IVA PEHAR

PRVA HRVATSKA MASTERCHEFICA 'Otkako sam pobijedila moji ukućani bježe od štednjaka'

Iva Pehar, koja je pobjedom u kulinarskom showu prekinula trend po kojem su u MasterChefu pobjeđivali samo momci, otkriva da joj i mama i tata znaju baratati s loncima

Kuhala sam ja svojima doma često i prije negoli sam pobijedila u trećoj sezoni televizijskog showa MasterChef. No, otkako sam na televiziji proglašena najboljom kuharicom amaterkom, moji kod kuće štednjaku se više ne žele ni približiti i svaki me dan pitaju: “Što će nam danas fino skuhati naša masterchefica”, kroz smijeh govori Iva Pehar, koja je prošlog petka pobijedila u MasterChefu Nove TV i doma službeno preuzela kuhaču od svoje mame.

- Ne kuha kod nas fino samo mama. I tata je vrlo vješt kuhar, a i moja 19-godišnja sestra jako je talentirana za kuhanje. Toliko je dobra u kuhinji da razmišljam sljedeće je godine prijaviti na MasterChef. U mojoj obitelji baš svi vole fino jesti i svi dobro kuhaju, osim mog starijeg brata, koji ne zna najbolje kuhati, ali zato voli dobro pojesti.

Dugoročni planovi

Ponekad nešto ukusno skuha i moj dečko Mario Prnjak, s kojim sam u sretnoj ljubavnoj vezi već pet i pol godina, ali ipak češće kuham ja. Što mislim o poslovici da ljubav ide kroz želudac? Mislim da je to lijepo i točno rečeno. Barem je meni lijepo voljenoj osobi ugoditi tako da nešto fino skuham, da taj kojem sam kuhala uživa u jelu koje sam napravila s mnogo ljubavi i truda - govori Iva, koja se, priznaje, još pomalo oporavlja od šoka koji je uslijedio kada su je članovi žirija MasterChefa, Dino Galvagno, Andrej Barbieri i Radovan Marčić, proglasili pobjednicom natjecanja.

- U prvom sam trenutku mislila da pogrešno čujem, a onda sam se počela sretno smijati. Drago mi je zbog pobjede, a još mi je draže što je pobjedu u MasterChefu u ovom mom trećem pokušaju odnijela žena. Posljednjih godina nekako ispada kao da su muškarci predodređeni za velike kuhare, kuharske nagrade i delicije u kuhinji, a mi, žene, slijedom toga, dobre smo za ‘kuhanje po doma’. Jesmo! Ali, dobre smo mi i za pobjede - veselo govori 26-godišnja Makaranka, koja je osim zavidne titule dobila i pehar MasterChefa te nagradu vrijednu 100.000 kuna.

- Imam ideju što ću napraviti s osvojenim novcem, ali je ne želim javno iznijeti da se ne ureknem. Natuknut ću samo da je riječ o nekim mojim dugogodišnjim snovima i planovima, koji, dakako, imaju veze s kuhanjem. Pa nisam pobjedila u natjecanju u pjevanju ili plesu - kaže Iva, koja je po struci grafička dizajnerica i dizajnerica interijera.

Glupa folija

Iva je, naime, prvo završila dizajn tržišnih komunikacija i grafički dizajn u Zagrebu, a potom je upisala dizajn interijera u Italiji na prestižnom fakultetu Florence Design Academy. Osim toga, u Italiji je završila i tečaj izrade tjestenine.

Djevojka koja obožava začine i sama osmišljava kombinacije različitih začina u MasterChef se prijavila, kako je rekla na samom početku natjecanja, da bi vidjela, ali i pokazala koliko može izraziti svoje sposobnosti i znanje u kuhanju te naučiti još puno više o začinima, upoznati se sa što više vrsta namirnica i naučiti kreirati i kvalitetno obraditi vrhunska jela. U svemu tome na kraju ne samo da je uspjela nego je i pobijedila.

Osim zbog pobjede, simpatična Iva presretna je što je u finalnoj emisiji najstrožeg člana žirija, Dina Galvagna, uspjela ostaviti bez riječi. - Kad je na moje netom servirano jelo Dino samo kratko rekao ‘Super’, malo je falilo da mu kažem kako sam oduševljena time što sam napokon i njega uspjela ostaviti bez teksta - prisjeća se Iva, koja ne može prežaliti što se u samom finalu, prilikom pripreme deserta, malo spetljala i zaboravila skinuti foliju s čokolade koju je poslužila članovima žirija.

- Gledajući Dina kako s mog tanjura skida ogroman komad zaboravljene folije, došlo mi je da se rasplačem. Uzalud me je Andrej Barbieri tješio govoreći mi da mi je ideja deserta originalna, a okus jela savršen. Ja sam mislila samo na tu foliju - priznaje Iva, koja bi iskustvo natjecanja u MasterChefu svakom od srca preporučila.

Što voli jesti

- Ni jedne jedine sekunde nisam požalila što sam se prijavila na MasteChef. A sada, kada je nakon svega cijela priča rezultirala još i mojom pobjedom, priznajem da i ja ostajem bez riječi jer pobjedu stvarno nisam očekivala. Doći do finala, a kamoli pobijediti nešto je što doista apsolutno nisam imala nigdje, ni u najskrivenijim maštanjima. Moji doma, mama, tata, sestra i brat, jako su ponosni. Prva hrvatska ‘masterchefica’ - ja, Bože dragi. Eto i to je moguće - govori Iva, koja, što se hrane tiče, najviše voli jela od ribe, tjesteninu i slatko.

- Riba mi je najukusnija na gradelama, moj tata savršeno je priprema na taj način. Tjesteninu sam dodatno zavoljela tijekom dvogodišnjeg školovanja u Firenci. Ne kaže se uzalud da je Italija domovina tjestenine. I ne samo tjestenine. Tu su i focaccia, bruschette, lasagne... Slaba sam i na kolače. Deserte obožavam, važno je samo da su kremasti - otkriva Iva, koja unatoč ljubavi prema hrani nema problema s viškom kilograma, što može, kaže, zahvaliti genima.

- Da sada ne ispadne da sam ne znam kakva izjelica, naravno da postoje i jela koja ne volim. Evo, priznajem, sasvim lijepo mogu živjeti bez variva, cušpajza i sličnih jela ‘na žlicu’ - govori djevojka koja je i prije pobjede u televizijskom natjecanju dobila brojne poslovne ponude.

Puno čestitki

- Oprezna sam. Nisam od onih koji brzopleto donose odluke, a poslije se kaju zbog toga što nisu o svemu dobro promislili. O svemu što mi je ponuđeno želim dobro razmisliti, za sve ima prostora i vidjet ćemo kako će se stvari razvijati - priča Iva, koja nakon pobjede ne može proći Makarskom, a da joj svi ne čestitaju.

- Finalna epizoda bila je unaprijed snimljena, no ja nikom živom nisam rekla tko je pobjednik MasterChefa. A nije da me nisu nagovarali, obećavajući da neće ni zucnuti ako im prišapnem rasplet. No, ja sam ostala dosljedna, pa je moj tata tako otišao na brod ni ne sluteći da mu je kći postala najbolja kuharica amaterka u Hrvatskoj. O tome smo ga obavijestili putem Skypea, naravno, nakon što su me mama, brat, sestra i dečko izljubili i čestitali mi - govori Iva, koju je toliko bilo strah da se nekom ne izlane o svojoj pobjedi, da je osvojeni pobjednički pehar za prvu ruku ostavila u zagrebačkom televizijskom studiju.

- Morala sam tako. Pa što bih rekla mami, odakle mi, da ga je slučajno našla u mojoj sobi u Makarskoj - kaže sjajna mlada kuharica koja ne može reći kojeg se člana žirija u showu najviše bojala.

- Nisam ja od njih osjećala strah. Pa ja sam se u MasterChef i prijavila sa sviješću da sam kuharica amaterka i da je uloga članova žirija u tom showu bila da nas, natjecatelje, nešto novo nauče, usmjere na pravi put... Mnogi su, gledajući emisiju, pomislili da me je Dino Galvagno najviše kudio. Ali, to nije točno. Jer, ja sam samoj sebi najoštriji mogući kritičar - ističe Iva, koja uoči ulaska u MasterChef nije panično proučavala nove recepte ili istraživala tajne svjetskih kuhinja.

Desert od čičoke

- Namjerno sam ušla samo sa znanjem koje sam i dotad imala, s namjerom da mnogo toga novog naučim od vrhunskih šefova kuhinje. Sada, kada sve zbrojim i oduzmem, nekako mi se čini da od samog početka ni sama nisam bila svjesna svojih kvaliteta ni tehničkih vještina. Kako je vrijeme odmicalo, u MasterChef kuhinji bilo je sve teže i teže, a meni je najveći uspjeh predstavljao trenutak kada sam uspjela ući među top deset. Vjerujte, stvarno nisam razmišljala što će biti nakon toga, a pobjedu nisam ni sanjala - naglašava pobjednica kojoj je najveći izazov u showu bio onaj što si ga je zadala samoj sebi.

- Radi se o desertu od čičoke, na koji sam jako ponosna jer sam još jednom pokazala da sam odvažna i da volim eksperimentirati u kuhinji. Drago mi je da su mi okusi u tom desertu bili perfektni i da sam uspjela oduševiti žiri - kaže Iva Pehar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:41