S ulice prizemnica, a s vrta visoka katnica

Kuća na Orehovečkom brijegu, na jednom od jugoistočnih obronaka Medvednice, u zelenoj oazi, kandidat je za ovogodišnje arhitektonske nagrade u sklopu izložbe Realizacije hrvatskih arhitekata.



Mladi par na svojoj je trapeznoj parceli od osamstotinjak kvadrata, s blagim padom,  zamislio kuću koja će se  uklopiti u krajolik, svojom veličinom  neće odskakati od okolne gradnje i koja će biti zaštićena od pogleda prolaznika. Arhitekt Roman Vukoja projektirao im je kuću koja s ceste izgleda kao prizemnica, a na unutrašnjoj strani parcele pokazuje svoju punu veličinu visoke katnice.



Vlasnici su tražili dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, roditeljsku spavaonu s pripadajućom kupaonicom, dječju sobu i sobu za goste koja također traba imati odvojenu kupaonicu.



Uz to, tražili su garderobe, spremišta, vinski podrum, fitness i ostale sadržaje. Kuća je distancirana od prometnice koja omeđuje parcelu, a istodobno je velik dio parcele pretvoren u privatni vrt, zaštićen od pogleda s ulice.



Deniveliranjem poluetaža kuća se otvara prema unutarnjem, privatnom dijelu parcele, dok je sa ceste zatvorena. Natkriveno otvoreno parkiralište povezuje ulazni dio parcele, okrenut prema cesti, i istočni dio otvoren prema šumovitom krajoliku.



Dnevni boravak ima visinu jedne i pol etaže, stubište na polupodestu postaje galerija s koje se vidi boravak, a roditeljska spavaona distancira se od ostatka spavaćeg trakta za pola visine etaže.



Pročelje je trebalo biti obloženo drvom i lokalnim kamenom, no zbog skupoće tih materijala kuća je na kraju ožbukana. Zbog velikog formata otvora odustalo se od projektom predviđene drvene stolarije s griljama pa je ugrađena jeftinija plastična stolarija.



Na kraju, gradnja je koštala oko 600 eura po kvadratu.   







B. Stipić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2020 17:11