KONVERZIJA KREDITA

RATKO BOŠKOVIĆ: Ne, HNB nije rekao da banke prodaju devize

HNB mora plašiti javnost konstrukcijama da bi sačuvao euroizaciju koju je proizveo i zbog koje sad financijskom sustavu zemlje prijeti slom
Zagreb, 230209.Hrvatska narodna banka (HNB).Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Ja sam taj “kolega” koji je Željku Ivankoviću “u razgovoru priznao da ne shvaća zašto bi se, prema izračunu HNB-a, potrošile tri četvrtine deviznih rezervi ako bi se devizni krediti pretvorili u kunske” ( Jutarnji list, 9. veljače ). Ivanković moje ime ne navodi, ali uvijek se zna na koga se cilja, pa mu zato i odgovaram. Jer, tog “kolegu” “(to) nerazumijevanje nije spriječilo da napiše pogolemi tekst u kojem se rezolutno obrušio na vođenje kreditno monetarne politike”. I to je rečeno da bi se mene prepoznalo, premda je izmišljotina. Nakon što sam se vidio s njim, nisam se imao prilike “obrušiti na vođenje kreditno monetarne politike”, premda to inače rado činim, ako Ivanković misli na HNB-ovu kreditno monetarnu politiku.

KOMENTAR ŽELJKA IVANKOVIĆA Za problem sa švicarcima krivi i inertni akademski krugovi

To što piše Ivanković je podlo, neinteligentno i nekulturno podmetanje. Nije bilo nikakvog razgovora. Sjedili smo u Studiju 4 HRT-a i gledali uvodni prilog u kojem je prepričano HNB-ovo priopćenje od 21. siječnja, pa tako i HNB-ova tvrdnja da bi “konverzija svih valutno indeksiranih stambenih kredita u kune prema tržišnom tečaju, kao u mađarskom modelu, podrazumijevala smanjenje međunarodnih pričuva Republike Hrvatske za 7,8 milijardi kuna”. Kad je TV reporter to izrekao, šapnuo sam Ivankoviću: “To ne razumijem”. On mi je šapnuo: “Objasnit ću ti”. Ali, nažalost, nije mi objasnio jer o tome više uopće nismo razgovarali.

Iz tog šaptanja u studiju Ivanković je konstruirao moje “neshvaćanje” pa mi odmah i docira: “Ako bi se sve imalo pretvoriti u kune, banke bi morale riješiti svoje devizne obveze, za to bi morale kupiti devize, od koga drugoga nego od HNB-a. HNB bi, dakle, potrošio međunarodne pričuve”. A, sad razumijem! Pa ponavljam Ivankoviću isto ono što sam mu šapnuo u TV studiju: ne razumijem zašto je to HNB išao govoriti, a sad ne razumijem ni zašto to tvrdi Ivanković kad to jednostavno nije točno. Odnosno, razumijem: HNB mora plašiti javnost konstrukcijama da bi sačuvao euroizaciju koju je proizveo i zbog koje sad financijskom sustavu zemlje prijeti slom. A Ivanković mora izigravati novinara da bi opravdao plaću koju mu isplaćuju banke. Ne, Željko, mi nismo kolege.

“Valutno indeksirani krediti” ne moraju se “konvertirati u kune”, oni već jesu kunski. Isplaćeni su u kunama i otplaćuju se u kunama. Ako bi se iz njih uklonila eurska “devizna klauzula”, a tečaj kune prema euru se ne bi mijenjao, onda bi i sve drugo moglo ostati isto. Banke bi deviznu štednju mogle isplaćivati jednako kao i dosad kunama koje im se vraćaju iz kredita. Ne bi bilo nikakvog razloga da HNB svu štednju otkupi od banaka deviznim pričuvama zemlje koje služe za interventni uvoz hrane, lijekova i energije. Ne, HNB nije odgovoran za deviznu likvidnost banaka za koje vi radite. HNB vam nije rekao da prodajete devize koje nemate. Odgovorni ste vi sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:35