POVRATAK U SPLIT

REPORTERKA NEDJELJNOG ISTRAŽILA KAKO DALMACIJA DIŠE UOČI VELIKE UTAKMICE VATRENIH 'Nema više bojkota, HNS se popravio. Ipak se mora od nečeg živit'

Prije četiri godine od Zadra preko Šibenika, Splita, Omiša, Makarske i Dubrovnika vlasnici kavana prvom turom i grickalicama častili su sve koji ne gledaju utakmicu, pozivalo se, radije, rodbinu i prijatelje na večer Tarantina, lijepilo se na prozore “HNS pederi” i “neću mafiju u svoju butigu”.  Sada se situacija promijenila, problem su nestali, a utakmica će se gledati na svakom uglu
 CROPIX

Dalmatinci, čini se, vole HNS. Istina, vole ga k’o mater ludu ‘ćer, ali ga svejedno vole. Odakle nam takva suluda spoznaja? Nije bilo teško doći do nje. Kafići diljem obale koji su do jučer ponosno organizirali bojkote televizijskih prijenosa utakmica reprezentacije, sada s iskrenim nestrpljenjem iščekuju skorašnji okršaj s Mađarskom, da im se na štekatima naslažu navijači s logom Saveza preko srca. I to s logom preko kojeg ne ide crta. A i Torcida je, čini se, pauzirala s pisanjem grafita kontra Davora Šukera i bjegunca Zdravka Mamića da bi ljutnju usmjerila prema novinarima, crvima. Umjesto toga, ogorčeno pljuju ekrane nakon TV priloga o tkalačkom stanu u okolici Šibenika.

Taj neobičan fenomen Savezu je, uoči utakmice u Splitu za koju predviđa da će biti rizična, došao k’o budali šamar. Neki bi čak rekli da je navijače kontra novinara usmjerila struja unutar Torcide koja im ne želi dobro, a radi za HNS. To bi donekle imalo smisla jer vidimo rezultate antinovinarske kampanje. Najprije, to neočekivano poštivanje Saveza. Omraženu organizaciju predvođenu višestrukim optuženicima i organizatorima predsjedničinih rođendana sada više nitko ne spominje u negativnom kontekstu. Ona, najednom, nije problem. I utakmica se može na miru gledati. Da ne pišemo napamet, potvrdit ćemo vam referirajući se na novinske članke iz ne tako davne, 2015. godine.

Glupo pitanje

Od Zadra, preko Šibenika, Splita, Omiša, Makarske i Dubrovnika vlasnici kavana prvom turom i grickalicama častili su sve koji ne gledaju utakmicu, pozivalo se, radije, rodbinu i prijatelje na večer Tarantina, lijepilo se na prozore “HNS pederi” i “neću mafiju u svoju butigu”. Nije bilo otoka bez kafića koji bojkotira svim srcem. Očekujući da ćemo vam na ovim stranicama donijeti “Vodič kroz birtije bez utakmice” kako biste znali gdje se smjestiti 10. listopada, mi vam donosimo samo skrušeno: “A znate, mora se od nečega živit”, “A mislin, HNS se popravio, nije to više to”. Iz tih bi se riječi dalo iščitati da se HNS bojkotirao samo zato što je reprezentacija postizala loše rezultate.

Ne znamo čiji nas je odgovor iznenadio više. Možda onaj korčulanskog ugostitelja iz mjesta Smokvica. Prije četiri godine na televiziju je nalijepio papir s natpisom “Bojkot: u ovom kafiću se ne gleda reprezentacija”, a danas se ne može načuditi kako mu postavljamo tako glupo pitanje. Predomislio se, kaže, uglavnom zbog Zlatka Dalića. Jer je on dobar izbornik.

- Utakmicu više ne bojkotiran. Sad pušu neki novi vjetrovi. Došao je Dalić, mislin, to je to, ne vidin zašto bi bojkotira - spremno će naš sugovornik kojemu je zasmetalo što su mu, onda kad je zabranio gledanje utakmice, otočani predbacivali da nije dovoljno velik Hrvat. Razumijete, da je nastavio s bojkotom, još bi ispalo da je, božeprosti, ljevičar.

- Devedeset posto nas je bilo koji smo bojkotirali, a onda je rečeno da smo mi kontra Hrvatske! A ja sam branitelj. Za ovu državu san se bori, nisan za Mamića. Ni za Šukera. Ali jesan za ove momke šta su sada u reprezentaciji. Oni su iskreni. Njih ne triba bojkotirati, ali triba ove šta drže ruku na srcu, a misle da su veći Hrvati nego šta jesu. Prvi je Zdravko Mamić. I sad vi meni recite zašto bi ja bojkotira reprezentaciju i HNS kad vidin da ide prema boljemu? - pita sad on.

Nismo mu htjeli nametati mišljenje. A sad ćete vi reći da smo izvukli jednoga ugostitelja iz šešira i predstavljamo ga kao reprezentativni uzorak. Nismo, nismo ni to. I jedan od najtorcidaškijih kafića u srcu najtorcidaškijega grada, iznad čijih ulaznih vrata svijetli oznaka prekriženoga HNS-ova logotipa, odlučio je da im je sezona. I da je novac, čini se, važan. Tako je utočište pravovjernih navijača, gdje vam uz kavu posluže šećere zapakirane u isti taj, ništa manje prekrižen znak, poljubilo HNS.

Pitaj u Međugorju

- Mislimo da ćemo organizirati nešto, ne bismo sada o toj temi. Možda da, možda ne, jer, dolaze i Mađari, tako da će biti posla... - rekli su. I nisu bili jedini. Iz dva navijački nastrojena splitska kvartovska kafića čuli smo argumente da “sezona još traje, ima turista, sigurno ima Mađara koji nisu stigli kupiti karte, a već su uzeli apartmane” kao i “šteta bi bilo ne prikazivati, da se ne lažemo, to je odlična zarada, triba popunit budžet”. Iskren odgovor dobili smo i u Makarskoj.

- Triba priživit. Montirali smo projektor i platno, dolaze mi svi programi sljedeći tjedan. Veliki san domoljub. Hrvatska!” - kažu.

Iz kafića s Brača, koji je nekoć bojkotirao, dobili smo obrazloženje da su prikazivali i Svjetsko prvenstvo, pa zašto ne bi i ove utakmice - “ako će bit svita, neka dođu, imaju di sist”. Čuli smo i tezu da “HNS i reprezentacija nisu isto. Mislin, jesu, ali nisu”. Šarmantni šibenski kafić koji se proglasio i narodnom republikom, a inače je prepoznatljivo okupljalište umjetnika, također je nekad bojkotirao, no sad će prikazivati “repku”. Uz napomenu - ne na štekatu, samo unutra.

Dobar potez bio je kontaktirati i omišku pizzeriju koja se povlačila po novinama kad je svojevremeno pripremila besplatno jelo i piće za sve koji su došli ne gledati utakmicu Hrvatska - Bugarska. Iako su na pitanje hoće li prenositi utakmicu na Poljudu, odgovorili: “Naravno da nećemo. Ne gledamo repku. Samo Hajduk”, kad smo se predstavili, ispratili su nas osebujnom porukom.

“Ne pričamo s novinarima. Međugorje vam je bliže”, preporučuju.

Dobra suradnja

Ovim možemo zaključiti da su gotovo svi ispitani osim produhovljene omiške pizzerije u izboru - jednodnevna brza zarada ili dišpet, odabrali HNS. Prevladao je, eto, razum. Uostalom, za ideale ionako ginu budale. A što oni sami kažu i kako se pripremaju za nadolazeću utakmicu, upitali smo glasnogovornika HNS-a Tomislava Packa.

- Pripreme za utakmicu idu prema planu, uz dobru suradnju s MUP-om i Gradom Splitom. HNS čini sve kako bi utakmica iz sigurnosnog aspekta prošla u najboljem mogućem redu te smo uvjereni da ćemo u suradnji s policijom i partnerima iz zaštitarske tvrtke osigurati najbolje uvjete za veličanstvenu atmosferu - poručuje Pacak.

Zanimalo nas je očekuju li nerede ili i oni vjeruju da je naklonjenost pridobivena uspjesima reprezentacije omekšala narod?

- Činjenica da smo u samo dan i pol rasprodali puni kapacitet stadiona dovoljno govori s koliko želje i ljubavi Split i Dalmacija dočekuju svjetske doprvake i zato ni najmanje ne sumnjamo da će navijači biti 12. igrač hrvatske reprezentacije u važnom susretu protiv Mađarske - odgovorio je glasnogovornik.

Što se tiče policije, oni su nam pak rekli da će događaj tretirati sličnim osiguranjem kakvim su pokrivali poljudska izdanja Ultra Europe festivala.

- Riječ je o javnom okupljanju visokog sigurnosnog rizika koje ima međunarodni karakter, te ćemo, kao i kod ostalih javnih okupljanja ovakvog tipa, prije, za vrijeme i nakon događaja poduzeti potrebne radnje kako bismo osigurali sve sudionike, odnosno kako bi okupljanje prošlo mirno, bez incidenata, kako na samom stadionu, tako i na cijelom području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, uključujući prometnice na ovom području - najavljuju iz policije.

Planira se, naravno, posebna prometna regulacija. - Pripreme traju dulje. Dosad nismo zabilježili posebno značajne sigurnosne događaje vezane uz ovo javno okupljanje. Dovoljan broj policijskih službenika bit će raspoređen na stadionu, njegovoj užoj i široj zoni te u prilaznim pravcima, u skladu s planom osiguranja - poručili su u PU splitsko-dalmatinskoj, dodajući da će sljedećih dana objaviti režim prometa koji će biti uspostavljen u tu svrhu.

Karte za uzvanike

Od Grada Splita pokušali smo doznati hoće li biti organiziran prijenos utakmice na otvorenom, no oni misle da ih zezamo. Znamo i zašto. FIFA još istražuje lanjske makljaže s prikazivanjem utakmica koje su upravo oni omogućili. Novinar Ivan Kaštelan u Slobodnoj Dalmaciji ekskluzivno je objavio kako je omiljena fan zona u centru cijelo vrijeme radila bez dozvole. Grad je Đardin dao besplatno splitskom poduzetniku Damiru Karamanu i još mu donirao 120.000 kuna, kako bi još uspješnije zarađivao na prodanom piću.

Sve je to bilo, tvrdi Kaštelan, odrađeno mimo natječaja. Očito gradonačelnik koji je tada potpisao sporni “zaključak o pokroviteljstvu” više ne misli da je prijenos prijeko potrebna “turistička atrakcija” i “sportska manifestacija”. Iz HNS-a su nam potvrdili da zasad od Grada nisu dobili ama baš nikakav upit o prijenosu utakmice. I zaista, gdje bi nesretni Mađari koji su već spakirali kofere trebali gledati utakmicu ako ne kod velikodušnih ugostitelja?

Navijači su satima čekali u redu dugom 200 metara da bi razgrabili gotovo 34.000 karata. Ostalo je, prema nekim predviđanjima, nekoliko tisuća karata rezerviranih za posebne uzvanike. Ni HNS, kao ni Grad Split, nije nam htio potvrditi o kome je riječ, ali šuška se da su na nekim kartama otisnuta imena predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, kao i mađarskog mu kolege Viktora Orbána. - Jasno je da će na ovakav spektakl doći mnogo uglednih uzvanika iz različitih područja društvenog života - rekli su nam kratko u HNS-u. Da su bar tako rječiti u Hajduku. Predsjednika Marina Brbića upitali smo zašto se klub izuzeo iz organizacije utakmice, na što nam je odgovorio da je jasno zašto.

- Hajduk se ne može uključiti dok se ne riješe problemi unutar HNS-a - rekao je predsjednik.

Zanimalo nas je šalje li se time poruka da reprezentacija nije dobrodošla, poručuje da se takva poruka ne šalje i da je “sve jasno iskomunicirano”. A da ne pomislite da je odnos HNS-a i Splita skladan, kazat ćemo da smo među velikim obožavateljima nogometa sreli vrlo malo onih koji imaju želju doći na Poljud. Najbolje je ovaj tekst zaključiti riječima Tonija P.:

- Moje odbijanje gledanja utakmice znači da sam veći Hrvat i domoljub od onih kojima dolazimo pljeskati jer ne plaćaju porez državi i od onih koji ih vode, a skrivaju se od pravosuđa ove države, pod skutima neke druge - objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:42