NESTAŠNA PENKA

SAMO JEDAN RAZLOG ODRŽAO JU JE NA ŽIVOTU Najpoznatija krava na Balkanu izbjegla smrt, zbog njezina bijega uzbunili se poznati glazbenik, ali i EU

 
 Profimedia, TEMP Sipa Press

SOFIJA - Bugarske vlasti objavile su u ponedjeljak da će Penka, krava kojoj su prijetili da će skončati u klaonici samo zato jer je izašla izvan granica EU-a, ipak živjeti.

"Laboratorijske analize pokazale su da je krava koja je provela 15 dana u Srbiji prije nego što se vratila natrag u Bugarsku negativna na sve bolesti", objavila je bugarska agencija za sigurnost hrane.

"Penka zato neće biti usmrćena nego će se vratiti svome stadu do kraja tjedna", kazala je glasnogovornica agencije Ekaterina Stoilova.

Penkine neprilike postale su općepoznate pošto je njezin vlasnik Ivan Haralampijev uzbunio javnost i počeo moliti da joj se spasi život.

Krava je odlutala iz svoga stada u blizini zapadnobugarskog sela Mazaračeva 12. svibnja, prešla granicu i provela dva tjedna u Srbiji prije nego što su je srpski seljaci identificirali po oznakama na ušima.

Penka je zatim potpala pod stroga pravila EU-a o uvozu žive stoke iz trećih zemalja, što zahtijeva opsežnu papirologiju o besprijekornom zdravstvenom stanju životinje.

The famous Bulgarian cow ''Penka'' is seen in the company of her owner Ivan Haralampiev (R) in a village of Kopilovtsi, some 80 kilometers from the capital Sofia, Bulgaria 11JUNE 2018.

The Bulgarian famous cow, crossed the border between Bulgaria and Serbia running away from wolves according to her owner Ivan Haralampiev. According to the laws of the European Union, the animal must be killed after having illegally crossed an EU Member State in a country which is not a member of the European Union.//SIPA_1501.3450/Credit:Bobotron/SIPA/1806111745, Image: 374598904, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Haralampijev nije imao takve dokumente i dopušteno mu je da kravu vrati kući samo pod uvjetom da je u kratkom roku odveze u klaonicu.

On je umjesto toga na televiziji apelirao nadležne da je spase, što je izazvalo val simpatija diljem svijeta.

Do ponedjeljka je više od 30 tisuća ljudi, uključujući slavnog Paula McCartneyja, potpisalo internetsku peticiju europskim institucijama za Penkino pomilovanje.

O "najpoznatijoj Bugarki", kako su je zvali njezini fanovi, raspravljalo se i tijekom dnevnog brifinga Europske komisije u petak kada je glasnogovornica Anna-Kaisa Itkonen morala opsežno odgovarati na pritanja novinara o tome što se događa s kravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:39