Prvi motel u Splitu bit će na Mertojaku

SPLIT - Prvi splitski motel, dvije stambene zgrade i autosalon na sjevernom dijelu Mertojaka, uz cestu Split - Omiš, gradit će se prema idejnom rješenju splitskih arhitekata Nene Kezića i Emila Šverka, koji su dobili prvu nagradu na natječaju koji je raspisalo i provelo Društvo arhitekata Splita.



Investitori gradnje su vlasnici zemljišta: Božidar Tičinović, Andrija Marin, Andrija Roje i Božo Baturina.



- Zona zahvata je dio teritorija koji ne pripada urbanoj strukturi Mertojaka, nego infrastrukturi ceste. Zato smo objekte koji će se graditi odredili kao "krajputaše", i to kao suvremene oglasne panoe te kao tradicionalne zavjetne kapelice pokraj cesta u Dalmaciji - objasnio je Kezić osnovnu zamisao idejnog rješenja u kojem su zgrade tretirane kao mediji komunikacije pa istočno pročelje stambenog objekta i sjeverno pročelje motela imaju elektroničku opnu koja može prikazivati reklame.



Kezić vjeruje da zahvaljujući kompjutorski kontoliranim diodama koje mogu prikazivati statičnu i dinamičnu sliku grad dobiva mogućnost na samom ulazu u Split oglašavati gradske događaje i sadržaje bitne turistima. Cijeli kompleks imat će oko 6000 nadzemnih četvornih metara koji će biti podignuti na zelenom krovu iznad oko 5050 četvornih metara poslovnih prostora i parkinga ispod zemlje.



Prvi splitski motel imat će 1800 četvornih metara i bit će postavljen u smjeru istok-zapad. Sobe, koje će biti dvokrevetne, okrenute su na jug i imaju pogled na more, a na sjeveru će biti servisni prostori i recepcija motela koji će imati od četiri do pet katova. Veća stambena zgrada imat će oko dvije tisuće kvadrata, bit će položena u smjeru sjever-jug sa stanovima okrenutima prema jugu i istoku s otvorenim pogledom na more. Imat će osam katova, a na svakom katu bit će po dva manja i jedan veći stan.







Manja stambena zgrada bit će trokatnica s po četiri stana na svakom katu, a u prizemlju manje zgrade bit će poslovni prostori. Ukupna površina trokatnice bit će oko 900 četvornih metara.



Poslovni objekt na istoku bit će autosalon s ostakljenom galerijom s automobilima kao izlošcima postavljenima na vertikalu zida. Nadzemna površina je oko 120 kvadrata, a većina poslovnih prostora bit će ispod zemlje.





Izložba radova pristiglih na natječaj za izradu idejnog rješenja predjela Merojak-sjever, što ga je raspisalo i provelo Društvo arhitekata Splita, bit će otvorena danas, a radovi će biti izloženi do 19. veljače u prostorijama DAS-a.



Uz prvonagrađeni rad, kojima će investitor isplatiti 46.600 kuna, drugu nagradu u visini 27.200 dobio je arhitekt Lovre Petrović, a ocjenjivački sud dodijelio je tri jednakovrijedne treće nagrade u visini od po 16.900 kn radu Vedrana Duplanćiča, Ivana Kapova, radu Jurice Jelavića te radu Darija Gabrića, Dragane Marinić i Nikše Bilića.
Izložba radova



Duška Čolović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:04