NOVI FRONT

RASKOL LJEVICE Totalni rat u istarskom SDP-u

Peđa Grbin dobio je zadatak: hitno pokrenuti smjenu šefice županijske organizacije stranke Maje Šarić koja se priklonila Komadini, najžešćem protivniku Zorana Milanovića
 Davor Pongračić/CROPIX

Neće biti dobro ako se sada otvori novi front u stranci. Samo još nam to treba. Moramo napraviti sve da se sada stranka ne počne dijeliti zbog nekoliko posvađanih glava u Istri - neraspoloženo je komentirao jedan od vodećih članova Socijaldemokratske partije Hrvatske događaje u istarskom SDP-u, gdje se razmjenjuju uvrede i prijeti fizičkim obračunima.

I to između najviših stranačkih dužnosnika, a ne lokalnih anonimusa.

Tamo posljednjih tjedana bukti žestok sukob u kojemu je na jednoj strani Maja Šarić, predsjednica županijske organizacije, a na drugoj Danijel Ferić, Vili Bassanese i Peđa Grbin, sve saveznici predsjednika stranke i Vlade Zorana Milanovića. Ferića je Milanovićeva Vlada imenovala predsjednikom Uprave Hrvatske lutrije, Bassanese je gradonačelnik Umaga, a Grbin jedan od pouzdanijih suradnika šefa SDP-a.

Nasuprot njima, Maja Šarić pripada struji unutar SDP-a koja podržava Zlatka Komadinu, primorsko-goranskog župana i glavnog Milanovićeva oponenta. Kad je na konvenciji potkraj 2013. pobijedila Milanovićevu favoritkinju Adu Damjanac, Maju Šarić došla je podržati trojka Komadina, Davor Bernardić i Rajko Ostojić. Tako se poslije Zagreba i Primorja i na čelu SDP-a u Istri našla osoba iz kruga antimilanovićevaca.

Politički protivnici optužuju je za kršenje statuta stranke, donošenje nelegalnih odluka, a kao dodatni uteg navode njezinu navodnu arogantnost i sklonost manipulacijama.

No čini se da je Maja Šarić odlučila ne popustiti i odigrati do kraja.

“Moj jedini grijeh je što sam postala predsjednica SDP-a Istre. Od prvog dana počela je kampanja protiv mene. Nekima su pozicija i osobni interes važniji i pritom ne biraju sredstva. Mene optužuju za javno istupanje, a to je bio moj posljednji pokušaj da kolege zaustavim u njihovim podzemnim igrama i pritiscima kojima sam svakodnevno izložena”, požalila se u Glasu Istre.

Svim silama opire se županijskoj konvenciji koja bi se trebala održati u subotu 16. svibnja, a tada milanovićevci namjeravaju skupiti potpise za njezinu smjenu. Maja Šarić tvrdi da je protustatutarna, pa je sve prijavila Statutarnoj komisiji SDP-a na čelu s Riječaninom Vladimirom Šepčićem.

Šepčić bi ovih dana mogao imati puno posla jer “njegova” Komisija treba donijeti odluku i može li se Aleksandra Kolarić vratiti u SDP nakon što je izbačena prije 12 mjeseci. I jedna i druga buduća odluka puno će govoriti o situaciji u SDP-u.

To će pokazati i kako SDP-ovo članstvo gleda na Milanovića.

Sukob je eskalirao koncem ožujka kad su članovi istarskog SDP-a primili pismo koje su potpisali Danijel Ferić, Ada Damjanac, Vili Bassanese, predsjednici općinskih i gradskih organizacija Labina, Buja i Umaga i tri zastupnika iz Istre Peđa Grbin, Tanja Vrbat i Ana Damjanac. U pismu se optužuje Maju Šarić za uvrede svih koji je ne podržavaju, miješanje u rad stranačkih tijela i izbjegavanje zauzimanja javnih stavova o važnim pitanjima u Istri.

Ovo posljednje je eufemizam za tezu kako Maja Šarić šuruje s IDS-om, koji je politički suparnik SDP-a na području Istre.

I kao glavnu optužbu – da je probala onemogućiti sazivanje tematsko-izvještajne konvencije na kojoj bi se raspravljalo o situaciji unutar istarskog SDP-a. I to je također eufemizam – konvencija ustvari treba inicirati njezinu smjenu.

Barem tako na to gledaju saveznici Maje Šarić.

“To su sve gluposti. Barem na deset mjesta imamo sukobe između županijskog vodstva SDP-a i stranačke organizacije u najvećem gradu tih županija i nikome ne padaju na pamet smjene. Sjetite se sukoba Marina Jurjevića i Ranka Ostojića, u Sisku je gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček mrzila našu tadašnju županicu Marinu Lovrić-Merzel (i obratno), a baš se ne vole ni Vojko Obersnel i Zlatko Komadina. Ali nikad nismo smjenjivali legalno izabrana vodstva jer SDP je oduvijek bio legalistička stranka”, objašnjava Globusu jedan istak­nuti saborski zastupnik iz SDP-a.

Što je onda povod ljutnji ekipe bliske Zoranu Milanoviću?

Formalno, bio je to intervju koji je Maja Šarić dala Glasu Istre u kojemu je otvoreno nagazila suparnike. Pa je uz ostalo izjavila kako je “Iblerov trg nametnuo, primjerice, Vilija Bassanesea za koordinatora predsjedničkih izbora u Istri, koji je u SDP-u nešto više od dvije godine. On nema iskustva u izborima i to se vidjelo, Umag je imao je najslabiju izlaznost i najslabiji rezultat u korist našeg kandidata od svih istarskih gradova. A Bassanese je velika nada SDP-a, iako je tek u pedesetim godinama shvatio da je socijaldemokrat”.

Kad je prije godinu dana Milanović krenuo u smjenu Slavka Linića, i tada je stala uz pobunjenu riječku frakciju i izjavila da je istarski SDP po stavovima i razmišljanjima blizak primorsko-goranskom. “Ne razmišljam o raščišćavanju redova jer nikad nisam podupirala čistke. Treba sjesti i razgovarati, a rezovi i izbacivanja nisu moj način rada”, usput se suprotstavila izbacivanju Linića iz SDP-a, a pritom fotografirala sa svojim saveznikom Zlatkom Komadinom.

Bude li SDP poražen na parlamentarnim izborima, Milanovićeva frakcija zna da je to nukleus ekipe koji će krenuti u preuzimanje stranke.

Ima još onih koji će sve otvorenije napadati Milanovića, kao što je to europski zastupnik Tonino Picula, koji ovih dana izjavljuje: “Da sam bio uvjeren kako će Zoran Milanović biti dobar predsjednik stranke, ne bih se kandidirao 2007. godine.”

Picula je prešutio podsjetiti kako ga je tada Milanović uvjerljivo pobijedio.

U najmanju ruku, Milanović mora računati s jakim otporom pokuša li smijeniti Maju Šarić, što sigurno ne želi dok se sprema za početak izborne utrke.

A opet, smije li Milanović dopustiti da ispadne kako on nije u stanju riješiti prob­leme koje izaziva slabo poznata Maja Šarić?

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovnica1290

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:44