IZA KULISA

Ruske igre u Bosni i Hercegovini i regiji

 REUTERS

Dolazak Valentine Matvijenko, formalno treće po važnosti dužnosnice u Rusiji, u BiH izašao je iz okvira “običnog” posjeta nekog stranog dužnosnika. Došla je očitati lekciju te poslati poruku i BiH i regiji što Moskva očekuje u trenucima kada ta još integracijski “slobodna” područja osmišljavaju svoju budućnost te zatražila da međunarodni predstavnik “napusti” BiH jer samo u tom slučaju može biti potpuno suverena država, ali i zatražila “predavanje vlasti” entitetima. Što bi to značilo za ionako krhko jedinstvo BiH, ne treba obrazlagati. Kremlj zna zašto je to poručio. Oni drže uzde za huškanje ili obuzdavanje Dodika.

Što je poručila Matvijenko?

Rusija još nije preboljela pristupanje Crne Gore NATO-u te je rekla da je to “destabilizacija regije i podrivanje europske sigurnosti” i da sada taj “opasni eksperiment žele provesti i s Makedonijom”. Time je Kremlj poručio da neće dopustiti ni Makedoniji, ali ni BiH približavanje NATO-u, ali nije kazala kako će to izvesti. Rusija je poslala poruku da neće dopustiti da joj se dogodi još jedna Crna Gora, Ukrajina ili Gruzija. Napala je SAD i založila se za “vladavinu međunarodnog prava” bez kojeg će sve postati “kaos i igra bez pravila”, ali nije spomenula kako se u to zaklinjanje uklapa Krim.

Kako su reagirali u BiH?

Bošnjaci su, standardno, zatečeni jer je jasno da će Moskva, preko Republike Srpske, “minirati” svaki pokušaj Sarajeva prema euroatlantskim integracijama. U protivnom, Rusija će provoditi politku desabilizacije BiH i šire regije, a turbulencije u BiH nužno će se prelijevati na Srbiju i Hrvatsku. Srbi u BiH ne vide ništa sporno. Oni u istupu Matvijenko, koju su u Banjoj Luci dočekali bez ijednog simbola BiH, osjetili podršku za svoju politiku “države u državi”, poručujući da su na braniku ruskih interesa. Hrvati su blago podržali Matvijenko i postali “potrčko” Milorada Dodika, preko kojeg misle (Čovićeva taktika pucanja sebi u obje noge) ostvariti treći entitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:08