KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA

PUPOVAC TREBA OTIĆI IZ VLASTI ILI PRESTATI PRIJETITI Ranije bi njegove najave izazvale dramu u vladajućoj koaliciji, a umjesto toga zavladao je muk

Milorad Pupovac
 Damjan Tadic / CROPIX

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) odlučit će ostaje li ili odlaze iz vladajuće koalicije nakon izbora u Lici, rekao je jučer Milorad Pupovac. Formalni razlog je spaljivanje Pupovčeve lutke na maškarama u Dalmaciji, ali u stvarnosti najpoznatiji srpski političar u Hrvatskoj će precizno upozoriti koga smatra odgovornim: “Nije kriva gomila i masa, već oni koji mijese svijest mase - vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti”, rekao je Pupovac.

Još nedavno bi ovakve najave izazvale dramu u vladajućoj koaliciji, a Andrej Plenković i njegovi ministri potrošili bi sate i sate uvjeravajući javnost da HDZ i Vlada nepokolebljivo stoje na braniku manjinskih prava. Umjesto toga - muk. Tek je ministar uprave Lovro Kuščević usputno dobacio da vlast brine o manjinama, dok članovi koalicije Milan Bandić i Branko Hrg ironiziraju Pupovčevu prijetnju, a potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić je na Facebooku objavio fotografiju s karnevala u Sinju na kojoj se vidi i njegova lutka pa cinično poručio da će i on razmisliti o izlasku iz koalicije. Istini za volju, bilo bi zanimljivo vidjeti njegovu reakciju da su Sinjani uz Brkićev lik zapalili i nečiju falsificiranu diplomu, ali ovdje se radi o Miloradu Pupovcu.

Nema sumnje da je spaljivanje njegova lika klasični primjer šovinizma, napokon, pritom je izveden i kvaziperformans s premlaćivanjem vaterpolista Crvene zvezde i bilo bi pošteno da su organizatori poklade naslovili “Ovako se rješava srpsko pitanje”. A od Milorada Pupovca bi bilo pošteno da SDSS napusti Plenkovićevu većinu ili da jednom zauvijek prestane prijetiti izlaskom. Što se tiče HDZ-a, izgleda da su sigurni da i bez SDSS-a u Saboru imaju više od 76 zastupnika i sada otvoreno pokazuju da ih je baš briga što govori Milorad Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:36