LUDA KUĆA

Prvo dijete stavlja na kušnju i bliske parove

Najugroženiji su parovi s prvim djetetom, jer oni su i najnesigurniji

Čak i kada parovi toga nisu svjesni, loš i isprekidan san, nakon što u njihov dom dođe novorođenče, itekako može ugroziti njihov odnos. Naime, kvaliteta sna direktno utječe na odnos s partnerom. Kada par dobije bebu koja se svako malo budi i često plače bez jasnog razloga, njihova je dosad možda skladna veza itekako na kušnji.

Znanstveno dokazano

Iako ovo ne zvuči kao veliko otkriće, a i za pretpostaviti je da će parovi s bebom koja plače biti neispavani pa i mrzovoljni ili napeti, nedavno je povezanost sna i dobrih odnosa između žene i muža prvi put dobila i svoj znanstveni pečat.

Posebice je teško parovima s prvim djetetom, uostalom, već je dobro poznato da su novopečeni roditelji s prvim nasljednikom i najnervozniji te najuplašeniji.

Studija neuroznanstvenog odjela američkog sveučilišta West Virginia koju je osmislio profesor Salvatore Insana na 22 para koji su dobili novorođenče, provodila se kroz prvih sedam tjedana djetetova života na način da su roditelji na zglobu nosili senzore kojima se pratilo kada spavaju, a kada su budni. S time da su sudionici istraživanja morali svako jutro upisivati koliko su spavali te smatraju li da su spavali dovoljno, s obzirom na to da je znanstvenike zanimalo je li utjecajnija naša individualna percepcija spavamo li dovoljno ili ona realna.

Razdražljivi i nezadovoljni

Ispostavilo se da čak i kada se uvjeravamo da smo dovoljno spavali, ako zapravo nismo onda ćemo biti razdražljiviji i nezadovoljniji svojim obiteljskim životom. Uz to, oba su partnera morala redovito ispunjavati znanstveno utvrđenu skalu po kojoj se mjeri zadovoljstvo sobom, svojom vezom i partnerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:56