IZA KULISA

Rasturanje Povjerenstva za sukob interesa

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Plenkovićeva Vlada provodi dosad neviđen pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Akcija eutanazije tog antikorupcijskog tijela na djelu je već mjesecima. I to na više kolosijeka.

Da Povjerenstvo žele razvlastiti, bilo je jasno već početkom prošle godine, kada su Daliji Orešković, koja je to tijelo podigla na noge, uskratili podršku za još jedan mandat. Potom je Lovro Kuščević pokušao s nacrtom novog zakona u kojem je Povjerenstvu namijenio ulogu uvenulog fikusa.

Kad je pod pritiskom javnosti taj nakaradni nacrt morao povući, u javnu je raspravu pustio uškopljenu verziju postojećeg zakona.

Ali ni nju nije uputio u proceduru. Zatim je, u jeku nekretninskih afera ministara ove Vlade, izjavio da se Povjerenstvo ubuduće neće baviti trivijalijama poput imovinskih kartica?! Onda su uslijedile problematične presude Upravnog suda u slučaju Bandić i Dalić.

Da akcija rasturanja zadnjeg antikorupcijskog tijela s kakvim-takvim integritetom ima visoko pokroviteljstvo premijera, postalo je jasno nakon Plenkovićeva paničnog i prilično kukavičkog manevra - zahtjeva za izuzeće Nataše Novaković iz odlučivanja o njegovoj povezanosti sa skupinom Borg. Igra je vraški prozirna.

U četvrtak, uoči sjednice Povjerenstva o slučaju Plenković, u medije je plasirana vijest da je Upravni sud poništio odluku Povjerenstva u slučaju Dalić. Vijest o presudi plasirana je žurno, prije nego što je i napisana i odaslana strankama. A na krilima te vijesti Plenković je isti dan Povjerenstvu uputio zahtjev za izuzeće Nataše Novaković.

Zanimljivo je da Plenković i bivša mu potpredsjednica Dalić vide trun u oku Nataše Novaković, ali ne i cjepanicu u vlastitom. Jer, kako je, dovraga, moguće da taj dvojac vidi sukob interesa u dalekoj i prilično nategnutoj vezi između bivše zaposlenice HUP-a Nataše Novaković i vlasnika Agrokora koji je bio jedan od brojnih članova i financijera te udruge, ali ne vide sukob interesa u činjenici da su njih dvoje odabrali autore Lex Agrokor koji su potom, u provedbi toga zakona, zaradili vrtoglave iznose. I sve to uz njihovo znanje i blagoslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:23