenham” će igrati možda i najvažniju ulogu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:58