Protokol Dodik - Silajdžić marginalizira Hrvate

MOSTAR - Predsjednik HSS-a BiH-NHI Marko Tadić ocijenio je da je nedavno potpisivanje protokola o reformi policije između Dodika i Silajdžića "drugi pokušaj da se položaj Hrvata u BiH dodatno marginalizira."

 

Hrvatska seljačka stranka BiH (HSSBiH) i Nova hrvatska inicijativa (NHI), koje od ovog tjedna djeluju kao jedna stranka, tvrde da je prvi pokušaj marginalizacije bio sastanak Silajdžića i Dodika u Washingtonu bez predstavnika Hrvata. Tadić je novinarima u Mostaru izjavio "da su ti pokušaji poruka Hrvatima da se problemi u BiH rješavaju ili pokušavaju riješiti na relaciji Sarajevo - Banja Luka, ili još gore, na relaciji Dodik - Silajdžić". Upozorio je da potpisani protokol o reformi policije ne predstavlja dosljedno tri principa Europske unije, te da je ispod razine onoga što je ponudio Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

 

Tadić je dodao da ga najviše smeta što hrvatske političke stranke u BiH ni nemaju jasan stav o reformi policije, kao da ih se to uopće ne tiče.

 

Zastupnici u hrvatskom Saboru, koji zastupaju dijasporu, samo lobiraju za podjelu 25 milijuna kuna koje hrvatska Vlada svake godine šalje kao pomoć Hrvatima u BiH, a riječi nisu progovorili o položaju Hrvata u BiH

Govoreći o nedavnom ujedinjenju HSS-a BiH i NHI-ija, Tadić je kazao da nova stranka ostaje stranka lijevog centra, te da ima dosta naglašen socijalni karakter.

 

Osvrćući se na predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, Tadić je pozvao sve hrvatske državljane u BiH da iskoriste svoje biračko pravo kako ih više ne bi predstavljale osobe koje s BiH nemaju ništa

 

"Zastupnici u hrvatskom Saboru, koji zastupaju dijasporu, samo lobiraju za podjelu 25 milijuna kuna koje hrvatska Vlada svake godine šalje kao pomoć Hrvatima u BiH, a riječi nisu progovorili u Saboru o položaju Hrvata u BiH", rekao je Tadić. Doado je kako bi bilo najzrelije da na izbore za hrvatski Sabor stranke s hrvatskim predznakom izađu zajedno i osvoje barem sedam mandata kako bi mogle bitno utjecati na odluke Sabora i Vlade po tom pitanju.  (Pincom.info; njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:07