MINISTAR MLAKAR UZVRAĆA UDARAC

'Referendum traži i 56 mrtvaca te 171 stranac, a sumnjivo mi je i to da su se Riječani potpisivali u Kutini...'

 Davor Pongračić/CROPIX

Ministar uprave Davorin Mlakar na izvanrednoj je konferenciji za novinare ustvrdio kako neće podnijeti ostavku čak i ako Sabor raspiše referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR).

- Zbog čega bih podnosio ostavku?! Ja ne znam hoće li Sabor ignorirati rad moga ministarstva ili ga prihvatiti, ali mi stojimo iza njega. Naš posao nije bio da odlučujemo o raspisivanju referenduma, nego da obavimo tehnički posao provjere birača - poručio je Mlakar, napomenuvši kako je Ministarstvo uprave samo radilo posao koji su mu u srpnju povjerili Sabor i Vlada.

Taj je posao, inače, u proteklih mjesec i pol radilo stotinjak zaposlenika Ministarstva uprave, a porezne je obveznike stajao oko milijun kuna. Unatoč tome, požalio se Mlakar, Vladu nitko nije ni pohvalio za tako obiman posao.

Prema Mlakarovoj ocjeni, sindikati prilikom prikupljanja potpisa nisu poštivali Zakon o referendumu iz 2001. godine. Naime, ni jedna od knjiga s potpisima koju su dostavili Saboru nije bila uvezana. Iako to niejn izrijkekom kazao, iz toga bi proizlazilo da ni jedan od prikupljenih 815.000 potpisa na peticiji nije valjan.

- Uvezani materijali u upravi postoje već više od 200 godina, još od Austro-Ugarske, i to zato da se ne bi naknadno ubacivali papiri - kaže Mlakar. Unatoč tome, složio se s tvrdnjama da je navedena formulacija u zakonu prilično neprecizna i da zapravo nije jasno na koji način papiri moraju biti uvezani - spajalicom, bakrenom ili, možda, zlatnom žicom.

Mlakar je ponovio da nepoštivanje procedure obuhvaća i mijenjanje rednih brojeva, križanje i naknadno upisivanje osobnih podataka, ali i to što je peticiju potpisalo 56 mrtvaca i 171 stranac, dok je više od 14.000 ljudi višekratno upisano. I dalje mu je sumnjivo što su mnogi Riječani, primjerice, peticiju potpisali u Kutini, a brojni Slavonci u Koprivnici. Upozorio je i da su mnoga imena upisana istim rukopisom, no priznaje da ministarstvo za to nije angažiralo grafologe.

- Nismo koristili uslge grafologa. Pa iz aviona je vidljivo da je istim rukopisom upisano 50-60 osoba! - kazao je već prilično iznervirani ministar, koji je takva i slična pitanja novinara ocijenio “krajnje tendencioznima”.

Mlakar i dalje tvrdi da Vlada nije prekršila Zakon o zaštiti osobnih podataka objavom nekoliko stotina osobnih podataka uz izvješće o provjeri birača. Razlog tome je što se ne radi o službenoj evidenciji, na koju se primjenjuje taj zakon, nego o, kako je ustvrdio, ad hoc prikupljenim potpisima ljudi. No, Vlada je, zaključuje Mlakar, zaštitila čak i njihovu privatnost jer je zacrnila dio njihova JMBG-a, pa se oni, tvrdi, ne mogu identificirati.

Odbacio je i zaključak da je Vlada naknadno “zamutila” popis objavljen na njenim web stranicama. Naime, jučer ujutro taj popis više nije bio čitak, već su podaci bili “zamagljeni”, no Mlakaru to očito nije bilo poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 16:27