Sabornici podijeljeni u vezi s klanjem: treba li životinje prethodno omamiti

ZAGREB - Zavidnu brigu za prava životinja pokazali su jučer svi zastupnici bez obzira na stranačku boju.



Tijekom prvog čitanja prijedloga Zakona o zaštiti životinja, i HDZ i oporba zatražili su da Vlada do drugog čitanja uvaži zahtjeve "Prijatelja životinja" i zabrani uzgoj za priozvodnju krzna. U Hrvatskoj se za krzno uzgajaju samo činčile. I dok Andrija Hebrang (HDZ) tvrdi da zabrana ne bi proizvela veliku štetu za ljude jer je to marginalna gospodarska djelatnost, Ivo Banac je naveo podatak da čakovečka tvrtka Činčila d.o.o pokriva 50 posto svjetske porizvodnje. - Izgleda da su se naše gulikože najbolje uključile u procese globalizacije - primijetio je Banac.



Tonino Picula (SDP) upozorio je da se uzgoj činčila godinama obavlja u sivoj zoni, bez regulative i djelotvornog inspekcijskog nadzora. Zastupnici predlažu da se u slučaju zabrane, prozivođačima činčila omogući pet godina počeka. Podijeljenost među zastupnicima izazvao je pak Vladin prijedlog da se klanje životinja mora obavljati uz stručni nadzor i prehodno omamljivanje, osim za perad i kuniće u domaćinstvima. Zastupnici su se usprotivili i Vladinu prijedlogu da se dopusti usmrćivanje pasa i mačaka u svim skloništima za životinje.

Prijedlog Zakona o zaštiti životinja

- zabrana korištenja divljih životinja u cirkusima

- dozvola klanja životinja samo uz prethodno omamljivanje, osim peradi i kunića u domaćinstvima

- uvodi se obaveza pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama

- u slučaju lošeg postupanja s kućnim ljubimcima vlasnik se kažnjava novčano, oduzimanjem životinje, a može mu se zabraniti nabavljanje drugog ljubimca

- osnivanje Etičkog povjerenstva 

- kazne od 10.000 do 100.000 kuna



S. Barilar;T. Lakić;V. Rešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:14