Sanader otvorio radove na autocesti do Dubrovnika

DUBROVNIK - Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u ponedjeljak radove na dionici autoceste A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, Dubrovnik - Doli, na lokaciji budućega čvora Dubrovnik kod mjesta Osojnik.   



- Gradnju ove autoceste dužni smo Dubrovniku, hrvatskoj, europskoj i svjetskoj perli, ali i braniteljima koji su ga branili. Cesta nije dar Vlade, nego vraćanje duga hrvatskom jugu koji je stoljećima bio u teritorijalnom diskontinuitetu i zato nema toga tko bi nas spriječio da je završimo, kao i toga tko bi spriječio da sagradimo Pelješki most - izjavio je premijer Sanader, istaknuvši da se autocesta treba zvati Dubrovnik - Split  - Zagreb.



Podsjetivši na to kako se u bivšoj Jugoslaviji vodila antihrvatska politika, rekao je da je odavno trebala bila sagrađena autocesta Zagreb - Dubrovnik da novac nije bio prenamijenjen za Beograd - Bar. Premijer Sanader naglasio je da hrvatska Vlada u vrijeme recesije neće zaustavljati infrastrukturne projekte, kako bi to neki željeli, nego će ih nastaviti, jer su upravo oni garancija za radna mjesta i sigurne plaće. Slovencima je pak poručio da će Hrvatska ući u EU, a da neće dati ni centimetar hrvatske zemlje te ustvrdio kako slovenska vlast vodi pogrešnu politiku. Pozvao je slovenske turiste da i ove godine dođu ljetovati na hrvatski Jadran, gdje će, kao i uvijek, biti dragi gosti.



Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić rekao je da projekt gradnje Pelješkog mosta i autoceste do Dubrovnika podupire cijela Hrvatska te da je to razvojni projekt koji je temelj za bilo koji drugi razvoj.



Okupljene su pozdravili i državni tajnik za more Branko Bašić, županica dubrovačko-neretvanska Mira Buconić, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, načelnik općine Dubrovačko Primorje Nikola Dobroslavić te direktor Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo. Radove na početku gradnje blagoslovio je biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić. Inače, ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi oko 3,675 milijardi kuna bez PDV-a, s rokom izgradnje trase i objekata od 30 mjeseci. Dionica autoceste Doli - Dubrovnik, dužine 29,6 km, dio je autoceste A1 Zagreb - Split - Dubrovnik. Na dionici je projektirano 30 objekata - 10 vijadukata, 3 nadvožnjaka, 8 podvožnjaka i 9 tunela, od kojih je najduži Crvena Greda od 2425 m, 4 čvora, 4 cestarinska prolaza, 2 odmorišta (Mravinjac i Dubrovnik) te Centar za održavanje i kontrolu prometa Slano. Dionica završava čvorom Dubrovnik, u kojem se odvaja brza cesta prema Dubrovniku, a trasa autoceste nastavlja prema Osojniku, odnosno granici RH i BiH. Dionica brze ceste Đonta Doli - Čvor Doli, dužine 4,6 km, projektirana je kao dvosmjerna, šesterotračna prometnica i spoj je brze Pelješke ceste, koja dolazi preko budućega Pelješkog mosta, s autocestom A1. Na dionici je projektirano 6 objekata (3 vijadukta, 2 podvožnjaka i 1 tunel), 1 cestarinski prolaz i 1 odmorište.     





- Simbolika današnjeg datuma 11. svibnja u tome je što je na današnji dan prije sedam godina u promet pušten Most dr. Franja Tuđamana. Taj je infrastrukturni projekt također bio omalovažavan, a danas se svi vozimo tim mostom - rekao je državni tajnik Branko Bačić.
Simbolika





Premijer Ivo Sanader i gradonačelnica Dubravka Šuica u svojim su se obraćanjima osvrnuli i na otvoreno pismo koje je ovih dana u javnost pustio kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS Andro Vlahušić, u kojem iznosi sumnje da je otvaranje radova na autocesti samo predizborni potez. Premijer Ivo Sanader takva je pisma nazvao jeftinim stranačkim politikantstvom, a autora pozvao da im se pridruži na svečanosti otvorenja projekta. Ističući kako su nekada omalovažavali gradnju Mosta dr. Franje Tuđmana, a sada autoceste do Dubrovnika, gradonačelnica Šuica je izjavila: - Autorima pisma poručila bih da dobro otvore oči i pogledaju što je uradila Vlada na čelu s dr. Ivom Sanaderom. Ovom će se autocestom ostvariti vjekovne težnje Dubrovčana da se povežu s Hrvatskom i Europom.   

Sanader i Šuica o pismu







Kate Šutalo - EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:30