FRANCUSKA ŠOKIRANA

Profesor tražio učenike da za zadaću napišu oproštajno pismo: 'Upravo ste navršili 18. Odlučili ste se ubiti...'

Zadar, 020712Jutros su poceli upisi u srednje skole. Ucenici s roditeljima ispunjavaju upisne obrasce i nadaju se upisu u zeljenu skolu.Na fotografiji: upis ucenika u Gimnaziju Jurja Barakovica.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

Učitelj iz Francuske suspendiran je nakon što je tinejđerima u razredu zadao za domaću zadaću da napišu suicidalne poruke.

Neimenovani muškarac je učitelj u školi Antoine-Delafont u francuskom gradu Montmoreau-Saint-Cybard.

Mladima od 13 i 14 godina kazao je da trebaju zamisliti što bi kazali sami sebi nakon što su odlučili oduzet si život jer im se gadi.

Zadatak, zadan u listopadu, je glasio: - Upravo ste navršili 18. Odlučili ste se ubiti. Vaša odluka je konačna. U oproštajnom pismu odlučili ste napisati što stoji iza vaše odluke. U stilu autoportreta, opišite zašto se sami sebi gadite. Vaš tekst će vas vratiti na određene događaje u životu i pronaći ćete što uzrokuje vaše osjećaje.

Ravnatelj Jean-Marie Renault potvrdio je da je profesor službeno obavješten o suspenziji, nakon što su se roditelji potužili na njega.

- Njegov je zahtjev bio poprilično uznemirujuć - kazao je ravnatelj te dodao kako je učitelj priznao da se, u trenutku kada je zadavao zadaću, osjećao 'zbunjeno' te da je poslije požalio.

Renault je kazao i kako je učitelj bio poštena osoba, popularan među školskim osobljem i učenicima. no jedan je roditelj kazao: - Užasnuti smo zbog činjenice da osobi poput njega može biti ponuđeno da radi s učenicima od 13 i 14 godina.

Pokušat će doći do odgovoa je li ovo bio samo 'profesionalni kiks' ili se iza svega krije nešto ozbiljnije.

Genevieve Fioraso, francuski ministrar obrazovanja, kazao je kako je 'samoubojstvo opasno ispitivati izvan konteksta'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:45