KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI Sad je jasno: dobit ćemo Vladu kakvu još nismo imali

Tek će se vidjeti kakvom će se pokazati Vlada s nestranačkim premijerom i ministrima
 Boris Kovačev / EPH

Hrvatska će uskoro, vrlo je izvjesno, dobiti Vladu kakvu nije imala nikada u ovih 25 godina samostalnosti. Prema onome što je Jutarnjem listu potvrdio Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta, svi njihovi ministri, osim Bože Petrova i Ivana Lovrinovića, doći će iz redova stručnjaka, a ne saborskih zastupnika.

Kako je i idući premijer Tihomir Orešković izvanstranačka osoba, ispada da u Banske dvore dolazi ekipa koja će se izrazito razlikovati od svojih prethodnika. Što je rijedak slučaj u parlamentarnim demokracijama, a tek treba vidjeti hoće li se pokazati dobrim ili lošim. Jedino slično dosadašnje iskustvo predstavlja Vlada nacionalnog jedinstva u koju su u ljeto 1991. ušli članovi niza stranaka i neke ugledne ličnosti, ali tada je Hrvatska bila izložena agresiji, dok je 2016. situacija potpuno drukčija. Osim toga, Vlada nacionalnog jedinstva ugasila se u trenutku kada je Franjo Tuđman procijenio da je HDZ sposoban samostalno vladati Hrvatskom ili, aktualnim jezikom, kada više nije imao potrebu dijeliti vlast sa stručnjacima.

Tek treba vidjeti čeka li slična sudbina gospodina Oreškovića, međutim, već se nazire da će voditi čudno ukomponiranu ekipu. Jer, uz to što će navodni eksperti popuniti trećinu ministarskih položaja, najavljuje se da bi Oreškovićev kabinet mogao imati četiri potpredsjednika. Preciznije, Tomislava Karamarka kao zamjenika premijera, Petrova, Lovrinovića, i Branka Hrga iz HSS-a, sve s titulama potpredsjednika Vlade.

Blago govoreći, nepotrebna gužva koja sugerira međusobno nepovjerenje između koalicijskih partnera i bit će interesantno gledati kako će Orešković dirigirati svojim čudnim orkestrom. Iako bi u Mostu mogli profitirati zbog ovakvog razvoja događaja. Ušli su u parlament zahvaljujući najavama da Vladu trebaju voditi stručnjaci i toga se još drže. Svoje izabrane zastupnike namjeravaju ostaviti u Saboru kako bi kritičarima mogli odgovoriti “obećali smo da se nećemo prodati za fotelje i održali smo obećanje”.

Iako postoje ovakvi i onakvi stručnjaci. Na primjer, Ivan Lovrinović je neosporno stručan u ekonomiji, ali jako su opasne neke njegove ideje o monetarnoj politici i političkim smjenama u Hrvatskoj narodnoj banci. Novi premijer morat će spriječiti takve situacije. On je, barem u prvim istupima, pokazao da, barem, bolje od mnogih u hrvatskoj politici razumije što podrazumijeva pojam građanin. “Svim građanima Hrvatske i Hrvatima u dijaspori želim sretnu novu godinu i neka nam je puna zdravlja, optimizma i puno, puno uspjeha”, poručio je Orešković. Nije puno, ali nekad treba biti sretan i zbog malih pomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:48