BEALOVA PRETPOSTAVKA

'RIJEŠIO SAM ZADATAK OD MILIJUN DOLARA!' Matematičar iz BiH tvrdi da je riješio zadatak star 20 godina

 FOTO: H. Čukle/Dnevni Avaz

Ramiz Jahić, umirovljeni ekonomist iz Fojnice, javio se redakciji Dnevnog avaza tvrdeći da je riješio matematički zadatak vrijedan milijun dolara!

Teksaški bogataš Andrew Beal, čovjek koji ima 8 milijardi dolara, fasciniran brojevima, odlučio je ponuditi milijun dolara za rješavanje jednog matematičkog zadatka.

Riječ je o problemu nazvanom Bealova pretpostavka, koju i on sam pokušava razriješiti već punih 20 godina. Nagradu je ponudio još 1997. i tada je iznosila 5.000 dolara, a do 2000. godine narasla je na 100.000 dolara. Sada je Amerikanac odlučio podići iznos do impresivnih milijun dolara.

Jahić tvrdi da je zadatak pokušavao riješiti dulje vrijeme te da je dugo lutao u pronalaženju točnog odgovora. Sada će pokušati stupiti u kontakt s Bealom i prezentirati mu svoje rješenje.

- Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, prije svega sam sretan zbog rješenja koje sam pronašao. Još vam ne mogu otkriti detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno, kaže Jahić.

Jahić kaže kako je cijeloga života opsjednut brojevima.

- To je moja velika ljubav. Kada čovjek nešto voli, ništa mu nije teško, rekao je Jahić.

Bealova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva.

- Znači, radi se o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao riješiti zadatak na klasični matematički način - jednačinom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednačine. To je za sada sve što vam mogu otkriti - dodao je Jahić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 05:34