Sajam novih tehnologija ugošćuje 111 izlagača

RIJEKA - Do kraja godine u riječkom Sveučilišnom kampusu na prostoru bivše vojarne na Trsatu, otvorit će se Znanstveno-tehnološki park, najavljeno je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji o 3. međunarodnom sajmu novih tehnologija i proizvoda koji se u riječkom HKD-u otvara u srijedu.



O Parku će se razgovarati i u sklopu sajma. Na njegovom utemeljenju radi riječko Sveučilište, a cilj je da mladi talentirani studenti imaju pristup visokim tehnologijama, odnosno da ono što uče u teoriji, mogu provesti i u praksi. Njegovo utemeljenje financirat će i Svjetska banka.



Što se tiče sajma novih tehnologija, svoja će predavanja imati naši renomirani znanstvenici u svijetu.  Tako će u srijedu govoriti proslavljeni znanstvenik Miroslav Radman o Evolucijskoj biotehnologiji, Dražen Vikić Topić iz Ministarstva znanosti o Znanosti i tehnologiji u Hrvatskoj, ali i direktorica austrijskog Science parka Kirsten Tangemann.



Istog dana "nastupit" će i Igor Mezić, jedan od prvih stipendista Grada Rijeke, redoviti profesor na University of California, s temom Mikrofluidske tehnologije i primjena u biotehnici.  Idućeg dana sajma, uz brojne druge, govorit će i akademik Božo Udovičić o investicijama u nove tehnologije, a u petak George Juraj Puhalovich, predsjednik multinacionalne kompanije Intercontinental Technology, o LNG-u. Sajam traje do petka, a predstavit će se ukupno 111 izlagača - gospodarstvenici, predstavnici sveučilišta, inovatori.



Bit će tu i "igraonica" gdje se zainteresirani mogu zabaviti igricom Urban jungle, prepoznatom širom svijeta, koju sastavili mladi riječki informatičari koji djeluju u udruzi Urban development. Isto tako, svaku večer dok traje sajam, na Gatu Karoline riječke, u luci će biti after party. Organizatori posebno naglašavaju kako su sajam "dislocirali" iz Dvorane mladosti kako bi taj prostor prepustili sportašima.



Vatrogasna vozila pozivaju na sajam

Sajam novih tehnologija predstavlja se i dvama vatrogasnim vozilima na Korzu, jedno uz drugo stoje moderno, suvremeno vozilo i ono napravljeno i korišteno prije stotinjak godina. Ovim "performansom" organizator, Grad Rijeka, želio je prilično jasno građanima pokazati napredak tehnologije.



Iva Balen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:43