Prši popucali ligamenti gležnja, karijera definitivno završena

GLASGOW - U nedjelju u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu Dado Pršo trebao je posljednji put istrčati u majici Rangersa pred svoje navijače, no oproštaj bivšega hrvatskog nogometnog reprezentativca od publike na Ibroxu propao je zbog najnovije ozljede - popucalih ligamenata lijevog gležnja na pretposljednjem treningu u petak!



- rođen 5. studenoga 1974. u Zadru

- visok 191 cm

- težak 86 kg

- uloga: napadač, ofenzivni vezni

- nastupi u reprezentaciji: 28

- broj pogodaka u reprezentaciji: 8

- debitirao: 29. ožujka 2003. protiv Belgije (4-0) u Maksimiru
Dado Pršo

- Ovo je definitivni kraj moje karijere. Sve vodi u tom smjeru da moram prestati s ozbiljnim nogometom, što sam vam rekao i prije mjesec i pol kada sam odlučio da neću prihvatiti ponudu za produljenje ugovora s Rangersima - rekao je Pršo koji je priželjkivao oproštajni pogodak pred obitelji, prijateljima i navijačima koji su ga zbog požrtvovnog mentaliteta prihvatili kao rođenog Škota.



Dado već nosi posebnu pneumatsku čizmu, sličnu onoj Francesca Tottija uoči SP-a u Njemačkoj, i hoda uz pomoć štaka. Usprkos svemu, sigurno će dobiti ovacije prepunog stadiona u nedjelju popodne. Doći će Dado na Ibrox sa suprugom Carole, kćeri Nicoline i sinom Lorenzom, i vjerojatno će mu na travnjaku biti uručeni posebni darovi.



Nedavno je 33-godišnji Zadranin dobio Trofej Johna Greiga, najboljeg igrača Rangersa svih vremena, koji se dodjeljuje igračima koji su dali poseban doprinos klubu.



Upravo prema scenariju koji je Dadu pratio cijele karijere - od proglašavanja nesposobnim u Hajduku zbog srčane mane, preko operacija koljena u Francuskoj te čak namjernog liječničkog loma noge kako bi koljeno bolje sjelo, pa preko igranja s ozlijeđenim koljenom odlučujućih utakmica za hrvatsku reprezentaciju uoči lanjskog SP-a - sada je došao kraj.



Nakon upale krajnika zbog koje je propustio posljednji Old Firm derbi s Celticom, kad je Rangers pobjedom osigurao drugo mjesto i drugo kvalifikacijsko pretkolo za Ligu prvaka, uslijedio je novi peh - ozljeda ligamenata zbog požrtvovne utrke za jednom loptom na treningu!



-  Ozljede su, čini se, moja sudbina. Uvijek sam davao sve od sebe, takav sam.



Uistinu, takav je igrač bio Dado, koliko god kojiput izgledalo da se na treninzima čuvao, koliko god su ga treneri i suigrači, barem oni u reprezentaciji, molili da pripazi jer su znali koliko im je bitan, on je uvijek tjerao po svome i davao maksimum. Zato je i postajao ključni igrač svih momčadi u kojima je zaigrao.





"Farewell to Dado", zbogom za Dadu, u sklopu obiteljskog dana na Ibroxu imat će simboliku i u predstavljanju novog pojačanja za sljedeću sezonu, dosadašnjeg napadača Bordeauxa Jean-Claudea Darchevillea, s kojim je prošli tjedan dogovoren dvogodišnji ugovor s Rangersima.



Pršo se na nogometnu kartu svijeta probio iz Francuske, u Škotsku je došao iz Francuske i red je da ga naslijedi napadač iz Le Chamionnata, ali koji već ima iskustvo iz Engleske.

Odlazi Pršo, a dolazi Darcheville





Posljednju utakmicu za Rangers Pršo je trebao igrati u zadnjem kolu 20. svibnja kada Rangers gostuje u Aberdeenu, gradu "iza kojeg nema ništa", kako se izrazio genijalni "špijun zvan Igla" u romanu Kena

1981. - 1983 Bagat

1983. - 1986. Zadar

1986. -1992.Hajduk

1992./1993.Pazinka

1993. - 1995.Rouen

1995./1996.St.Raphael

1996./1997.Monaco

1997. -1999.Ajaccio

1999.-2004.Monaco

2004.-2007.Rangers
Najvoljeniji hrvatski reprezentativac

Klupska karijera:

Folleta, u nadmetanju s klubom protiv kojega je Dado debitirao u Rangersovu dresu u ljeto 2004. godine.



Iza Dade Prše, s obzirom na anonimni odlazak iz hrvatskog nogometa 1993. i rekreativan nastavak u 4. francuskoj ligi, ostaje i te kako puno: naslov francuskoga (Monaco) i škotskog prvaka, četiri pogotka na jednoj utakmici Lige prvaka, nastupi na EP-u i SP-u, trostruki naslov najboljega hrvatskog nogometaša zaredom, 26 nastupa i osam pogodaka za reprezentaciju te neizbrisiv trag u srcima njezinih poklonika.



Oprašta se igrač kojega se voljelo više čak i od brončanih "vatrenih".





2000. - prvak Francuske s Monacom



2003. - francuski Liga kup s Monacom, prvi naslov najboljega hrvatskog nogometaša u tradicionalnoj anketi Večernjeg lista



2003. - četiri gola Deportivu u susretu Lige prvaka.



2004. - finalist Lige prvaka s Monacom, drugi naslov najboljega hrvatskog nogometaša, nastup na Euru u Portugalu, pogodak Francuskoj



2005. - prvak Škotske s Rangersom, škotski Liga kup, škotski nogometaš godine, Trofej Franjo Bučar za sportske uspjehe, fair-play trofej Sportskih novosti zbog žrtvovanja zdravlja za rezultat reprezentacije, treći naslov najboljeg hrvatskog igrača



2006. - nastup na SP-u u Njemačkoj



2007. - Trofej John Grieg za posebne zasluge za Rangers

Najvažniji trenuci Pršine karijere







Nikola Lipovac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:13